Category: KULTURA

“DANI EVROPSKE BAŠTINE”

Sa ciljem da se približi i učini dostupnim kulturno i prirodno nasleđe, ali i bogatstvo različitosti i Negotin se pridružio mnogim gradovima u Srbiji u kojima je, nizom aktivnosti, obeležen Dan evropske baštine.

Više

VEČERAS HUMANITARNA MODNA REVIJA U BIBLIOTECI U BORU

Večeras će u sali Narodne biblioteke Bor od 18:30 časova biti otvorena humanitarna modna revija borskog dizajnera Milutina Lađevića u organizaciji Continuum Development Centra na kojoj će biti predstavljena njegova prva kolekcija pod nazivom „BUNA“, saopštila je Narodna biblioteka u Boru.

Više

OTVORENA IZLOŽBA ŠEŠIRA

U galeriji Zavičajnog muzeja u Knjaževcu otvorena je gostujuća izložba Narodnog muzeja u Šapcu “Moda šešira“ autorke Aleksandre Jovanović, višeg kustosa etnologa. Bio je to jedan od programa obeležavanja Dana evropske baštine, čija je ovogodišnja tema “Umetnost deljenja“.

Više

ZAVRŠENI 53. „MOKRANJČEVI DANI“

Ovogodišnji muzički festival u slavu Stevana Mokranjca, 53. „Mokranjčevi dani“ u Negotinu, završeni su koncertom Hora i simfonijskog orkestra RTS, koji su pod dirigentskom palicom Bojana Suđića njegovo inovativno, vrlo originalno i znalačko tumačenje popularne Orfove kantate “Karmina burana”.

Više

NE GLEDAJ PREKO RAMENA

U prepunoj galeriji u kladovskom Domu kulture književnica i novinarka Vesna Dedić održala je promociju svoje nove knjige  „Ne gledaj preko ramena“. Radnja se odvija u Beogradu  od 1903. do 1930.godine, a autorka  romana   čitaoca upoznaje  sa  životom i sudbinom lepe Kaline, ali i  dr Slavke Mihajlović, koja je kao jedini lekar u vreme Prvog svetskog rata u srpskoj prestonici spasavala Beograđane.

Više

U DOM KULTURE STIGAO KLAVIR

Opština Negotin i Dom kulture “Stevan Mokranjac” dobili su u okviru projekta “Gradovi u fokusu” Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije polukoncertni klavir, vredan oko pet miliona dinara. Reč je o klaviru, marke “Boston” iz porodice klavira “Stenvej” koji će omogućiti još kvalitetnije izvođenje zahtevnih muzičkih programa.

Više

„VIVAK-2015“OČARAO PUBLIKU SVOJIM NASTUPOM

Da se po jutru dan poznaje pokazao je na ovogodišnjim 53. „Mokranjčevim danima“ u Negotinu i nastup najmlađeg negotinskog hora, Hora „Vivak-2015“, koji je naprosto očarao publiku svojim raznovrsnim repertoarom, ali i ozbiljnošću svojih članova. Nazvani po istoimenom Mokranjčevom delu za dvoglasni dečji hor po stihovima Jovana Jovanovića Zmaja, „Vivak-2015“ treći put zaredom nastupa na Festivalu. I kao što stručan muzički izraz vivo-vivace označava živo-živahno, tako ova deca unose u svoj nastup život, radost, svetlost i toplinu.

Više

ČITAJ DA BI ŽIVEO

Na  šesti foto-konkrs “ Knjiga ti i leto“ kladovskog Centra za kulturu, 46 autora iz 11 mesta poslalo je 110 fotografija na zadatu temu. Odlukom žirija prva nagrada otišla je u ruke Nikoline Stepanović, iz prigradskog naselja Kostol. Drugu nagradu osvojila je Olja Simović iz Raške, dok je Kladovljanka Nataša Stanković dobila treću nagradu.

Više

U SLAVU MOKRANJCA I MUZIKE

Ovogodišnje, 53. muzičke svečanosti Mokranjcu u čast, „Mokranjčeve dane“ otvoriće 15. septembra Ivana Delić, pomoćnik ministra kulture i informisanja, a svojom besedom balerina Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre. Goste i učesnike festivala pozdraviće u ime domaćina i Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Više

PRAZNIK UMETNOSTI

Prošla subota je u Majdanpeku bila još jedan praznik umetnosti budući da je otvaranje IX Međunarodne izložbe “Umetnost u minijaturi – MajdanArt 2018” okupilo brojne goste, umetnike iz zemlje i inostranstva koji nisu štedeli pohvale na račun uspešne organizacije i kvaliteta prikazanih radova,  po mnogo čemu jedinstvene izložbe i manifestacije u zemlji.

Više

„ISTOK SPRSKE POEZIJE“ ZNAČAJAN ZA KULTURU

NEGOTIN – Antologija pesništva istočne Srbije “Istok srpske poezije”, koju je publikovala Narodna biblioteka “Dositej Novaković” iz Negotina, a priredio negotinski književnik Vlasta Mladenović, inače urednik izdavaštva u ovoj ustanovi kulture, našla se ove godine na listi publikacija od značaja za kulturu i umetnost Ministarstva kulture, ponuđenih za otkup.

Više

TVRĐAVE NA DUNAVU

Kladovski Centar za kulturu bio je domaćin učesnicima pete stručne Konferencije  „Očuvanje nematerijalnog i prirodnog nasleđa Dunava“ koja je održana u okviru sedmog Kazan kulta. U radu konferencije učestvovali su  eminentni stručnjaci iz te oblasti iz Srbije i  inostranstva, a na temu „Baštinski turizam – značenje, mane, vrline, saveti“ govorio je  profesor  dr Tomislav Šola iz Zagreba.

Više

BALKANSKI ISTOČNICI

Sa željom da verno slede i opstanu na putu očuvanja muzike i kulturne baštine, Vionera Paunović, laureat drugog serijala “Šljivik” i nosilac titule čuvara narodne baštine, nedavno je formirala Udruženje “Balkanski istočnici”.

Više

ČETVRTI „PRKOS“ U KNJAŽEVCU

Četvrti po redu PRKOS (Pozorišna revija kreativnog osmišljavanja sveta), počeo je u Knjaževcu 27. avgusta. Do 31. avgusta za najbolju pozorišnu predstavu  takmiče se ansambli iz Rače, Banja Luke, Veike Plane, Lebana i Beograda.

Više