Category: KULTURA

KAMP KLASIČNE MUZIKE U ZAJEČARU

U Zaječaru se od 14. do 20. avgusta održava peti po redu Kamp klasične muzike.

Više

MILIKIĆ: BOR ĆE IMATI JOŠ LEPŠI AERODROM

Gradu Boru treba višenamenski aerodrom, i on će ga imati.  Ako ne na postojećoj lokaciji, zbog otvaranja novog rudnika  i  bakronosne rude , onda na nekoj novoj lokaciji, poručio je Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora otvarajući tradicionalni, sedmi po redu, aero skup na Borskom aerodromu, kome je prisustvovalo više stotina Borana, ali i gostiju iz regiona i cele Srbije. Više

POJAS DEO KULTURE ISTOČNE SRBIJE

KLADOVO –  „Večiti krug“ naziv je izložbe pojaseva Etnološke zbirke Narodnog muzeja Zaječar koja se u galeriji kladovskog Doma kulture može razgledati do 4. septembra. Etnološko odeljenje zaječarskog muzeja poseduje bogate zbirke seoske i gradske nošnje i nakita, a u Kladovu je izložena polovina od 409 pojaseva.

Više

ODRŽANA 20. LIKOVNA KOLONIJA “EHO MUZIKE“

NEGOTIN – Osmoro umetnika iz  Beograda, Šapca, Vršca i Niša ovog leta u Negotinu spojili su Dom kulture “Stevan Mokranjac” i “Eho muzike”, likovna kolonija koja se u slavu umetnosti organizuje već 20 godina. U okviru kolonije “Eho muzike” u Negotinu stvaraju akademski slikari iz Beograda: Tatjana Pejović, Gordana Miletić, Radovan Mića Trnavac, Tara Karamatijević, ali i Slobodanka Šefer iz Šapca, Javor Rašajski iz Vršca i Nišlija Aleksandar Pavićević. Domaćin ovogodišnjoj selekciji je negotinski slikar, mr Milan Radosavljević, urednik likovnog programa ovdašnjeg Doma kulture.

Više

UMETNIČKO VEČE U ZAVIČAJNOM MUZEJU

KNJAŽEVAC – Veče posvećeno umetnosti i umetnicima okupilo je u dvorištu Zavičajnog muzeja u Knjaževcu troje izuetnih stvaralaca: Simonidu Rajčević, Vladimira Ristića i Žarka Aleksića. Sa njima je o činu i okolnostima stavaranja, razgovarala viši kustos istoričar umetnosti Milena Milošević Micić.

Više

USPEH MLADOG UMETNIKA

MAJDANPEK– Aleksandar Mitrović, master primenjeni umetnik i član Udruženja „MajdanArt“ iz Majdanpeka jedan je od učesnika, izlagača na izložbi „Diploma 16/17“ u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

Više

“MIODRAG VASILJEVIĆ“ I U BOLJEVCU

Na inicijativu Opštine Boljevac, danas je u Boru potpisan sporazum o pokretanju postupka za otvaranje isturenog odeljenja borske Osnovne muzičke škole “Miodrag Vasiljević“ u Boljevcu. Sporazum su potpisali dr Nebojša Marjanović i Aleksandar Milikić, predsednici opština Boljevac i Bor. Više

VESELA DRUŽINA LIKOVA IZ BAJKI

KNJAŽEVAC-Udruženje za negovanje tradicije “Izvor“ organizovalo je treći po redu Sajam sakupljača “Nešto staro, nešto moje“. Tema sajma ove godine bila je “igračka“, a posebno zadovoljstvo deci predstavljalo je kostimiranje u likove iz bajki i istorije.

Sajam sakupljača osmišljen da podstakne decu da čuvaju predmete iz detinjstva, okupio je devojčice i dečake, koji su odlučili da pokažu šta znaju i dobro se zabave kao likovi iz omiljenih bajki. To posebno važi za decu iz Osnovne škole “Dubrava“, koja su se baš veselila izvodeći predstavu u kostimirani u princeze, zle maćehe, snežne kraljice, bake, pa i vukovi.

Više

KNJAŽEVAC JE CENTAR SVETA

KNJAŽEVAC-Nakon punih 30 godina, Zavičajni muzej, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i opštine Knjaževac, otvorio je novu arheološku postavku u Areheo etno parku u Ravni.

Ako su stari Rimljani u knjaževačkom kraju pronašli plodne vinograde i kvalitetno mesto na kome će podići svoje utvrđenje, nema razloga da ovde ne ostanu i generacije koje dolaze posle nas, ako mi za to stvorimo uslove, kazao je, otvarajući novu arheološku postavku u Arheo etno parku u Ravni, predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić.

