Category: EKONOMIJA

POVEĆANA CENA ZA OTKUP ZEMLJIŠTA

BOR– Kompanija Rakita je donela odluku da poveća bonus za 40% na cenu otkupa zemljišnih parcela koje se otkupljuju u cilju obezbeđivanja uslova za otvaranje rudnika na ležištu Čukaru Peki kod Bora. Cilj ove odluke je, pre svega, ubrzanje procesa otkupa zemljišta radi realizacije projektnih aktivnosti, a takođe i održavanje dobre i skladne saradnje sa lokalnom zajednicom.

„Na osnovu povratnih informacija iz lokalne zajednice menadžment kompanije Rakita doneo je odluku da poveća bonus sa 6o odsto na 100 odsto na cenu otkupa zemljišnih parcela. Osim toga, svakom vlasniku zemljišta, po prodatoj parceli, biće uplaćeno dodatnih 50.000 dinara, bez obzira na veličinu parcele. Ova odluka se odnosi kako na one koji će se odlučiti da svoje zemljište prodaju kompaniji Rakita, tako i na sve one koji su do sada potpisali kupoprodajni ugovor o prodaji zemljišta,“ izjavio je Aleksandar Vulović, menadžer za ishodovanje dozvola i društvenu odgovornost u kompaniji Rakita.

Više

OČUVANJE TRADICIJE

KNJAŽEVAC-“Tradicija je kičma jednog naroda“, kazao je proteklog vikenda, na otvaranju Dvanaestih susreta etno udruženja i asocijacija Srbije, predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić. Susrete, koji se održavaju pod sloganom “Tradicijom u Evropu“, organizovalo je Udruženje za negovanje tradicije “Izvor“.

Više

IZDATO 840 NOVIH REŠENJA

KLADOVO-Od početka primene novog Zakona Opštinska uprava  Kladovo izdala je 840 rešenja o ozakonjenju objekata. To je oko 10 odsto, iznad je republičkog proseka i po tome je ta lokalna samouprava među uspešnijim u Srbiji. Na  području te podunavske opštine  popisana su 14.094 objekata. Reč je o stambenim jedinicama, pomoćnim, ekonomskim, poslovnim, komercijalnim i ostalim objektima.

Više

KORAK DALJE U OSTVARIVANJU PRAVA ZAPOSLENIH

MAJDANPEK- U Majdanpeku je prošle nedelje potpisan novi kolektivni ugovor za zaposlene u svih pet javnih preduzeća čiji je osnivač opština i time nastavljen kvalitetan socijalni dijalog i izuzetno dobra saradnja u ovoj oblasti.

Potpise na ugovore su, uz predsednike sindikata i direktore JKP “Majdanpek”, JKP “Vodovod”, JKP “Donji Milanovac, Javnog preduzeća za građevinsko zemljište i puteve i Javnog stambenog preduzeća stavili  i predsednik opštine Dejan Vagner i predsednik Opštinskog veća Saveza samostalnih sindikata za opštine Majdanpek, Negotin i Kladovo, Dejan Matejević.

Više

ZAJEČAR OČEKUJU VELIKI PROJEKTI

ZAJEČAR-U maloj sali Gradske uprave održana je protekle nedelje konferencija za novinare koju je sazvao Boško Ničić, gradonačelnik grada Zaječara. Povod za sazivanje konferencije bio je veliki broj projekata koji su prošli kod razičitih ministarstava i agencija, a za koja je grad Zaječar aplicirao.

“Danas su krenuli prvi radovi na realizaciji projekata sređivanja atarskih i nekategorizovanih puteva. Radiće se u nekoliko sela naše opštine, ali radiće se i u rubnim područjima grada. Kada to kažem, mislim na nastavak Omladinske ulice koji vodi u poljoprivredna gazdinstva i domaćinstva ili Fruškogorske ulice. Taj projekat je vrednosti 8 miliona dinara, od čega je 75% novca obezbedio grad, a 25% je obezbedila Republika Srbija, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu” – rekao je Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara.

Više

PRVI POZIVI VEĆ U DECEMBRU

NEGOTIN – Poljoprivrednici će uskoro, posle par godina čekanja, moći da svojim projektima konkurišu za sredstva iz IPARD fondova, nakon poslednje revizije Evropske unije o ispunjenosti uslova Srbije, koja se očekuje ovih dana. Kako navode stručnjaci svi nedostaci su otklonjeni, a uslovi ispunjeni, pa bi prvi poziv za podnošenje zahteva za korišćenje sredstava iz IPARD fondova, mogao da usledi već tokom decembra.

