Category: EKONOMIJA

RAKITA POČINJE RADOVE NA IZGRADNJI ISTRAŽNOG NISKOPA U BORU

Kompanija Rakita Eksplorejšn (Rakita Exploration) je započela istražne rudarske radove na izgradnji niskopa, u sklopu geoloških istraživanja zaliha bakra i zlata u hidrotermalnom sistemu Čukaru Peki, u Boru. Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, NJ.E. ambasadorka Kanade Kati Čaba, predstavnici opštine Bor i kompanija Nevsun i Rakita prisustvovali su svečanoj ceremoniji koja je održana 4. juna u Boru. Više

ANA BRNABIĆ: PUNO TOGA JE I DO LOKALNIH SAMOUPRAVA

“Istina je da istok Srbije zaostaje i za ekonomskim rastom, prosečnim BDP-om, i sa standardom- to moramo zajedno da promenimo. Veoma je važno da ekonomski podignemo Istočnu Srbiju. Nadam se da će nalaženje strateškog partnera za RTB “Bor“ biti dobar zamajac, ali i podrška kompanija, kao što je Hajneken u Zaječaru, je vrlo važna u zapošljavanju novih radnika. Važna stvar je i da kompanije sarađuju sa prosvetom i daju stipendije, i utiču da mladi ljudi ostaju ovde“, izjavila je Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije za nedeljnik “Timočke“, danas u Zaječaru. Više

PENZIONERI: “BITKA“ ZA USTAVOM ZAGARANTOVANO PRAVO

Od 2014. godine, od kada je donet Zakon o privremenom smanjenju penzija, država Srbija je od penzionera nezakonito uzela blizu 2,5 milijarde evra, i nije rekla penzionerima i građanima Srbije gde je te pare potrošila. Zakon je donet protivno Ustavu Republike Srbije, koji penzije definiše kao zagarantovano i neotuđivo ljudsko pravo, rečeno je na sastanku članova Sindikata penzionera Srbije održanog juče u Boru. Više

OBELEŽEN DAN HE „ĐERDAP 2“

NEGOTIN-U Domu kulture u Negotinu  zaposleni u HE „Đerdap 2“ svečanom akademijom su obeležili 33. godine od početka proizvodnje struje. Đerdapska „dvojka“ je  druga zajednička srpsko-rumunska hidroelektrana na Dunavu. Izgrađena je na 863. kilometru  Dunava od ušća u Crno more
kod Kusjaka,na mestu gde je Dunav, u zavisnosti od vodostaja, širok 850 do 900 metara. Više

PROJEKAT „ADAPTACIJA BRODSKE PREVODNICE U SASTAVU HE ĐERDAP 1“ NEMA UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU

KLADOVO-Na Javnoj raspravi održanoj u opštini Kladovo, analizom Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta “Adaptacija brodske prevodnice u sastavu HE Đerdap 1” u kojem su sadržani građevinsko arhitektonski radovi i zamena dotrajalih delova mašinske i elektro opreme zaključeno je da na osnovu zbirnih vrednosti nema uticaja na životni svet i osnovne činioce životne sredine. Neki aspekti sadašnjeg lošeg uticaja na životnu sredine, pre svega, rečnih nanosa, koji su dnevno oko 5 tona raznog drveta i blizu 10 kilograma raznog papira, biće znatno smanjeni -kazao je za nedeljnik “Timočke” Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za vodni saobraćaj. Zahtev za davanje saglasnosti na ažuriranje Studije Ministarstvu zaštite životne sredine podneo je Sektor za vodni saobraćaj. Nosilac projekta je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na čiji predlog je  Evropska komisija odobrila  finansiranje projekta ”Adaptacija brodske prevodnice u sastavu HE Đerdap 1″, ukupne vrednosti 28,5 miliona evra.

Više

PRVA ODLUKA KA REKONSTRUKCIJI SISTEMA ZA DALJINSKO GREJANJE

Majdanpek– Ovonedeljna, 61.sednica Opštinskog veća u Majdanpeku protekla je u znaku priprema za predstojeću sednicu opštinskog parlamenta i donošenja niza važnih odluka od značaja za finansiranje poljoprivrede u ovoj godini, ali i sve one koji u vantelesnoj oplodnji vide šansu da se ostvare kao roditelji.

Članovi Opštinskog veća su potvrdili odluke sa prethodne, telefonskim putem održane sednice, na kojoj je odlučeno o privremenom finansiranju sportskih organizacija, do odluke po konkursu. Usvojen je Izveštaj o popisu imovine, obaveza i potraživanja opštine na početku ove godine, kao i nacrt odluke o izmeni odluke o osnivanju Fondacije za lokalni ekonomski razvoj. Prihvaćena je  informacija o usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti javnih preduzeća u četvrtom kvartalu prošle godine i naglašena potreba blagovremenog rešavanja nenaplaćenih potraživanja, kao i činjenica da je njihovo funkcionisanje nemoguće bez subvencija. Saglasnost je dobio i nacrt odluke o izmeni odluke o visini naknade za prinudno postavljanje profesionalnih upravnika zgrada koju plaćaju vlasnici posebnih delova zgrada i o minimalnom iznosu izdvajanja na ime troškova investicionog održavanja zajedničkih delova zgrada, te odluke o izmeni odluke o minimalnom iznosu izdvajanja na ime troškova za tekuće održavanje zajedničkih delova zgrada, a u skladu sa izmenjenom prosečnom zaradom za prošlu godinu, zbog čega su ove naknade poskupele u apsolutnom iznosu za dinar do dva. Usvojen je predlog rešenja o imenovanju predsednika i članova komisije za utvrđivanje prioriteta u sufinansiranju aktivnosti na unapređenju svojstava stambenih zgrada.

