Category: KULTURA

DA SE NE ZABORAVI

Kladovo- Do 11. marta  u galerijskom prostoru gradskog Doma kulture u Kladovu može se razgledati  foto dokumentaciona izložba   „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu” Jugoslovenske kinoteke. Postavka sadrži 40 panoa na kojima je više od stotinu  dokumenata koji oslikavaju Srbiju i srpski narod u Velikom ratu.  Izložba je napravljena 2014. godine, a  Kladovo je 27 grad u kojem je izložena građa koja svedoči o stradanju srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.

Više

DAN ZALJUBLJENIH U ZOO VRTU

Bor – JP „Zoološki vrt“ Bor i ove godine tradicionalno obeležava 14.februar. – Dan Sv.Trifuna, a kod omladine popularan – „Dan zaljubljenih“.

 Za sve ljubitelje vina akcija u kafiću „Jana“ : kuvano vino će biti 50,oo dinara.

Tog dana će takođe biti popust za sve parove: dvoje ulaze po ceni jedne karte, kao i dve palačinke po ceni jedne.

ŠARČEVIĆ: BORSKI INSTITUT  NA ZAVIDNOM NIVOU

BOR-Iako je nedavno boravio u Boru i obišao borske osnovne i srednje škole, današnja poseta ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, bila je usmerena na obilazak visokoškolskih ustanova. Nakon prijema u opštini Bor,ministar je posetio Studentski centar, Institut za rudarstvo i metalurgiju, Tehnički fakultet i budući Dom omladine, koji se renovira i tom prilikom direktoru Mašinsko elektrotehničke škole, Milovanu Božoviću, uručio ključeve automobila  Škode Fabie, koja će koristiti za obuku učenika.

Više

SVETOSAVSKO VEČE

Bor-Ustanova ,,Centar za kulturu optšine Bor“, tradicionalno obeležava Savindan, u znak sećanja na najvećeg srpskog prosvetitelja i reformatora crkve.

Tom prilikom će u petak, 26. januara, sa početkom u 18 sati, organizovati Svetosavsko veče.

Program će kroz scenske prikaze hronološki pratiti život Svetog Save, ali i uspon srpske države u doba Nemanjića uz pojanje vizantijskog hora ,,Haralampije“.

KONKURS ZA IZLOŽBU „ŽENE SLIKARI 2018“

MAJDANPEK- Centar za kuturu Majdanpek objavio je konkurs za učešće na ovogodišnjoj, 16. Međunarodnoj izložbi „Žene slikari 2018“ koja će u gradu pod Staricom biti otvorena 14.aprila i trajati do 14.maja.

Više

MOKRANJCU U ČAST

NEGOTIN – Dom kulture “Stevan Mokranjac” prigodnim programom obeležio je 162. godišnjicu rođenja Stevana Stojanovića Mokranjca. Nakon rezanja slavskog kolača u prisustvu sveštenika arhijerejskog namesništva negotinskog i hora crkve Svete Trojice pod upravom Svetlane Kravčenko, novi, 19. broj časopisa „Mokranjac” predstavili su glavni i odgovorni urednik dr Sonja Marinković, profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, inače, selektorka “Mokranjčevih dana”, novinar i prvi urednik Novo Tomić, kao i mlada muzikološkinja i flautistkinja Marija Tomić, autor rada “Neobične zvučne slike” posvećenog kompoziciji „Tumačenje sna“, koji odslikava različite aspekte stvaralačke poetike Ivane Stefanović.

Više

OBRAZOVAN SAVET ZA MLADE

Bor-Nakon dužeg vremena Opština Bor je oformila Savet za mlade koji se danas po prvi put i sastao. Na konstitutivnoj sednici je formiran Savet  koji će se baviti izradom Lokalnog akcionog plana za mlade, u naredne četiri godine.

Više

„SRPSKA ANATOMIJA”

Bor-Narodna biblioteka u Boru će u sredu, 10. januara, sa početkom u 18 sati, predstaviti knjigu „Srpska anatomija”, španskog pisca, prevodioca, pravnika i politikologa, Migela Rodrigesa Andreua.

O knjizi, u kojoj se analiza bitnih momenata društvenopolitičke i ideološke istorije Srbije i srpskog mentaliteta, prepliće sa ličnim doživljajima Srbije i u Srbiji, u kojoj Migel Rodriges boravi od 2006, i o utiscima o Srbiji, sa autorom razgovara Violeta Stojmenović (Narodna biblioteka Bor).