Više

NEZAPOSLENI:’’IZGUBLJENI’’ U METODOLOGIJI I STATISTICI

Borski okrug: “Naša mladost, tuđa radost“ (20)

BORSKI OKRUG -Po rečima Ane Brnabić, predsednice Vlade Reublike Srbije, 2012. godine nezaposlenost u Srbiji je bila 25,9 odsto, a u poslednjem kvartalu 2016. godine 13 odsto. Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku kaže da je  stopa nezaposlenosti registrovana u drugom tromesečju 2017. godine 11,8 odsto. Ne, ne radi se o ekonomskom bumu u Srbiji, već o promeni metodologije, pa je u jednom slučaju (2012. godine) u pitanju “registrovana nezaposlenost“, a u drugom (2017. godine) se govori o metodu “anketne nezaposlenosti“.

Više

TRIBINA O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA I INFRASTRUKTURI

KNJAŽEVAC-U susret izradi budžeta za 2018. godinu, opština Knjaževac organizovala je u Društvenom klubu Doma kulture izuetno posećenu tribinu na temu “Komunalne delatnosti i infarstruktura“.

Prva tribina koju je opština Knjaževac organizovala u susret izradi budžata za 2018. godinu, izazvala je veliko interesovanje, kako stanovnika grada, tako i žitelja čak i udaljenih sela. Svi oni od direktora preduzeća, čiji je posao vezan za komunalne delatnosti i infrastrukturu, mogli su da čuju svojevrsni raport o tome šta je i koliko urađeno u protekloj godini i kakvi su planovi. Na tribini su učestvovali Mladen Radosavljević, direktor Javnog preduzeća za razvoj, urbanizam i izgradnju, Omil Ranđelović, direktor JKP “Standard“ i Ljubodrag Tričković, direktor JKP “Toplana“.

Više

TURIZAM-GENERATOR RAZVOJA SOKOBANJE

Sokobanja-Opština Sokobanja, najpoznatije srpsko banjsko lečilište, suočava se sa problemima dotrajale putne infrastrukture koja je preduslov, kako za razvoj turizma, tako i svih ostalih grana  privrede i uslužnih delatnosti , koje prate razvoj ove grane, od proizvodnje zdrave hrane do brendiranja proizvoda. Nerešeni imovinsko-pravni odnosi su još jedan od problema koji “koči” ubrzani razvoj Sokobanje, a pomoć države od preko sto miliona dinara dodatnih sredstava, iskorišćena je za ulaganje u infrastrukturu i unapređenje života u ovoj turističkoj varošici, kaže u intervjuu za nedeljnik “Timočke“ Isidor Krstić, predsednik opštine Sokobanja.

Šta je od planiranog  realizovano u 2017.godini?

-Strateški problem Sokobanje je dotrajala i nerazvijena putna i komunalna infrastruktura. Kao što se može primetiti, putevi su nam u jako lošem stanju i upravo na tom planu imamo projekte koje planiramo da realizujemo. Pre par meseci odrađena je studija izvodljivosti izlaska Sokobanje na “Koridor 10“ preko petlje Rutejevac, koja je dostavljena i nadležnom ministarstvu. Iskreno se nadamo da će ministarstvo sagledati naše probleme i očekujemo da će već u narednoj kalendarskoj godini ovaj državni put ući u republički budžet. Pomenuta petlja je predviđena i prostornim planom Republike Srbije i ona bi, pored Sokobanje, bila od velikog značaja i za opštinu Knjaževac jer bi to bio najkraći put od severa zemlje, kako do naše opštine, tako i do turističkog lokaliteta Stara planina. Realizacija ovog projekta će skratiti put od Sokobanje do Beograda za 14 kilometara, a Knjaževcu preko 40 kilometara, što je, morate priznati, od izuzetnog značaja za celu Istočnu Srbiju. Sokobanja kao najstarija, nadaleko poznata turistička banja, a po mnogima i najlepša srpska banja, zaslužuje da ima tako jednu kvalitetnu saobraćajnicu koja bi omogućila dolazak većeg broja posetilaca. Naši partneri u Vladi Republike Srbije su to prepoznali i imamo obećanja da će u narednom periodu  biti ulaganja u tom pravcu.

