Category: VESTI

Udruženja: Ne prihvatamo novac od Ministarstva – konkurs je bio nelegitiman

Novinarska i medijska udruženja odlučila su da ne prihvate novac koji im je dodeljen za medijske projekte kojima su konkurisali kod Ministarstva kulture i informisanja – zbog toga što je konkurs bio u potpunosti nelegitiman i što su o dodeli sredstava odlučivali nestručni i nekredibilni ljudi sa jasnom političkom agendom.

Iako novinarska i medijska udruženja rade u veoma teškim uslovima i neprijateljskom okruženju, o čemu svedoče i brojni međunarodni izveštaji, na ovaj korak su se odlučila kao izraz protesta zbog toga što se katastrofalna praksa konkursnog sufinansiranja sa lokalnog nivoa preselila na republički, ali i kao izraz solidarnosti sa svim onim kvalitetnim i profesionalnim medijima i medijskim projektima koji nisu, zbog političke nepodobnosti, dobili novac na konkursu. Više

OTVORENA SEZONA KUPANJA

Sezona kupanja na otvorenim bazenima Ustanove Sportski centar „Bor“ počela je danas. Bazeni će raditi svakodnevno od 11 h do 19 h, a cena celodnevne karte je kao i prošle godine 150 dinara. Mesečna karta iznosiće 2.300 dinara, dok iz ove ustanove obaveštavaju posetioce da su bazeni za ovogodišnju sezonu obnovljeni novim ležaljkama, suncobranima i opremom za ugostiteljski deo. Više

“DAR MAR“ IDE U GUČU

KNJAŽEVAC-Pobednik predtakmičenja za Dragačevski sabor trubača u Guči je knjaževački orkestar “Dar Mar“. Na manifestaciji “Zvuci trube sa Timoka“ učestvovalo je sedam orkestara iz različitih krajeva zemlje. Organizator je, kao i prethodnih godina, bila Turistička organizacija opštine Knjaževac.

Kao i prethodine godine, defile takmičarskih orkestara bio je prava pozivnica Knjaževčanima da vide, čuju i pozdrave učesnike predtakmičenja za Dragačevski sabor trubača u Guči. Drugu po redu manifestaciju “Zvuci trube sa Timoka“ otvorio je predsednik opštine Milan Đokić.

Za titulu najboljih u nekoliko kategorija i mogućnost da se direktno plasiraju na najveći svetski sabor trube, borilo se sedam orkestara od Vladičinog Hana do Banatskog Novog Sela. Odlukom žirija, u Guču putuje trubački orkestar “Dar Mar“ iz Knjaževca.

Više

PRIZNANJA ZA 261 ĐAKA

KNJAŽEVAC-Opština Knjaževac organizovala je svečanost za najbolje učenike osnovnih i srednjih škola. Pohvalnice, najviša opštinska priznanja, namenjena deci i mladima, a povodom 17. maja, Dana opštine, dobio je 261 učenik osnovnih i srednjih škola.

Majske svečanosti, posvećene Danu opštine, uvek su prilika da se istaknu najbolji učenici Knjaževca. Upravo njima bila je posvećena svečanost, organizovana u velikoj dvorani Doma kulture. Predsednik Skupštine opštine Miodrag Ivković najpre se osvrnuo na istoriju ovoga kraja: “1833. godine, 17. maja, zbačena je turska okupacija i tadašnji Gurgusovac postao je ponovo slobodan i vraćen Srbiji. Od tog datuma Knjaževac stalno ide uzlaznom putanjom. Knjaz Miloš počeo je da sprovodi reforme, u Knjaževcu se otvaraja bolnica, prva škola, pošta…“

Više

KONCERT GOCE TRŽAN

BOR-Povodom završetka školske godine i maturskog plesa Ustanova ,,Centar za kulturu opštine Bor” organizuje koncert Goce Tržan 31. maja 2018. godine u amfiteataru Doma kulture sa početkom u 20 sati. Publika će imati priliku da uživa u mnogobrojnim hitovima ove poznate pevačice, koja će za Borane zapevati nakon tradicionalnog maturskog plesa učenika osnovnih i sredenjih škola.