DA MLADI NE BUDU NAŠA BUDUĆNOST- DA BUDU NAŠA SADAŠNJOST

Borski okrug: “Naša mladost, tuđa radost“ (24)

BORSKI OKRUG – “Da li je položaj mladih u Istočnoj Srbiji i pogotovu u Boru težak, mislim da jeste, ali nije ništa teži nego što je u ostalim gradovima i opštinama u okruženju… Školovanje je, nažalost, postalo tržište. Na tom tržištu su se pojavile i neke privatne škole koje su zainteresovane da budu otvorene u Boru. I to je lepo, ali samo ako ispunjavaju zakonske norme. Ako sve bude u skladu sa zakonom, to će onda povećati izbor zanimanja, a ujedno i smanjiti troškove roditeljima“, kazao je za “Timočke“ Aleksandar Milikić, predsednik Opštine Bor.

Bez pitanja i potpitanja, prenosimo ključne stavove Milikića:

Više

U SUSRET NOVOJ GODINI

BOLJEVAC-Poslednji decembarski dani u Boljevcu protiču u znaku priprema za predstojeće praznike.

S obzirom da se Novoj godini najviše raduju najmlađi, za njih su organizovani i različiti sadržaji, a za to se pobrinula Dečja ustanova „Naša radost“. Zajedničko ukrašavanje prostora u saradnji sa roditeljima, dečje priredbe i podela novogodišnjih paketića deci od jaslenog do predškolskog uzrasta, tradicionalne su pretpraznične aktivnosti.

Turistička organizacija Boljevac je organizovala novogodišnji mini sajam, na kome su izloženi predmeti i suveniri iz domaće radinosti.

M.G.

Projekat „Privredni i infrastrukturni razvoj opštine Boljevac, resursi,potencijali i mogućnosti“ sufinansira Opština Boljevac. „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

SKROMAN BILTEN-JOŠ SKROMNIJI SERVIS

Borski okrug: “Sajtovi lokalnih samouprava: bilten vlasti ili servis građana?“(17)

Velikih promena u odnosu na istreživanje Transparentnosti Srbije nema; na sajtovima se postavlja najčešće samo ono što podleže zakonskoj odgovornosti; sajtovi su nepregledni i do informacija, koje su ključne, se dolazi uz puno poteškoća; lokalne samouprave su ’’tanke’’ sa kadrovima osposobljenim da unaprede kvalitet sajtova; opštinska birokratija nije zainteresovana za transparentan rad, pa politički predstavnici ne mogu u toku svog mandata ni da ’’pohvataju sve konce’’; internet nije dovoljno rasprostranjen na teritoriji Borskog okruga, a pogotovu u ruralnim oblastima; internet pismenost značajnog dela, pogotovu starije populacije je vrlo skromna ili nikakva; mladi nisu zainteresovani da prate ni politiku, ni sajtove koji prate aktivnosti u lokalnim samoupravama, siže je zaključaka projektnog tima.

Više

BORANI U NOVU GODINU UZ ALEKSANDRU RADOVIĆ

Za tradicionalni doček Nove godine u Boru- pevaće Aleksandra Radović, a građanima će biti pripremljena kuvana rakija, kuvano vino i čaj. Kada se na to dodaju trubači i vatromet, iz budžeta će za ovu manifestaciju biti izdvojeno oko 2,2 miliona dinara. Više

VELIČKOVIĆ: DIJASPORA I OPŠTINA SPORA

Borski okrug: “Sajtovi lokalnih samouprava: bilten vlasti ili servis građana?“(16)

-Mlade ovaj trenutan način informisanja na opštinskom sajtu, koji je, po meni, transparentan ali suvoparan, uopšte ne interesuje. Zato ćemo sprovesti svojevrsnu anketu i pitati građane šta sve na postojećem sajtu treba da se promeni i osavremeni. Sve sa ciljem da on bude kompleksan i prilagođen pojedinim grupacijama ljudi, sa težištem na mlađu populaciju, a posebno na one Negotince koji žive u dijaspori, rekao je, oktobra meseca za portal timocke.rs, Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

Kao Vi ocenjujete trenutni kvalitet sajta Opštine Negotin?

Više

VAGNER: SAJT U FUNKCIJI INTERAKCIJE SA GRAĐANIMA

Borski okrug: “Sajtovi lokalnih samouprava: bilten vlasti ili servis građana?“(15)

-Sajt svake opštine je vrlo bitan instrument za informisanje javnosti o svim bitnim odlukama ili poslovima koji se obavljaju na nivou Opštine, odnosno lokalne samouprave… Mislim da sajt Opštine Majdanpek zadovoljava svoju osnovnu svrhu… Možda je u ovom trenutku najveća mana našeg sajta što nema mogućnost interakcije sa građanima, rekao je za portal timocke.rs Dejan Vagner, predsednik Opština Majdanpek.

Više