Category: EKONOMIJA

KOMPANIJA RAKITA NA ‘’MEDONOSNOM PUTU’’

Ispunjavajući ulogu društveno odgovorne kompanije, Rakita je tokom ove godine, u saradnji sa Udruženjem pčelara “Slatina”, pokrenula Program razvoja pčelarstva u ovom selu. Program se zasniva na prepoznavanju potreba pčelara u ovom kraju, kao i obezbedjivanju repromaterijala koji će omogućiti da se pčelarstvo podigne na viši nivo. Više

OBELEŽEN SVETSKI DAN TURIZMA U TEHNIČKOJ ŠKOLI

KNJAŽEVAC-Učenice četvrtog razreda Marina Vlatković, Jovana Radenković i Marija Lazarević upoznale prisutne sa tekovinama obeležavanja Svetskog dana turizma, čija je ovogodišnja tema održivi turizam. Bilo je reči o mogućnostima koje im je pružila Tehnička škola. Posebno je istaknuto takmičenje u rešavanji studije slučaja, na kome su učenice ove škole osvojile prvo mesto i kao nagradu dobile letovanje u Grčkoj.

Više

FPM “AGROMEHANIKA” SPREMNA ZA DUALNO OBRAZOVANJE

BOLJEVAC-U Fabrici poljoprivrednih mašina “Agromehanika” u Boljevcu, potpisan je ugovor sa Srednjom školom „Nikola Tesla“, o početku realizacije programa dualnog obrazovanja, koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Privrednom komorom Srbije. Ugovore su potpisali i učenici i njihovi roditelji, za dva zanimanja iz oblasti mašinske struke – tehničar za kompjutersko upravljanje četvrtog stepena i operater mašinske obrade, trećeg stepena stručnosti.

Tokom školovanja, učenici ove struke će praktični deo nastave obavljati u pogonima fabrike, pod nadzorom mentora, a od drugog razreda će od „Agromehanike“ dobijati i stipendiju. Po okončanju školovanja u fabrici im je obezbeđeno zaposlenje.

Više

VEĆI RAČUNI ZA GREJANJE

KLADOVO – Od 1. septembra Kladovljanima će za  9,3 odsto  biti uvećani računi za utrošenu toplotnu energiju, jer cena grejanja  nakon poskupljenja iznosi  5,32 dinara  po kilovat času  za stambeni i poslovni prostor sa mernim uređajima.Više novca građani će izdvajati i za račune za vodu za piće  jer je nova cena 39,55 dinara po kubiku za  stambeni, odnosno na 54,8 dinara za poslovni prostor. Korigovana je i nadoknada za kanalizaciju koja iznosi 37 dinara za stambeni, odnosno 50 dinara po kubiku za poslovni prostor.

Više

JAČA SOCIJALNI DIJALOG

MAJDANPEK-Socijalni dijalog, odnosno kolektivno pregovaranje na području opštine Majdanpek odvija se intenzivnije nego u drugim sredinama. To je zaključak koji se nameće kada se u vidu ima činjenica da je prvi kolektivni ugovor potpisan pre godinu dana za sva javna preduzeća, a prošlog petka i drugi koji se odnosi na zaposlene u predškolskoj ustanovi.

Više

POVEZIVANJE STARE PLANINE SA KORIDOROM 10

KNJAZEVAC-U hotelu “Stara planina“ predstavljena je prethodna  studija izvodljivosti saobraćajnice Mirkovci – Jabučko ravnište. Sredstva u iznosu od blizu 12 miliona dinara za izradu generalnog projekta ovog puta obezbeđena su u Ministarstvu privrede, a njegova izgradnja omogućiće povezivanje Stare planine sa Koridorom 10.

Više

KOMPOSTIRANJE ČUVA ŽIVOTNU SREDINU

KLADOVO-U okviru  realizacije projekta “Očuvanje i unapređenje životne sredine u pograničnom regionu kroz kompostiranje biorazgradivog otpada“, koji se sufinansira iz sredstava Evropske Unije kroz Interreg IPA Program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija 2014-2020, opština Kladovo distribuirala je  30 kompostera domaćinstvima, gazdinstvima, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama i sportskim organizacijama.

