Category: KULTURA

„STOP NASILJU“ POZORIŠNA PREDSTAVA ZA DECU

BOR-Ustanova ,,Centar za kulturu opštine Bor“ organizuje dve  pozorišne predstave za decu ,,Stop nasilju“, 29. marta 2018.godine, u sali Muzičke škole u 12 i 13 sati.

Pozorišna predstava za decu ,,STOP NASILJU obrađuje veoma aktuelnu, a za čitavo društvo odgovornu temu. Namera je da se, kroz poruke koje prenose glavni junaci, doprinese sprečavanju vršnjačkog nasilja, a da se deca podstaknu da budu humanija i bolja. Vrlo edukativna i zabavna. Mornar Popaj, Mačak u čizmama i smešna Veštica uspevaju da svojim komičnim sukobima i zapletima dočaraju deci kako se oseća neko koji čini nasilje i kako se oseća neko, na kome se nasilje vrši. Pisac, koji kontroliše njihove sukobe, uspeva da njima, a i deci, objasni da nasilje nikako ne treba da čine .

Informacije na telefon: 030/424-546 od 08 do 14 sati;  064/861-97-59

Ulaz  slobodan.

Izvor: Centar za kulturu Bor

KLADOVO USPEŠAN DOMAĆIN SEMINARA

Kladovo-Uz podršku Saveza učitelja Srbije, Učiteljsko društvo  u Kladovu bilo je domaćin 34. Zimskih susreta učitelja koji se održavaju u više od 20  gradova Srbije. Kladovo je prvi put ugostilo učesnike  akreditovanih  obuka, koje doprinose razmeni iskustava i nadogradnji znanja.

– Pod sloganom „Dan stručnog usavršavanja“, polaznici seminara u Kladovu imali su dve teme:  „Kompleksna metoda u nastavi početnog čitanja i pisanja“ i „Efikasno disciplinovanje-prisutupi i tehnike“ koje su važne za kvalitetnu realizaciju nastavnog programa. Susreti su okupili 60 učitelja i nastavnika iz naše i susednih opština. Svi učesnici učitelji i nastavnici  dobili su Uverenje na osam bodova za pohađanu jednodnevnu obuku- kazala je Jovanka Modrić iz Učiteljskog društva Kladovo.

Više

„MOJ POGLED“

MAJDANPEK- Majdanpečani i njihovi gosti dobili su mogućnost da uživaju u novoj izložbi slika u Muzeju grada pod Staricom. Samostalna izložba „Moj pogled“ Slađane Đurđekanović Mirić, istoričarke umetnosti i dugogodišnje direktorke Muzeja u Boru, sa slikama nastalim u poslednjoj deceniji, rađenim u tehnici akrilik na platnu, oplemenili su i krasiće i narednih dana izložbeni prostor Muzeja u kojem 18 slika ekspresivnog poteza i izuzetne snage izražavaju emocije trenutka i bogatstvo prepoznatljivih ambijenata rudarskog Bora.

Više

OTVORENA IZLOŽBA “BLAGO I CAREVI – RASKOŠ RIMSKE SRBIJE”

U italijanskom gradu Akvileji, u palati Meizlik, otvorena je izložba “Blago i carevi  – raskoš rimske Srbije”.

Na otvaranju su govorili Antonio Zanardi Landi, predsednik Fondacije Akvileja, ambasador Srbije u Rimu Nj. E. Goran Aleksić, Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture i infomisanja i gradinačelnik Akvileje Gabrijele Stangero.

Više

POKLON DAMAMA ZA NJIHOV PRAZNIK

Bor-Borski ZOO vrt, povodom Dana žena, 8. marta, tradicionalno i ove godine,  poklanja besplatan ulaz svim pripadnicama lepšeg pola.

TREĆI OSMOMARTOVSKI BAZAR SUVENIRA

Bor-U susret  Danu žena, Turistička organizacija „Bor“ će održati  Treći „Osmomartovski bazar suvenira“ ,8.marta. 2018. godine, na platou Doma kulture. Bazar će biti prodajno-izložbenog karaktera, a radno vreme bazara je od 10-15 časova.

U prodajnoj ponudi će se naći suveniri ručne izrade od keramike, drveta, papira, ukrasni predmeti, nakit, rukotvorine, suveniri  rađeni dekupaž tehnikom,  proizvodi  od  vune,  meda,  lekovito bilje…

Na bazaru će svoje proizvode izložiti oko 10 izlagača iz Bora, a izlaganje robe na štandovima Turističke organizacije „Bor“ je besplatno.