Više

REGIONALNA DEPONIJA NIJE INTERESANTNA KLADOVLJANIMA

Kladovo-Na prošlogodišnjoj martovskoj  sednici Skupštine opštine Kladovo podršku odborničke većine dobio je predlog Odluke o prestanku važenja Sporazuma o zajedničkom upravljanju komunalnim otpadom čiji su potpisnici bili  grad Zaječar i opštine Majdanpek, Negotin, Kladovo, Bor, Knjaževac i Boljevac.

Više

ČUVAR TRADICIJE

Kladovo-Zamenik predsednika opštine Kladov,o Dragan Novaković, primio je delegaciju Udruženja domaće radinosti „Misija Kreativa“ kojoj je u Vladi Republike Srbije  uručeno priznanje „Čuvar tradicije“. Kladovsko uduženje uključilo se u realizaciju projekta Vladinog Koordinacionog tela  za rodnu ravnopravnost , Etno mreže Srbije i NALEDA-a  “Uposlimo 1.000 žena” i mladih u ruralnim područjima na poslovima izrade tradicionalnih rukotvorina kao poslovnih i diplomatskih poklona.

Više

TREĆI OSMOMARTOVSKI BAZAR SUVENIRA

Bor-U susret  Danu žena, Turistička organizacija „Bor“ će održati  Treći „Osmomartovski bazar suvenira“ ,8.marta. 2018. godine, na platou Doma kulture. Bazar će biti prodajno-izložbenog karaktera, a radno vreme bazara je od 10-15 časova.

U prodajnoj ponudi će se naći suveniri ručne izrade od keramike, drveta, papira, ukrasni predmeti, nakit, rukotvorine, suveniri  rađeni dekupaž tehnikom,  proizvodi  od  vune,  meda,  lekovito bilje…

Na bazaru će svoje proizvode izložiti oko 10 izlagača iz Bora, a izlaganje robe na štandovima Turističke organizacije „Bor“ je besplatno.

Turistička organizacija „Bor“

ČEKOVI SU PROŠLOST

KladovoU opštini Kladovo počela je distribucija Penzionerskih kartica Fonda PIO sa kojom vlasnici dokazuju status penionera. Prvu karticu penzioneru iz Podvrške, Vlasti Papiću, uručio je Radisav Čučulanović, predsednik opštine Kladovo u prisustvu Verice Čarapić, direktorke Filijale Fonda PIO Bor i Siniše Stamenkovića, predsednika Udruženja penzionera opštine  Kladovo.

Više

ZA BOLJI ŽIVOT U KNJAŽEVCU

KNJAŽEVAC- Miroljub Mihajlović, zamenik predsednika opštine Knjaževac, zajedno sa predsednicima, ili predstavnicima 34 lokalne samouprave, učestvovao je protekle nedelje u Sava centru u Beogradu na predstavljanju rezultata koje je program Evropski progres ostvario tokom tri godine sprovođenja u Srbiji. Ovom događaju prisustvovali su predsenica Vlade Srbije, Ana Brnabić, ministarka za evropske integracije, Jadranka Joksimović, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Sem Fabrici i ambasador Švajcarske u Srbiji, Filip Ge.

Više

ANA BRNABIĆ: NE TREBA ŽURITI SA RTB-OM

BOR-Pored rudarstva, veliki potencijal razvoja Bora je i u turizamu, ali moramo paziti da ove dve stvari jedna drugu ne sputavaju, rekla je prilikom današnje posete Boru predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić. Ona se najpre sastala sa rukovodstvom opštine Bor, a zatim je usledio sastanak sa menadžmentom RTB-a i obilazak komandne sobe u novoj topionici , dok je premijerka na kraju obišla radove na izgradnji nove zgrade za izbegla lica u Novom gradskom centru.

Više

„ODMOR TE ČEKA“

Bor-Beograd- Pod sloganom „Odmor te čeka!“, od 22. do 25. februara 2018. godine, održaće se 40. Međunarodni sajam turizma u Beogradu, a Turistička organizacija „Bor” će i ove godine uzeti  učešće na ovoj tradicionalnoj manifestaciji. Pored bogatog i raznovrsnog promotivnog materijala , na štandu TO „Bor”, u hali 4, svojom ponudom predstaviće se RTB Klub-Brestovačka Banja, Hotel „Jezero”, Odmaralište „Savača”, Predškolska ustanova „Bambi”, ZOO vrt Bor, kao i predstavnici seoskih domaćinstava „Vanucić” iz Gornjana i „Tomić” iz Krivelja.

Više

NA REŠENJE ČEKALI 38 GODINA

Kladovo – Realizacijiom sporazuma koji je sa  Elektroprivredom Srbije potpisao Radisav Čučulanović predsednik opštine Kladovo, posle 38 godina stvoreni su uslovi za  završetak  obaveza u naseljima u Dunavskom priobalju nastalih nakon izgradnje đerdapskih hidroelektrana. Reč je o krovnom dokumentu u kojem su sadržani radovi definisani u dva  Ugovora koji su  potpisani 22. avgusta 1979.  i 22. septembra 1983.godine.

Više