Više

PREVOZ UČENIKA POVEREN “BORTRAVELU”

MAJDANPEK- Opština Majdanpek je jedna od malobrojnih, možda i jedina u Srbiji, koja u poslednjih 10-tak godina obezbeđuje besplatan prevoz do školske klupe za sve predškolce, osnovce i srednjoškolce. Od ovog septembra, a nakon sprovedenog postupka javne nabavke prevoz učenika na području opštine poveren je DD “Bortravel” Bor, a opštinu Majdanpek će za ovu školsku godinu to koštati nešto manje od 19 miliona dinara bez PDV-a.

Više

PROJEKAT VREDAN 13,5 MILIONA DINARA

KNJAŽEVAC-U Knjaževcu je završeno asfaltiranje Keja “Veljka Vlahovića“ i ulica Cvetana Lazarevića, Radomira Ćirkovića i dela ulice 22. decembra. Ovaj važni posao realizovan je zajedničkim ulaganjem opštine Knjaževac, Ministrastva privrede i Evropske investicione banke.

Više

DRAGOCENA ISKUSTVA IZ BUGARSKE

KLADOVO-U okviru projekta “Očuvanje i unapređenje životne sredine u pograničnom regionu kroz kompostiranje biorazgradivog otpada“ koji se sufinansira iz sredstava Evropske Unije kroz  IPA Program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija 2014-2020, održan je trening „Politike nultog otpada i razumna rešenja za upravljanje otpadom“. Na treningu su učestvovali predstavnici relevantnih organizacija i institucija s Borskog i Vidinskog okruga.

Više

POVEĆAN BROJ TURISTA

MAJDANPEK- Opština Majdanpek se može pohvaliti sasvim solidnom ovogodišnjom turističkom “žetvom”, budući da su u brojnim aspektima zabeleženi najbolji rezultati u poslednjoj deceniji, počev od boravišne takse koja je, prema prvim i još uvek nezvaničnim informacijama, u odnosu na prošlu godinu uvećana za 30 odsto, preko činjenice da se boljom posetom mogu da pohvale i u privatnom smeštaju i u Hotelu “Lepenski vir”, rekordnom posetom od 42.000 posetilaca Muzej na “Lepenskom viru”, a više od 5000 poseta i u Rajkovoj pećini, dok je donjomilanovačko pristanište uknjižilo 120 pristajanja velikih brod hotela.

Više

IMA POTENCIJALA ZA PRIVREDNU SARADNJU

KLADOVO- U Srbiji posluje 80 kompanija iz Švedske, a opština Kladovo ima potencijale da bude nova karika u tom lancu, naglasio je Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji nakon razgovora sa Radisavom Čučulanovićem, predsednikom te podunavske  opštine  i njegovim saradnicima.To se pre svega odnosi na turizam i obnovljive izvore energije, dodao je Lundin i nastavio.

– Treba rešiti i konkretne probleme koji se  odnose na upravljanje otpadom i na prečišćavanje voda. Švedska ima  razrađene projekte i preduzeća koja su zaintersovana za te oblasti-zaključio je Lundin. Potencijali kladovskog kraja moraju biti zamajac razvoja opštine, jer su aktuelni resursi interesantni  i za investitore iz inostranstva.

-Želimo da rešavamo konkretne projekte za čiju realizaciju su zainteresovane obe strane.Konkretniji pravci saradnje biće utvđeni nakon narednog sastanka u Kladovu posle susreta sa privrednom delegacijom zemlje  u kojoj živi i radi i veliki broj naših sunarodnika-istakao je Radisav Čučulanović, predsednik opštine Kladovo.

U kraljevini Švedskoj živi oko 130.000 hiljada Srba  koji su posle Finaca najbrojnija nacionalna manjina. Među njima je oko 3 odsto stanovnika koji potiču iz kladovskog kraja.Oni mogu biti most koji će povezati daleku Skandinaviju i kraj u Srbiji u kojem je Dunav najpeši jedna je od poruka sa preliminarnog sastanka.Tokom boravka u opštini Kladovo njegova ekselencija Jan Lundin posetio je i solarnu elektranu u ataru sela Velesnica instalisane snage 2 megavata.

M.R.

Projekat “Tri stuba razvoja Kladova: turizam, mala privreda i poljoprivreda“ sufinansira Opština Kladovo – „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.