Turistička organizacija „Bor“

„ODMOR TE ČEKA“

Bor-Beograd- Pod sloganom „Odmor te čeka!“, od 22. do 25. februara 2018. godine, održaće se 40. Međunarodni sajam turizma u Beogradu, a Turistička organizacija „Bor” će i ove godine uzeti  učešće na ovoj tradicionalnoj manifestaciji. Pored bogatog i raznovrsnog promotivnog materijala , na štandu TO „Bor”, u hali 4, svojom ponudom predstaviće se RTB Klub-Brestovačka Banja, Hotel „Jezero”, Odmaralište „Savača”, Predškolska ustanova „Bambi”, ZOO vrt Bor, kao i predstavnici seoskih domaćinstava „Vanucić” iz Gornjana i „Tomić” iz Krivelja.

Više

DA SE NE ZABORAVI

Kladovo- Do 11. marta  u galerijskom prostoru gradskog Doma kulture u Kladovu može se razgledati  foto dokumentaciona izložba   „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu” Jugoslovenske kinoteke. Postavka sadrži 40 panoa na kojima je više od stotinu  dokumenata koji oslikavaju Srbiju i srpski narod u Velikom ratu.  Izložba je napravljena 2014. godine, a  Kladovo je 27 grad u kojem je izložena građa koja svedoči o stradanju srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.

Više

DAN ZALJUBLJENIH U ZOO VRTU

Bor – JP „Zoološki vrt“ Bor i ove godine tradicionalno obeležava 14.februar. – Dan Sv.Trifuna, a kod omladine popularan – „Dan zaljubljenih“.

 Za sve ljubitelje vina akcija u kafiću „Jana“ : kuvano vino će biti 50,oo dinara.

Tog dana će takođe biti popust za sve parove: dvoje ulaze po ceni jedne karte, kao i dve palačinke po ceni jedne.

ŠARČEVIĆ: BORSKI INSTITUT  NA ZAVIDNOM NIVOU

BOR-Iako je nedavno boravio u Boru i obišao borske osnovne i srednje škole, današnja poseta ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, bila je usmerena na obilazak visokoškolskih ustanova. Nakon prijema u opštini Bor,ministar je posetio Studentski centar, Institut za rudarstvo i metalurgiju, Tehnički fakultet i budući Dom omladine, koji se renovira i tom prilikom direktoru Mašinsko elektrotehničke škole, Milovanu Božoviću, uručio ključeve automobila  Škode Fabie, koja će koristiti za obuku učenika.

Više

SVETOSAVSKO VEČE

Bor-Ustanova ,,Centar za kulturu optšine Bor“, tradicionalno obeležava Savindan, u znak sećanja na najvećeg srpskog prosvetitelja i reformatora crkve.

Tom prilikom će u petak, 26. januara, sa početkom u 18 sati, organizovati Svetosavsko veče.

Program će kroz scenske prikaze hronološki pratiti život Svetog Save, ali i uspon srpske države u doba Nemanjića uz pojanje vizantijskog hora ,,Haralampije“.

KONKURS ZA IZLOŽBU „ŽENE SLIKARI 2018“

MAJDANPEK- Centar za kuturu Majdanpek objavio je konkurs za učešće na ovogodišnjoj, 16. Međunarodnoj izložbi „Žene slikari 2018“ koja će u gradu pod Staricom biti otvorena 14.aprila i trajati do 14.maja.

Više

MOKRANJCU U ČAST

NEGOTIN – Dom kulture “Stevan Mokranjac” prigodnim programom obeležio je 162. godišnjicu rođenja Stevana Stojanovića Mokranjca. Nakon rezanja slavskog kolača u prisustvu sveštenika arhijerejskog namesništva negotinskog i hora crkve Svete Trojice pod upravom Svetlane Kravčenko, novi, 19. broj časopisa „Mokranjac” predstavili su glavni i odgovorni urednik dr Sonja Marinković, profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, inače, selektorka “Mokranjčevih dana”, novinar i prvi urednik Novo Tomić, kao i mlada muzikološkinja i flautistkinja Marija Tomić, autor rada “Neobične zvučne slike” posvećenog kompoziciji „Tumačenje sna“, koji odslikava različite aspekte stvaralačke poetike Ivane Stefanović.

Više

OBRAZOVAN SAVET ZA MLADE

Bor-Nakon dužeg vremena Opština Bor je oformila Savet za mlade koji se danas po prvi put i sastao. Na konstitutivnoj sednici je formiran Savet  koji će se baviti izradom Lokalnog akcionog plana za mlade, u naredne četiri godine.

Više