ZAJEČARSKO POZORIŠTE OBELEŽILO 75 GODINA OD OSNIVANJA

Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine “Zoran Radmilović

Profesionalno pozorište u Zaječaru osnovano je 7.oktobra 1946. godine, tako da ove godine zaječarsko pozorište obeležava 75 godina od osnivanja, saopšteno je iz zaječarskog pozorišta. Prva premijera  „Žita cvetaju“ Jurija Mokreva odigrana je 2. februara 1947 godine i taj datum se obeležava kao Dan pozorišta.

Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine “Zoran Radmilović

-Zbog epidemiloške situacije izazavane infekcijom Covid – 19, ovogodišnji rođendan pozorište “ZoranRadmilović” obeležilo je pretpremijerom predstave “Lepotica Linejna”, koja je bila zatvorena za publiku.Predstava je mogla da se prati preko interneta na you tube stranici pozorišta “ZoranRadmilović”. Ovaj komad Martina Makdone režirao je Janko Cekić čiji je to master rad, a njegov mentor je jedan od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih reditelja Egon Savin. Naime, politika ove kuće koja traje veće decenijama je da se mladim rediteljima pruži šansa, a pozorište dobija gotovo besplatnu predstavu – navodi se u saopštenju..

Saopšteno je da  prema rečima reditelja, komad“Lepotica Linejna” čija je radnja smeštena u 1989. godinu govori  o sukobu generacija i želji mladog čoveka za promenom i odlaskom iz zemlje u bolje sutra.

Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine “Zoran Radmilović

“Te ’89 godine Irci su napuštali domovinu u velikom broju, a to je slučaj i kod nas, ne samo danas već od ratova devedesetih. Porodice razorene, nemaština, svaka prilika ugušena, to su samo neki od problema sa kojima se susreću naši junaci. Kada uz to još dodamo patološki odnos majke i ćerke dobijamo nesrećne ljude koji nas okružuju. Zato je bitno da danas gledamo i shvatimo ovaj komad, jer se decenijama nije ništa promenilo.”

Reditelj potpisuje i izbor muzike, scenograf je Mirko Stokić, a za kostime su zadužene Gorica Ilić i Mirjana Stanojević.Uloge tumače zaječarski glumci: Ana Bretšnajder, NatašaPetrović, Miloš Đuričić i Miloš Tanasković.

Iz zaječarskog pozorišta su saopštili da će premijera predstave biti izvedena kada epidemiloški uslovi to dozvole.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *