Category: KULTURA

“MIODRAG VASILJEVIĆ“ I U BOLJEVCU

Na inicijativu Opštine Boljevac, danas je u Boru potpisan sporazum o pokretanju postupka za otvaranje isturenog odeljenja borske Osnovne muzičke škole “Miodrag Vasiljević“ u Boljevcu. Sporazum su potpisali dr Nebojša Marjanović i Aleksandar Milikić, predsednici opština Boljevac i Bor. Više

VESELA DRUŽINA LIKOVA IZ BAJKI

KNJAŽEVAC-Udruženje za negovanje tradicije “Izvor“ organizovalo je treći po redu Sajam sakupljača “Nešto staro, nešto moje“. Tema sajma ove godine bila je “igračka“, a posebno zadovoljstvo deci predstavljalo je kostimiranje u likove iz bajki i istorije.

Sajam sakupljača osmišljen da podstakne decu da čuvaju predmete iz detinjstva, okupio je devojčice i dečake, koji su odlučili da pokažu šta znaju i dobro se zabave kao likovi iz omiljenih bajki. To posebno važi za decu iz Osnovne škole “Dubrava“, koja su se baš veselila izvodeći predstavu u kostimirani u princeze, zle maćehe, snežne kraljice, bake, pa i vukovi.

Više

KNJAŽEVAC JE CENTAR SVETA

KNJAŽEVAC-Nakon punih 30 godina, Zavičajni muzej, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i opštine Knjaževac, otvorio je novu arheološku postavku u Areheo etno parku u Ravni.

Ako su stari Rimljani u knjaževačkom kraju pronašli plodne vinograde i kvalitetno mesto na kome će podići svoje utvrđenje, nema razloga da ovde ne ostanu i generacije koje dolaze posle nas, ako mi za to stvorimo uslove, kazao je, otvarajući novu arheološku postavku u Arheo etno parku u Ravni, predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić.

“Stari Rimljani su govotili: “Ako živišu u Rimu, živi na rimski način. Ako živiš bilo gde, ponovo živi na rimski način.“ Mi ne živimo u Beogradu, Nišu, za nas je Knjaževac Rim, centar sveta. Želimo i svojoj generaciji i generacijama koje dolaze da pružimo kvalitetne uslove života, da iz Knjaževca ne odlaze, već da Knjaževac vole i da u njemu žive. Ovakve postavke stvaraju preduslove, pored ostalog i za razvoj turizma“, istakao je predsednik knjaževačke opštine.

Više

ČETVRTI “TOZIN LONAC“

KNJAŽEVAC-Uz podršku opštine Knjaževac, Udruženje za negovanje tradicije “Izvor“ organizovalo je četvrti po redu “Tozin lonac“, svojevrsni festival ukusne hrane. Razne specijalitete, mahom domaće kuhinje, na izletištu Banjica pripremalo je 15 kulinarskih ekipa.

Prostor izletišta Banjica biće od ove godine stalno mesto održavanja “Tozinog lonca“, kazala je na otvaranju ove manifestacije Ljiljana Mihajlović, predsednica Udruženja za negovanje tradicije “Izvor“.

Kulinarski festival “Tozin lonac“ dešava se četvrtu godinu za redom, podsećajući nas na Svetozara Jovanovića, izuzetnog arheologa Zavičajnog muzeja, istraživača i sjajnog kuvara. Takvog ga pamti i prijatelj Slaviša Radenković.

Više

„STOP NASILJU“ POZORIŠNA PREDSTAVA ZA DECU

BOR-Ustanova ,,Centar za kulturu opštine Bor“ organizuje dve  pozorišne predstave za decu ,,Stop nasilju“, 29. marta 2018.godine, u sali Muzičke škole u 12 i 13 sati.

Pozorišna predstava za decu ,,STOP NASILJU obrađuje veoma aktuelnu, a za čitavo društvo odgovornu temu. Namera je da se, kroz poruke koje prenose glavni junaci, doprinese sprečavanju vršnjačkog nasilja, a da se deca podstaknu da budu humanija i bolja. Vrlo edukativna i zabavna. Mornar Popaj, Mačak u čizmama i smešna Veštica uspevaju da svojim komičnim sukobima i zapletima dočaraju deci kako se oseća neko koji čini nasilje i kako se oseća neko, na kome se nasilje vrši. Pisac, koji kontroliše njihove sukobe, uspeva da njima, a i deci, objasni da nasilje nikako ne treba da čine .

Informacije na telefon: 030/424-546 od 08 do 14 sati;  064/861-97-59

Ulaz  slobodan.

Izvor: Centar za kulturu Bor

KLADOVO USPEŠAN DOMAĆIN SEMINARA

Kladovo-Uz podršku Saveza učitelja Srbije, Učiteljsko društvo  u Kladovu bilo je domaćin 34. Zimskih susreta učitelja koji se održavaju u više od 20  gradova Srbije. Kladovo je prvi put ugostilo učesnike  akreditovanih  obuka, koje doprinose razmeni iskustava i nadogradnji znanja.

