Category: KULTURA

POČELO 47. „CRNOREČJE U PESMI I IGRI“

crnorecje1Boljevac je ovih dana stecište narodnih umetnika iz različitih oblasti, koji tokom četiri festivalska dana predtavljaju tradicionalno folklorno stvaralaštvo, narodnu radinost, stare zanate, nacionalnu kuhinju.

Više

DA GOVORIMO, RAZGOVARAMO I DOGOVARAMO SE

DSC_0042Geslom: “U životu ništa nije ni crno ni belo“, dr Slavoljub Gacović najavio je sinoćno predstavljanje svoje najnovije knjige “Od povlašćenih Srba do vlaškog jezika“ u Narodnoj biblioteci u Boru. Knjiga je štampana na 788 strana i ima pet poglalja: “O Poreklu i postojbini Rumuna-Vlaha“, “Migracije Rumuna-Vlaha unutar karpatsko-balkanskog prostora“, “Povlašavanje Srba ili posrbljavanje Rumuna-Vlaha istočne Srbije“, “Da li je maternji jezik Rumuna-Vlaha istočne Srbije vlaški jezik“ i, peto poglavlje, “O popisivanju Rumuna-Vlaha istočne Srbije“. Više

LIKOVNA KOLONIJA „BOLJEVAC 2017.“

Foto: www.boljevac.org.rs

Foto: www.boljevac.org.rs

Kulturno-obrazovni centar u Boljevcu i ove godine organizuje tradicionalnu likovnu koloniju, koja okuplja umetnike i slikare iz više gradova Srbije. Učešće su potvrdili Nada Ivković iz Prokuplja, Katarina Radić iz Paraćina, Saša Todorović i Mirko Stokić iz Zaječara i Bojan Kostadinović iz Niša.

Više

OTVORENA REKONSTRUISANA MOKRANJČEVA KUĆA

Direktor Muzeja Krajine Ivica Trajkovic sa autorima izlozbe Jelicom Ilic i Duskom GrbovicemIzložbom „Timočka Krajina i srednje Pomoravlje u Srpsko- turskim ratovima 1876-1878.godine“ koju zajednički priređuju Zavičajni muzej u Jagodini, Narodni muzej u Zaječaru i Muzej Krajine u Negotinu, svečano je otvorena rekonstruisana Mokranjčeva kuća.

Više

OBELEŽENA SLAVA NACIONALNOG SAVETA VLAHA SRBIJE

 

DSC_0040Nacionalni savet Vlaha Srbije(NSV) obeležio je danas u Boru, po  prvi put, Svetog Simeona Mirotočivog kao slavu NSV. Radiša Dragojević, predsednik Nacionalnog saveta Vlaha najavio je početak rada Zavoda za kulturu vlaha sa sedištem u Boru. Slavi su prisustvovali članovi Skuptine i Saveta NSV ali i mnoge zvanice. Više

PRIJAVLJIVANJE DO KRAJA JUNA

majdanartUdruženje za umetnost, kulturu i turizam „MajdanArt“odnosno, Organizacioni odbor istoimene organizacije raspisao je konkurs za ovogodišnju VIII Međunarodnu izložbu „Umetnost u minijaturi“ MajdanArt 2017. Konkurs je otvoren od početka januara do 30. juna 2017. godine.

Više

ODRŽAN FESTIVAL ARHEOLOŠKOG FILMA

plakatfilm16-1U borskom Muzeju rudarstva i metalurgije održan je  dvanaesti po redu Festival arheološkog filma.  Festival je trajao od 16. do 23. decembra.

Više

KONCERTI, IZLOŽBE, FILMOVI…

jedna-od-izlozbi-u-gradskoj-galerijiTradicionalno, kraj kalendarske godine u Majdanpeku protiče u znaku brojnih dešavanja u oblasti kulture. Tek što je završen Mini sajam “Kultura obrazovanje, stvaralaštvo”, a od utorka je u Gradskoj galeriji svoj termin dobila izložba fotografija Baneta Brkačića iz Beograda.

Više

„BDENJE“ PRED ČITAOCIMA

?

„Skloniću se negde u tajnu i pokušaću da ćutim. A znam da neću uspeti. Kada se i poslednji san izmetne u košmar, tu više nema spavanja. Sve je samo besana noć i pospani dani koji se smenjuju u nizu, kao straže po vojničkim kasarnama.”

Više

„GERGINA“ ČUVA TRADICIJU

etno-grupa-gergina-na-obelezavanju-medjunarodnog-dana-ljudskih-pravaEtno grupa „Gergina“ iz Negotina predstavila je bogato nasleđe Vlaha istočne Srbije na sajmu koji je povodom 10.decembra Međunarodnog dana ljudskih prava u Beogradu organizovala Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, u saradnji sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Nacionalni savet Vlaha na ovoj manifestaciji, koja je organizovana pod sloganom “Mozaik Srbije” osim “Gergine”, koja je izvela splet vlaških pesama predstavljao je i orkestar „Serbia“ Centra za kulturu iz Petrovca na Mlavi i folklorna grupa iz Ranovca, koja je, takođe, na zadovoljstvo svih prisutnih izvela splet vlaških kola.

Više

OBELEŽEN SVETSKI DAN HORSKOG PEVANJA

negotin-hor-vivakTreću godinu zaredom Negotin su se priključili obeležavanju 13.decembra, Svetskog dana horskog pevanja, koncertom koji je napunio salu Doma kulture “Stevan Mokranjac”. Bogatim i raznovrsnim programom publici koja u gradu Mokranjca horsko pevanje i najviše ceni predstavili su se: hor osnovne škole “Vuk Karadžić” pod upravom Tanje Milosavljević, hor Crkve Svete Trojice sa dirigentom Svetlanom Kravčenko, hor “Negotinske gimnazije” kojim rukovodi Danijela Stojkić Marković, ali i horovi Umetničke škole “Stevan Mokranjac”: “Vivak” pod upravom Dragane Marinović Simonović, hor kojim rukovodi Aleksandra Đukić i hor Ružice Rajković. Pokrovitelj ovog programa bila je opština Negotin.

Više

ODRŽAN NOVOGODIŠNJI MINI SAJAM

majdanpek-2I ove godine, 13. put za redom u Majdanpeku je, u organizaciji Centra za kulturu   održan Novogodišnji mini sajam „Kultura, obrazovanje, stvaralaštvo “.

Više

TRADICIJOM U EVROPU

_susreti-1Pod sloganom “Tradicijom u Evropu“, u Knjaževcu su trećeg i četvrtog decembra održani Susreti etno udruženja i asocijacija Srbije, koje već jedanaest godina organizuje Udruženje za negovanje tradicije “Izvor“.

Više

URUČENE NAGRADE NAJUSPEŠNIJIMA

_bibi-1Premijerom predstave “Šumska bajka“ i uručenjem nagrada najboljim mladim slikarima, piscima i glumcima, te priznanja prijateljima dece, Narodna biblioteka “Njegoš“ privela je kraju Minifestaciju dečjeg stvaralaštva “Čarobne police Bibi Slikovčice“.

Više