Više

VAŽNO JE DA IMAMO SVOJU RUDU

MAJDANPEK- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa saradnicima, Nebojšom Stefanovićem, potpredsednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova, kao i ministrima rudarstva, privrede i prosvete Aleksandrom Antićem, Goranom Kneževićem i Mladenom Šarčevićem, te direktorima „Srbija puteva“ i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Zoranom Drobnjakom i Markom Blagojevićem, posetio je 1.septembra Majdanpek i obišao renoviranu zgradu srednjih škola, a potom i površinski kop „Južni revir“, na kojem je početak i budućnost rada majdanpečkog Rudnika bakra.

Dobri proizvodni rezultati Rudarsko topioničarskog basena Bor, stabilan rad topionice i znatno veća rudarska proizvodnja bili su povod za posetu tokom koje je predsednik države mogao da se uveri u kvalitetan rad nove opreme čija je nabavka dogovorena prilikom njegove posete Belorusiji, a uz koju, u pitanju je šest teških vozila nosivosti 220 tona i bager PC 3000,  majdanpečki Rudnik bakra ima izglede za brže ostvarenje svojih planova.

Više

PREKRETNICA U ENERGETSKIM ODNOSIMA DVE DRŽAVE

KLADOVO-U HEPS „Đerdap 1“ minisrtar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i rumunski ministar energetike Toma Florin Petku sa saradnicima razgovarali su o ključnim pitanjima  o zajedničkom radu naše najveće hidrocentrale i rumunske Portile de Fier  u oblasti hidroenergetike.Tema je bila i saradnja operatera prenosnog sistema, kao i saradnja u oblasti proizvodnje nafte i gasa.

Više

KNJAZ PONOVO U BANJI

Bor-Tradicionalna manifestacija “Dani Brestovačke banje” nakon godinu dana pauze obnovljena je proteklog vikenda. Manifestaciju, koja postoji više od dvadeset godina svečano je otvorio predsednik Opštine Bor, Aleksandar Milikić.

Više

ODRŽAN AERO SKUP U BORU

Više stotina Borana i gostiju sa strane, po lepom letnjem vremenu, imalo je danas priliku da na borskom aerdromu uživa u akrobacijama aviona, zmajeva, jedrilica i dronova, na tradicionalnom, šestom po redu, Aero skupu u Boru. Iz šest srpskih gradova, u Bor je jutros sletelo 15-tak letilica. Više

DANI BRESTOVAČKE BANJE 2017.

Manifestacija “Dani Brestovačke banje 2017” održaće se u subotu, 19. avgusta, na prostoru kulturno-istorijskog jezgra, ovog od davnina poznatog lečilišnog i izletničkog mesta.

Više

KONSULTACIJA SA CIVILNIM DRUŠTVOM O RURALNOM RAZVOJU

MAJDANPEK- Na području opštine Majdanpek održava se niz sastanka za reviziju postojeće i izradu nove strategije ruralnog razvoja opštine Majdanpek. U Majdanpeku i Donjem Milanovcu skupove je vodila Ivana Stefanović Ristin iz Nacionalne LEADER mreže, a u okviru Projekta “Dijalogom do održivih ruralnih politika” Resurs centra iz Majdanpeka, koji predviđa tromesečni proces konsultacija sa civilnim društvom i kreiranje nacrta strategije ruralnog razvoja opštine Majdanpek na osnovu definisanih problema i predloga mera za podsticaje preporučenih od strane krajnjih korisnika ovih sredstava, odnosno, poljoprivrednika i poljoprivrednih gazdinstava, zadruga, i udruženja.

Više

POTPISAN UGOVOR SA „PRODŽETIJEM“

KNJAŽEVAC – Potpisivanjem ugovora o prodaji građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni, u Knjaževcu je počela realizacija prve grinfild investicije nakon 30 godina. Ugovor su poptisali Romano Rosi, vlasnik i direktor italijanske kompanije „Prodžeti“ i Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac.

Romano Rosi je naglaiso da je projekat započet pre nekoliko meseci.

Više