“Stari Rimljani su govotili: “Ako živišu u Rimu, živi na rimski način. Ako živiš bilo gde, ponovo živi na rimski način.“ Mi ne živimo u Beogradu, Nišu, za nas je Knjaževac Rim, centar sveta. Želimo i svojoj generaciji i generacijama koje dolaze da pružimo kvalitetne uslove života, da iz Knjaževca ne odlaze, već da Knjaževac vole i da u njemu žive. Ovakve postavke stvaraju preduslove, pored ostalog i za razvoj turizma“, istakao je predsednik knjaževačke opštine.

Više

ČETVRTI “TOZIN LONAC“

KNJAŽEVAC-Uz podršku opštine Knjaževac, Udruženje za negovanje tradicije “Izvor“ organizovalo je četvrti po redu “Tozin lonac“, svojevrsni festival ukusne hrane. Razne specijalitete, mahom domaće kuhinje, na izletištu Banjica pripremalo je 15 kulinarskih ekipa.

Prostor izletišta Banjica biće od ove godine stalno mesto održavanja “Tozinog lonca“, kazala je na otvaranju ove manifestacije Ljiljana Mihajlović, predsednica Udruženja za negovanje tradicije “Izvor“.

Kulinarski festival “Tozin lonac“ dešava se četvrtu godinu za redom, podsećajući nas na Svetozara Jovanovića, izuzetnog arheologa Zavičajnog muzeja, istraživača i sjajnog kuvara. Takvog ga pamti i prijatelj Slaviša Radenković.

Više

„STOP NASILJU“ POZORIŠNA PREDSTAVA ZA DECU

BOR-Ustanova ,,Centar za kulturu opštine Bor“ organizuje dve  pozorišne predstave za decu ,,Stop nasilju“, 29. marta 2018.godine, u sali Muzičke škole u 12 i 13 sati.

Pozorišna predstava za decu ,,STOP NASILJU obrađuje veoma aktuelnu, a za čitavo društvo odgovornu temu. Namera je da se, kroz poruke koje prenose glavni junaci, doprinese sprečavanju vršnjačkog nasilja, a da se deca podstaknu da budu humanija i bolja. Vrlo edukativna i zabavna. Mornar Popaj, Mačak u čizmama i smešna Veštica uspevaju da svojim komičnim sukobima i zapletima dočaraju deci kako se oseća neko koji čini nasilje i kako se oseća neko, na kome se nasilje vrši. Pisac, koji kontroliše njihove sukobe, uspeva da njima, a i deci, objasni da nasilje nikako ne treba da čine .

Informacije na telefon: 030/424-546 od 08 do 14 sati;  064/861-97-59

Ulaz  slobodan.

Izvor: Centar za kulturu Bor

KLADOVO USPEŠAN DOMAĆIN SEMINARA

Kladovo-Uz podršku Saveza učitelja Srbije, Učiteljsko društvo  u Kladovu bilo je domaćin 34. Zimskih susreta učitelja koji se održavaju u više od 20  gradova Srbije. Kladovo je prvi put ugostilo učesnike  akreditovanih  obuka, koje doprinose razmeni iskustava i nadogradnji znanja.

– Pod sloganom „Dan stručnog usavršavanja“, polaznici seminara u Kladovu imali su dve teme:  „Kompleksna metoda u nastavi početnog čitanja i pisanja“ i „Efikasno disciplinovanje-prisutupi i tehnike“ koje su važne za kvalitetnu realizaciju nastavnog programa. Susreti su okupili 60 učitelja i nastavnika iz naše i susednih opština. Svi učesnici učitelji i nastavnici  dobili su Uverenje na osam bodova za pohađanu jednodnevnu obuku- kazala je Jovanka Modrić iz Učiteljskog društva Kladovo.

Više

„MOJ POGLED“

MAJDANPEK- Majdanpečani i njihovi gosti dobili su mogućnost da uživaju u novoj izložbi slika u Muzeju grada pod Staricom. Samostalna izložba „Moj pogled“ Slađane Đurđekanović Mirić, istoričarke umetnosti i dugogodišnje direktorke Muzeja u Boru, sa slikama nastalim u poslednjoj deceniji, rađenim u tehnici akrilik na platnu, oplemenili su i krasiće i narednih dana izložbeni prostor Muzeja u kojem 18 slika ekspresivnog poteza i izuzetne snage izražavaju emocije trenutka i bogatstvo prepoznatljivih ambijenata rudarskog Bora.

Više

OTVORENA IZLOŽBA “BLAGO I CAREVI – RASKOŠ RIMSKE SRBIJE”

U italijanskom gradu Akvileji, u palati Meizlik, otvorena je izložba “Blago i carevi  – raskoš rimske Srbije”.

Na otvaranju su govorili Antonio Zanardi Landi, predsednik Fondacije Akvileja, ambasador Srbije u Rimu Nj. E. Goran Aleksić, Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture i infomisanja i gradinačelnik Akvileje Gabrijele Stangero.

Više