Category: KULTURA

“BUČJE 2017.“:KOLO, KOLO, NAOKOLO…

U čast očuvanja vlaške tradicije, izvorne pesme i igre, sinoć je u borskom selu Bučje održan,12. po redu, Sabor vlaških izvornih pesama i igara “Bučje 2017.“. Na saboru je učešće uzelo pet kulturno-umetničkih društava i udruženja koja neguju narodnu tradiciju. Više

LETO SE TEK ZAHUKTAVA

dff (1)U Donjem Milanovcu avgust će biti mesec brojnih dešavanja koji će leto na Đerdapu učiniti sadržajnijim. I ove godine neće izostati „Danube fun fest“ u organizaciji Inicijative mladih „Hoću, mogu“ sa zabavnim sadržajima po meri omladine .

Više

KNJIGA, TI I LETO

knjiga ti i letoBiblioteka kladovskog  Centra za kulturu raspisala je  peti foto konkurs „Knjiga, ti i leto“. Pravo učešća imaju fotografi amateri, ljubitelji čitanja različite starosne dobi.

Više

VELIKA NAGRADA IZLOŽBE NIJE DODELJENA

fotoOzbiljnost rada Međunarodnog žirija VIII Međunarodne izložbe „Umetnost u minijaturi MajdanArt 2017“ je i potvrda ozbiljnosti ove manifestacije navedeno je prilikom saopštenja da velika, Grand prix nagrada nije dodeljena.

Više

KRIVELJ SVEUKUPNI POBEDNIK

Negotin, Stubik, Krajinski obicaji, foot Zivojin MihajlovicIzvorna grupa iz Krivelja kod Bora, odlukom stručnog žirija “Krajinskih običaja”, sveukupni je pobednik ovogodišnje smotre narodnog izvornog stvaralaštva, koja se u selu Štubik kod Negotina organizuje već 45 godina u spomen na pobedu Hajduk Veljkovih ustanika nad nadmoćnijom turskom vojskom u Štubiku i Malajnici, 1807.godine.

Više

U KLADOVU ODRŽAN PRVI BORDER ROK FESTIVAL

BORDERPoslednjeg prolećnog vikenda grad na Dunavu bio je  u znaku rokenrola i popularne kulture, zahvaljujući prvom međunarodnom Border rok ili  festivalu na granici. Već prvog festivalskog dana stekao se utisak da su Kladovljani i njihovi gosti prepoznali muzički pravac koji je pod uticajem bluza i džeza sa Elvisom Prislijem  pesedetih godina zapalio Ameriku. Pojavom Bitlsa popularna muzika preplavila je Evropu, a doprinos u afirmaciji roka početkom sedamdesetih na ovim prostorima dali su zaječarski „Zlatni prsti“. Uprkos suprotnim mišljenjima i novim muzičkim pravcima rokenrol i danas ima svoje poštovaoce, a to raduje organizatore i učesnike koncertnog programa.
Više

POČELO 47. „CRNOREČJE U PESMI I IGRI“

crnorecje1Boljevac je ovih dana stecište narodnih umetnika iz različitih oblasti, koji tokom četiri festivalska dana predtavljaju tradicionalno folklorno stvaralaštvo, narodnu radinost, stare zanate, nacionalnu kuhinju.

Više

DA GOVORIMO, RAZGOVARAMO I DOGOVARAMO SE

DSC_0042Geslom: “U životu ništa nije ni crno ni belo“, dr Slavoljub Gacović najavio je sinoćno predstavljanje svoje najnovije knjige “Od povlašćenih Srba do vlaškog jezika“ u Narodnoj biblioteci u Boru. Knjiga je štampana na 788 strana i ima pet poglalja: “O Poreklu i postojbini Rumuna-Vlaha“, “Migracije Rumuna-Vlaha unutar karpatsko-balkanskog prostora“, “Povlašavanje Srba ili posrbljavanje Rumuna-Vlaha istočne Srbije“, “Da li je maternji jezik Rumuna-Vlaha istočne Srbije vlaški jezik“ i, peto poglavlje, “O popisivanju Rumuna-Vlaha istočne Srbije“. Više

LIKOVNA KOLONIJA „BOLJEVAC 2017.“

Foto: www.boljevac.org.rs

Foto: www.boljevac.org.rs

Kulturno-obrazovni centar u Boljevcu i ove godine organizuje tradicionalnu likovnu koloniju, koja okuplja umetnike i slikare iz više gradova Srbije. Učešće su potvrdili Nada Ivković iz Prokuplja, Katarina Radić iz Paraćina, Saša Todorović i Mirko Stokić iz Zaječara i Bojan Kostadinović iz Niša.

Više

OTVORENA REKONSTRUISANA MOKRANJČEVA KUĆA

Direktor Muzeja Krajine Ivica Trajkovic sa autorima izlozbe Jelicom Ilic i Duskom GrbovicemIzložbom „Timočka Krajina i srednje Pomoravlje u Srpsko- turskim ratovima 1876-1878.godine“ koju zajednički priređuju Zavičajni muzej u Jagodini, Narodni muzej u Zaječaru i Muzej Krajine u Negotinu, svečano je otvorena rekonstruisana Mokranjčeva kuća.

Više

OBELEŽENA SLAVA NACIONALNOG SAVETA VLAHA SRBIJE

 

DSC_0040Nacionalni savet Vlaha Srbije(NSV) obeležio je danas u Boru, po  prvi put, Svetog Simeona Mirotočivog kao slavu NSV. Radiša Dragojević, predsednik Nacionalnog saveta Vlaha najavio je početak rada Zavoda za kulturu vlaha sa sedištem u Boru. Slavi su prisustvovali članovi Skuptine i Saveta NSV ali i mnoge zvanice. Više

PRIJAVLJIVANJE DO KRAJA JUNA

majdanartUdruženje za umetnost, kulturu i turizam „MajdanArt“odnosno, Organizacioni odbor istoimene organizacije raspisao je konkurs za ovogodišnju VIII Međunarodnu izložbu „Umetnost u minijaturi“ MajdanArt 2017. Konkurs je otvoren od početka januara do 30. juna 2017. godine.

Više

ODRŽAN FESTIVAL ARHEOLOŠKOG FILMA

plakatfilm16-1U borskom Muzeju rudarstva i metalurgije održan je  dvanaesti po redu Festival arheološkog filma.  Festival je trajao od 16. do 23. decembra.

Više

KONCERTI, IZLOŽBE, FILMOVI…

jedna-od-izlozbi-u-gradskoj-galerijiTradicionalno, kraj kalendarske godine u Majdanpeku protiče u znaku brojnih dešavanja u oblasti kulture. Tek što je završen Mini sajam “Kultura obrazovanje, stvaralaštvo”, a od utorka je u Gradskoj galeriji svoj termin dobila izložba fotografija Baneta Brkačića iz Beograda.

Više