– Pod sloganom „Dan stručnog usavršavanja“, polaznici seminara u Kladovu imali su dve teme:  „Kompleksna metoda u nastavi početnog čitanja i pisanja“ i „Efikasno disciplinovanje-prisutupi i tehnike“ koje su važne za kvalitetnu realizaciju nastavnog programa. Susreti su okupili 60 učitelja i nastavnika iz naše i susednih opština. Svi učesnici učitelji i nastavnici  dobili su Uverenje na osam bodova za pohađanu jednodnevnu obuku- kazala je Jovanka Modrić iz Učiteljskog društva Kladovo.

Više

„MOJ POGLED“

MAJDANPEK- Majdanpečani i njihovi gosti dobili su mogućnost da uživaju u novoj izložbi slika u Muzeju grada pod Staricom. Samostalna izložba „Moj pogled“ Slađane Đurđekanović Mirić, istoričarke umetnosti i dugogodišnje direktorke Muzeja u Boru, sa slikama nastalim u poslednjoj deceniji, rađenim u tehnici akrilik na platnu, oplemenili su i krasiće i narednih dana izložbeni prostor Muzeja u kojem 18 slika ekspresivnog poteza i izuzetne snage izražavaju emocije trenutka i bogatstvo prepoznatljivih ambijenata rudarskog Bora.

Više

OTVORENA IZLOŽBA “BLAGO I CAREVI – RASKOŠ RIMSKE SRBIJE”

U italijanskom gradu Akvileji, u palati Meizlik, otvorena je izložba “Blago i carevi  – raskoš rimske Srbije”.

Na otvaranju su govorili Antonio Zanardi Landi, predsednik Fondacije Akvileja, ambasador Srbije u Rimu Nj. E. Goran Aleksić, Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture i infomisanja i gradinačelnik Akvileje Gabrijele Stangero.

Više

POKLON DAMAMA ZA NJIHOV PRAZNIK

Bor-Borski ZOO vrt, povodom Dana žena, 8. marta, tradicionalno i ove godine,  poklanja besplatan ulaz svim pripadnicama lepšeg pola.

TREĆI OSMOMARTOVSKI BAZAR SUVENIRA

Bor-U susret  Danu žena, Turistička organizacija „Bor“ će održati  Treći „Osmomartovski bazar suvenira“ ,8.marta. 2018. godine, na platou Doma kulture. Bazar će biti prodajno-izložbenog karaktera, a radno vreme bazara je od 10-15 časova.

U prodajnoj ponudi će se naći suveniri ručne izrade od keramike, drveta, papira, ukrasni predmeti, nakit, rukotvorine, suveniri  rađeni dekupaž tehnikom,  proizvodi  od  vune,  meda,  lekovito bilje…

Na bazaru će svoje proizvode izložiti oko 10 izlagača iz Bora, a izlaganje robe na štandovima Turističke organizacije „Bor“ je besplatno.

Turistička organizacija „Bor“

„ODMOR TE ČEKA“

Bor-Beograd- Pod sloganom „Odmor te čeka!“, od 22. do 25. februara 2018. godine, održaće se 40. Međunarodni sajam turizma u Beogradu, a Turistička organizacija „Bor” će i ove godine uzeti  učešće na ovoj tradicionalnoj manifestaciji. Pored bogatog i raznovrsnog promotivnog materijala , na štandu TO „Bor”, u hali 4, svojom ponudom predstaviće se RTB Klub-Brestovačka Banja, Hotel „Jezero”, Odmaralište „Savača”, Predškolska ustanova „Bambi”, ZOO vrt Bor, kao i predstavnici seoskih domaćinstava „Vanucić” iz Gornjana i „Tomić” iz Krivelja.

Više

DA SE NE ZABORAVI

Kladovo- Do 11. marta  u galerijskom prostoru gradskog Doma kulture u Kladovu može se razgledati  foto dokumentaciona izložba   „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu” Jugoslovenske kinoteke. Postavka sadrži 40 panoa na kojima je više od stotinu  dokumenata koji oslikavaju Srbiju i srpski narod u Velikom ratu.  Izložba je napravljena 2014. godine, a  Kladovo je 27 grad u kojem je izložena građa koja svedoči o stradanju srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.

Više

DAN ZALJUBLJENIH U ZOO VRTU

Bor – JP „Zoološki vrt“ Bor i ove godine tradicionalno obeležava 14.februar. – Dan Sv.Trifuna, a kod omladine popularan – „Dan zaljubljenih“.

 Za sve ljubitelje vina akcija u kafiću „Jana“ : kuvano vino će biti 50,oo dinara.

Tog dana će takođe biti popust za sve parove: dvoje ulaze po ceni jedne karte, kao i dve palačinke po ceni jedne.

ŠARČEVIĆ: BORSKI INSTITUT  NA ZAVIDNOM NIVOU

BOR-Iako je nedavno boravio u Boru i obišao borske osnovne i srednje škole, današnja poseta ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, bila je usmerena na obilazak visokoškolskih ustanova. Nakon prijema u opštini Bor,ministar je posetio Studentski centar, Institut za rudarstvo i metalurgiju, Tehnički fakultet i budući Dom omladine, koji se renovira i tom prilikom direktoru Mašinsko elektrotehničke škole, Milovanu Božoviću, uručio ključeve automobila  Škode Fabie, koja će koristiti za obuku učenika.

Više