OPŠTINA BOR DOBIJA NOVOG PRAVOBRANIOCA

BOR-Opštinsko veće opštine Bor je na danas održanoj sednici predložilo Milenu Strojić, dosadašnju načelnicu odeljenja lokalne poreske administracije za novog opštinskog pravobranioca, s obzirom da je predhodnom javnom pravobraniocu Bosi Janaćković mandat istekao još 2012.godine. Članovi Opštinskog veća usvojili su i predlog rešenja o razrešenju vršioca dužnosti direktora Turističke organizacije opštine “Bor“, tako da će umesto Mirjane Marić, tu funkciju obavljati Maja Bakoč. Važna tačka koja se našla na četvrtoj sednici veća je i predlog odluke o prihvatanju zaključka Vlade Republike Srbije, po kojoj se akcije “Centroistoka“ prenose na opštinu Bor. Po rečima nadležnih iz opštinske uprave opštine Bor, lokalna samouprava će sa dosadašnjih 23 odsto akcija, biti većinski vlasnik sa oko 80 odsto akcija. Slobodan Badža, sekretar Skupštine opštine Bor, pojasnio je da je država na opstinu Bor prenela samo akcije, a da je imovina i dalje u njenom vlasništvu i da se treba raditi na tome da se prenese i imovina. Više

SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U NEGOTINU PRIVUKAO VELIKI BROJ NEZAPOSLENIH

NEGOTIN – Ovogodišnjem, 12. po redu Sajmu zapošljavanja, u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijale Bor i Opštine Negotin, odazvalo se 29 poslodavaca koji su iskazali potrebe za 131 radnim mestom.Karakteristika ovog Sajma, kao i prethodnih, bila je činjenica da na postojećem tržištu rada, na osnovu iskazanih potreba, mesta ima uglavnom za nekvalifikovane radnike i one sa trećim i četvrtim stepenom stručnosti. Više

BOR DOBIJA NOVO OBDANIŠTE

BOR-Opština Bor se našla među 33 lokalne samouprave kojima su odobreni projekti za infrastrukturne radove iz Fonda za  lokalne samouprave Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Sredstva od devet miliona dinara biće iskorišćena za adaptaciju lokala u ulici D.R. Bobija u Novom gradskom centru u kome će se formirati celina za predškolsko obrazovanje. Prema procenama nadležnih, obdanište bi imalo kapaciteta da primi 120 mališana, što bi znatno smanjilo broj onih koji su danas na listi čekanja. Više

KOALICIJA: BOR DA OBUSTAVI JAVNU NABAVKU ZA PROMOVISANJE RADA OPŠTINE I FUNKCIONERA

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja upozorava Opštinu Bor da finansiranje medijskih sadržaja kroz javne nabavke umesto projektnog sufinansiranja medijskog sadržaja od javnog značaja nije u skladu Zakona o javnom informisanju i medijima i traži od predsednika Opštine da obustavi postupak javne nabavke. Više

PROGLAŠENI NAJBOLJI SPORTISTI OPŠTINE KLADOVO

KLADOVO-  Košarkaš “Đerdapa“ Goran Petrović i odbojkašica  „Đerdapa“ Nevena Markov najbolji su sportisti u opštini Kladovo za 2017. godinu. Oni su dobili  podršku žirija u 52. anketi Sportskog saveza koji je posle jednogodišnje pauze ponovo izabrao laureate. Reč je o mladim sportistima kojima će nagrada biti podstrek više  u nastavku karijere.

– Košarku treniram više od 15 godina, ali nisam očekivao priznanje koje imponuje i obavezuje. Hvala svima koji su prepoznali moje angažovanje- kazao je Petrović.

Odluka žirija iznenadila je i odbojkašicu Nevenu Markov, učenicu treće godine SŠ „Sveti Sava “ u toj podunavskoj opštini.

– Hvala žiriju, hvala i mojim klupskim drugaricama, bez čije podrške ne bi stigla da značajnog priznanja-naglasila je Markov.

Više

OTVORENA AUTOBUSKA STANICA „NIKOLIĆ PREVOZ“ U ZAJEČARU

ZAJEČAR-U Zaječaru je svečano otvorena moderna autobuska stanica „Nikolić Prevoz“, vlasnika Goran Nikolića iz Negotina.

U prisustvu velikog broja zvanica iz grada Zaječara, ali i iz Negotina, vrpcu su presekli direktor „Nikolić Prevoza“ Goran Nikolić, Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki Gospodin Ilarion, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić i predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković.

„Ovo je moderan i funkcionalan objekat, mi smo se potrudili da podignemo kvalitet naših usluga i da u ovoj godini jubileja, kada „Nikolić Prevoz“ slavi 20 godina postojanja i rada, obogatimo i vozni park i da otvorimo dva objekta. Jedan smo već otvorili u Negotinu i ovaj drugi danas u Zaječaru“, ističe Predrag Dinkić iz kompanije „Nikolić Prevoz“ i dodaje da je u planu, krajem godine, nabavka i najmodernijeg autobusa, dabldekera marke „Setra“.

Više

LICITACIJA ZA ZAKUP PIJAČNIH TEZGI

KNJAŽEVAC-Javno komunalno preduzeće “Standard“ oglasilo je licitaciju za godišnji zakup pijačnih tezgi i mesta na zelenoj pijaci u Knjaževcu. Licitacije će biti održane 31. marta i 7. aprila od 10:00 časova u novim prostorijama pijačne uprave.

Prvog dana, 31. marta, tezge i obeležena mesta na platou mogu licitirati i zakupiti isključivo registrovana poljoprivredna domaćinstva sa teritorije knjaževačke opštine. Drugog dana, 7. aprila, slobodne tezge i obeležena mesta na platou mogu licitirati svi zainteresovani sa svojstvom trgovca.

Više

„STOP NASILJU“ POZORIŠNA PREDSTAVA ZA DECU

BOR-Ustanova ,,Centar za kulturu opštine Bor“ organizuje dve  pozorišne predstave za decu ,,Stop nasilju“, 29. marta 2018.godine, u sali Muzičke škole u 12 i 13 sati.

Pozorišna predstava za decu ,,STOP NASILJU obrađuje veoma aktuelnu, a za čitavo društvo odgovornu temu. Namera je da se, kroz poruke koje prenose glavni junaci, doprinese sprečavanju vršnjačkog nasilja, a da se deca podstaknu da budu humanija i bolja. Vrlo edukativna i zabavna. Mornar Popaj, Mačak u čizmama i smešna Veštica uspevaju da svojim komičnim sukobima i zapletima dočaraju deci kako se oseća neko koji čini nasilje i kako se oseća neko, na kome se nasilje vrši. Pisac, koji kontroliše njihove sukobe, uspeva da njima, a i deci, objasni da nasilje nikako ne treba da čine .

Informacije na telefon: 030/424-546 od 08 do 14 sati;  064/861-97-59

Ulaz  slobodan.

Izvor: Centar za kulturu Bor

PROJEKAT „ADAPTACIJA BRODSKE PREVODNICE U SASTAVU HE ĐERDAP 1“ NEMA UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU

KLADOVO-Na Javnoj raspravi održanoj u opštini Kladovo, analizom Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta “Adaptacija brodske prevodnice u sastavu HE Đerdap 1” u kojem su sadržani građevinsko arhitektonski radovi i zamena dotrajalih delova mašinske i elektro opreme zaključeno je da na osnovu zbirnih vrednosti nema uticaja na životni svet i osnovne činioce životne sredine. Neki aspekti sadašnjeg lošeg uticaja na životnu sredine, pre svega, rečnih nanosa, koji su dnevno oko 5 tona raznog drveta i blizu 10 kilograma raznog papira, biće znatno smanjeni -kazao je za nedeljnik “Timočke” Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za vodni saobraćaj. Zahtev za davanje saglasnosti na ažuriranje Studije Ministarstvu zaštite životne sredine podneo je Sektor za vodni saobraćaj. Nosilac projekta je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na čiji predlog je  Evropska komisija odobrila  finansiranje projekta ”Adaptacija brodske prevodnice u sastavu HE Đerdap 1″, ukupne vrednosti 28,5 miliona evra.

Više