VAŽNA JE REDOVNA FIZIČKA AKTIVNOST MLADIH

Samo jedna od važnijih stavki zašto decu treba podsticati na bavljenje sportom je da bi se njihov organizam pravilno funkcionisao, da bi se pravilno razvijali, bili zdravi, za šta je važna redovna fizička aktivnost.

Maniša Vukmirović, profesor fizičke kulture, u autorskom tekstu:“Nastava fizičkog vaspitanja u nižim razredima osnovne škole“, pored  ostalog otvara i sledeća pitanja:

“Svaki dan se svi susrećemo sa ’’bombardovanjem’’ informacijama o zdravom načinu života, pravilnoj ishrani, o neophodnosti uključivanja u određene fizičke aktivnosti, o sve dužem vremenu koje deca provode u sedentarnim navikama, ispred ekrana televizora ili kompjutera. Koji je rezultat sve te priče?“…“A šta je sa školom? Zašto sve više dece, koja nemaju velike sportske ambicije odlazi u sportske klubove? Nije li fizičko vaspitanje u školama izgubilo primat nad agresivnim nastupom raznih sportskih klubova. Odgovor je, Da!“

Na sajtu Sportskog saveza Opštine Majdanpek navodi se da Sportski savez Opštine Majdanpek “organizuje školski sport u okviru OSIURS-a (Olimpijske sportske igre RS) po rasporedu Ministarstva za školski sport.” Takođe se na ovom sajtu navodi da se “takmičenje  odvija u 14 sportskih disciplina koje se održavaju tokom čitave školske godine u plasmanu od školskog do Republičnog ranga takmičenja, i svake četvrte godine se odrzava školska Olimpijada”. Naglašeno je i da u školskim takmičenjima “sve škole u  opštini Majdanpek, a ima ih ukupno sedam, i to pet osnovnih i dve srednje škole, angažuju decu za učešće”.

Među poznatijim turnirima u opštini Majdanpek su svakako igre bez granica za predškolsku decu kao i za niži školski uzrast koje se održavaju u septembru. Kako se navodi na sajtu Sportskog saveza Opštine Majdanpek, “od 2009. godine predviđene su Male Olimpijske školske igre za niži školski uzrast koje ce se održavati uz pomoć učiteljica i nastavnika fizičkog vaspitanja”. Tu je i Zabavna škola fudbala (Open Fun Football Schools – projekat Danske Vlade uz učešće Opštine) koja okuplja oko 200 dece i mnogi drugi turniri koji upravo okupljaju najmlađe Majdanpečane sa ciljem da se aktivnije uključe u sportske aktivnosti.

Strategija razvoja sporta u Republici Srbiji  je definisala opšti cilj: “ Unapređenja školskog sporta i to da se unapredi sistem sporta u predškolskim, školskim i visokoškolskim ustanovama“. Od velike je važnosti da lokalne samouprave ne odustaju od svoje osnovne uloge, a to je: primarna podrška masovnoj fizičkoj kulturi mladih .

Izvor: Savez za školski sport Srbije:„Sport  u škole“, Maniša Vukmirović, profesor fizičke kulture:“Nastava fizičkog vaspitanja u nižim razredima osnovne škole“ , Sajt Sportski savez Opštine Majdanpek 

Projektni tim “Timočkih” Foto: Arhiva “Timočkih“

Projekat: ‘’U zdravom telu-zdrav duh’’, sufinansiran je iz budžeta Opštine Majdanpek . “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *