Category: DOGAĐAJI

MANIFESTACIJA OKUPILA 300 FOLKLORAŠA

Deseti jubilarni Sabor folklora „Igra kolo pod Ozrenom“ održan je u subotu na terenima kod škole u Sokobanji. Ove godine na Saboru je učestvovalo oko 300 folkloraša iz 13 kulturno umetničkih društava među kojima su bila i dva KUD-a iz Bugarske pa je Sabor dobio i međunarodni karakter. Pored domaćina KUD-a Soko, učestvovali su KUD-ovi „Folklorna Kitka“ iz Vršeca u Bugarskoj , „Čarodeiki“ iz Vršeca, folkklorni ansambl „Kolo“ iz Knjaževca, Centar narodnog tradicionalnog plesa i igre iz Novog Sada, kao i KUD-ovi „Vuk Karadžić“ iz Badnjevca, „Dušan Jović“ iz Resnika, „Rasina“ iz Kruševca, „Kaonički izvori“ iz Kaonika, „Petrus Zabrega“ iz Paraćina, „Slemen“ iz Milušinca, „Bukovik“ iz Mozgova i „Mladost“ iz Čitluka.

Više

U KNJAŽEVCU SE DRUŽILI SA ELEONOROM IZ MILANA

Realizujući projekat “Italijanski volonteri u Srbiji“, Centar lokalne demokratije pružio je Knjaževčanima priliku da toplo avgustovsko veče provedu u uličnom bioskopu, susretnu se sa italijanskom kinematografijom kroz film “Zlatni dečak“ i upoznaju Eleonoru Ifranko. Mlada studetkinja prava iz Milana, u Knjaževcu boravi u okviru programa Evropski volonterski servis.

Više

RADOVI NA IZGRADNJI VODOVODA “ČOKA RELJI”

Započeti su, protekle nedelje, radovi na izgradnji vodovodne mreže „Čoka Relji“ na Novom zlotskom putu, nakon čega će 52 domaćinstva dobiti pijaću vodu.

Više

MILIKIĆ: BOR ĆE IMATI JOŠ LEPŠI AERODROM

Gradu Boru treba višenamenski aerodrom, i on će ga imati.  Ako ne na postojećoj lokaciji, zbog otvaranja novog rudnika  i  bakronosne rude , onda na nekoj novoj lokaciji, poručio je Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora otvarajući tradicionalni, sedmi po redu, aero skup na Borskom aerodromu, kome je prisustvovalo više stotina Borana, ali i gostiju iz regiona i cele Srbije. Više

OBELEŽEN DAN MZ „PODVIS“

KNJAŽEVAC – Šesti avgust, Dan rudara obeležava se u znak sećanja na dan kada su 1903. senjski rudari počeli štrajk zbog loših finansijsijskih i radnih uslova. U nekada rudarskom Podvisu ovaj datum obeležava se zabavnim i sportskim aktivnostima, kao Dan mesne zajednice.

Više

SRCE ZA PRIJATELJE

ZAJEČAR – Na zaječarskom Trgu oslobođenja nedavno je održan koncert grupe Roktori, pod nazivom “Srce za prijatelje“, posvećen Draganu Stepanoviću Stepi.

Više

ZAJEČARSKO PIVO I OVE GODINE UZ GITARIJADU!

Ljubitelji rok zvuka imaju priliku da i ove godine uživaju u dobrim svirkama, ali i u omiljenom ukusu Zaječarskog piva na 52. „Gitarijadi“ koja će se održati od 28. do 30. juna, na prostoru park šume Kraljevica, u Zaječaru.

Više

KATARINA I JOVAN UČENICI GENERACIJE

KLADOVO-Kraj školovanja nova generacija kladovskih srednjoškolaca, njih 116 obeležila je svečanost na kojoj  su svršenim školarcima Tehničke i srednje škole „Sveti Sava“ u prisustvu roditelja i profesora uručene diplome. U danu kada su se đaci oprostili od srednjoškolskih obaveza u Tehničkoj školi  posebna priznanja dobilo je devet odlikaša i dva vukovca Stefan Usturojević, mašinski tehničar i Jovan Bukatarević, elektrotehničar računara koji je poneo i epitet učenika generacije. U srednjoj školi „Sveti Sava“ diplome je dobilo  67 gimnazijalaca opšteg smera, trgovinskih tehničara i finansijskih administratora. Priznanje namenjeno učeniku generacije otišlo je u ruke Katarine Kalinović, dok su Vukove diplome  za odličan uspeh tokom školovanja dobile  Jelena Bogdanović i Dijana Bojović.

NOVINARI JEDNAKO VAŽNI KAO I PROFESORI 

KNJAŽEVAC-Profesor dr Vladeta Radović, teoretičar medija i upravnik Departmana za komunikologiju i novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu bio je gost tribine, koju su u Knjaževcu organizovali Medijska ekološka mreža Srbije Ekopolis i RTV “M“.

Potrebni su nam dobro plaćeni, sigurni i obrazovani novinari, jer oni se bave delatnošću od opšteg društvenog značaja, kazao je profesor Radović. On  smatra da prncip da u životu nešto smemo, a nešto ne, mora da važi i za medije: “Mediji su u odrređenom segmentu preslobodni. Ako možemo imati sadržaje koji nisu dobri za decu, ne odgovaraju društvenom razvoju, onda vidimo da su tu potrebne neke mere kontrole. Nešto smemo, nešto ne smemo u životu. Zašto to ne bi važilo i za medije ? Mediji imaju mnogo problema – finansijskih, kadrovskih. Postoje neki vlasnici, koji su na tržištu, kao svaki privredni entitet, ali kakve to veze ima sa informisanjem ? Nama informisanje treba, potrebni su nam novinari dobro plaćeni, sigurni, obezbeđeni, obrazovani, jer oni nam tumače stvarnost. Tražili smo status službenog lica za novinare. Šta bi to značilo ? Da novinar bude zaštićen jer je jednako važan kao i vojnik, oficir, profesor, kao neko ko se bavi delatnošću koja ima opšti društveni značaj.“

Više

PUNO RAZLOGA ZA ZADOVOLJSTVO

KNJAŽEVAC-Proglašenjem najboljih u znanju i sportu, Tehnička škola u Knjaževcu obeležila je svoj 87. rođendan. Za brojnu publiku, koja je ispunila veliku dvoranu Doma kulture, izvedena je predstava “Izbiračica“ Koste Trifkovića.

Iza nas je veoma uspešna godina. Imamo puno razloga za zadovoljstvo, pre svega učenicima koji su zaslužili pohvale za svoje uspehe, kazala je na svečanosti obeležavanja 87. rođendana Tehničke škole Ljiljana Žikić, direktorka ove obrazovne ustanove.

“To je slika Tehničke škole, onakve kakvu je mi želimo, gde svi učenici i nastavnici nalaze svoje mesto, otkrivaju ono što njima odgovara,“ dodala je Žikić.

Više

Udruženja: Ne prihvatamo novac od Ministarstva – konkurs je bio nelegitiman

Novinarska i medijska udruženja odlučila su da ne prihvate novac koji im je dodeljen za medijske projekte kojima su konkurisali kod Ministarstva kulture i informisanja – zbog toga što je konkurs bio u potpunosti nelegitiman i što su o dodeli sredstava odlučivali nestručni i nekredibilni ljudi sa jasnom političkom agendom.

Iako novinarska i medijska udruženja rade u veoma teškim uslovima i neprijateljskom okruženju, o čemu svedoče i brojni međunarodni izveštaji, na ovaj korak su se odlučila kao izraz protesta zbog toga što se katastrofalna praksa konkursnog sufinansiranja sa lokalnog nivoa preselila na republički, ali i kao izraz solidarnosti sa svim onim kvalitetnim i profesionalnim medijima i medijskim projektima koji nisu, zbog političke nepodobnosti, dobili novac na konkursu. Više

EKOLOŠKA ISTINA: 77 RADOVA IZ 13 ZEMALJA

Međunarodna konferencija “Ekološka istina i istraživanje životne sredine 2018”, 26 po redu, koju organizuje Tehnički fakultet u Boru, Univerziteta u Beogradu, u suorganizaciji Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Fakulteta za metalurgiju i tehnologiju, Podgorica, Metalurškog fakultetu u Sisaku, Hrvatska i Društva mladih istraživača, Bor, svečano je otvorena danas u hotelu ’’Jezero’’na Borskom jezeru. Više

AVANTURA NA KVADOVIMA

KNJAŽEVAC-ATV klub Stara planina iz Knjaževca bio je proteklog vikenda domaćin šeste po redu ATV avanture, koja je u Knjaževcu okupila oko 60 učesnika iz Srbije, Švajcarske i Slovačke.

ATV klub Stara planina, na zbornom mestu u bašti Doma JNA dočekao je učesnike šeste po redu avanture, koje je proteklog vikenda u Knjaževcu okupila vozače četvorotočkaša iz zemlje i Evrope.

Kao i ranijih godina, reči dobrodošlice uputio je predsednik opštine Milan Đokić, naglašavajući da će lokalna samouprava nastaviti da podržava ovakve manifestacije.

Više

RAKITA POČINJE RADOVE NA IZGRADNJI ISTRAŽNOG NISKOPA U BORU

Kompanija Rakita Eksplorejšn (Rakita Exploration) je započela istražne rudarske radove na izgradnji niskopa, u sklopu geoloških istraživanja zaliha bakra i zlata u hidrotermalnom sistemu Čukaru Peki, u Boru. Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, NJ.E. ambasadorka Kanade Kati Čaba, predstavnici opštine Bor i kompanija Nevsun i Rakita prisustvovali su svečanoj ceremoniji koja je održana 4. juna u Boru. Više