Category: EKONOMIJA

ODRŽANA 12. ŠIPURIJADA

U selu Novo Korito održana je u subotu, 13. oktobra, dvanaesta po redu, turističko – privredna manifestacija “Šipurijada“.

Više

EVROPSKA UNIJA ZA KNJAŽEVAC

Opština Knjaževac učestvuje u velikom programu EU PRO, koji finansira Evropska unija. Na konkursu za projekte kojima se pruža podrška lokalnim samoupravama da stvore uslove za društveni privredni rast, Knjaževcu su odobrena sredstva za izgradnju centra za obuku i pokretanje posla u Rgoštu i obnovu Gurgusovačke kule.

Više

PONOVO RADI MOTEL NA ZLOTSKIM PEĆINAMA

Posle dve decenije, Motel na Zlotskim pećinama je ponovo otvoren za posetioce. Po rečima Davida Prvulovića, vlasnika firme Etno selo „Trška“ iz Žagubice, zakupca motela trenutno je u funkciji restoran a do kraja godine biće uređeno i devet apartmana.

Više

ZA NOVA RADNA MESTA ČETIRI MILIONA DINARA

KLADOVO – Opština Kladovo i Lokalni savet za zapošljavanje potpisali u Ugovor o radu sa 16 poslodavaca kod kojih će 20 nezaposlenih  lica iz kategorije teže zapošljivih, koja su starija od 50 godina, biti radno angažovana 12 meseci.

Više

ZNAČAJ GEOTURIZMA

Predavanjem o značaju geoturizma, sa fokusom na budući Geopark Đerdap, u Javnom preduzeću “Nacionalni park Đerdap” obeležen je Svetski dan turizma, 27.septembar. Darko Timotić, šef odseka za prirodnjačku zbirku u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, govorio je o značaju geoturizma koji podržava i unapređuje geografski karakter mesta, njegovu okolinu, nasleđe i dobrobit stanovništva, pre svega, kroz zapošljavanje.

Više

REKORDNIH 50.000 POSETILACA?

Lepenski vir, naše najpoznatije praistorijsko nalazište u Đerdapu, poslednjih godina od kako funkcioniše kroz Turistički prostor “Dobrodošli na Lepenski vir”, beleži konstantan rast posetilaca. Već krajem ovog meseca dostignuta je prošlogodišnja rekordna poseta od oko 42 hiljade posetilaca, pa najodgovorniji predviđaju da bi poslovna 2018.godina mogla da bude završena sa čak 50 hiljada poseta.

Više

ZAJEČARU PUNA PODRŠKA VLADE SRBIJE

Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara sa saradnicima je danas održao sastanak u Vladi Srbije kome je prisustvovao Danilo Cicmil, savetnik Predsednika Republike Srbije za investicije i Igor Lončarević, savetnik za direktna ulaganja.  Danilo Cicmil je na sastanku naglasio da Grad Zaječar ima punu podršku Vlade Srbije i da Zaječar spada u prioritetne gradove kada je u pitanju dovođenje investitora.

Više

STARA PLANINA CENTAR ZA PRIPREME SPORTISTA

U hotelu “Stara planina“ na Jabučkom ravništu održana je konferencija za novinare, posvećena razvoju sportskog turizma na “krovu Srbije“. Sa novinarima su razgovarali Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac i Goran Karadžić, direktor „SP Resort“ d.o.o.

Više

EPS REŠIO PROBLEME SA RUMUNIMA OKO ĐERDAPA

U hidroelektrani „Đerdap 1“ delegacije  Elektroprivrede Srbije i rumunske „Hidroelektrike“ koje su predvodili direktori Milorad Grčić i i Bogdan Badea razgovarale su o pitanjima iz oblasti hidroenergetike. Na prethodnim sednicama definisan je set konkretnih mera koje mogu doprineti rešavanju skeniranih problema, a na sastanku u našoj najvećoj hidrocentrali definisan je paket mera za njihovu realizaciju.

Više

KVADOVIMA PO ISTOČNOJ SRBIJI

Kladovski kraj i planinska bespuća  bili su zanimljiva destinacija za sedmoro  ljubitelja kvadova koji su u taj deo Srbije stigli iz Tirola u Austriji. Na sedmodnevno  adrenalinsko krstarenje po  nepristupačnim terenima , u zavičaj njegovih roditelja, Austrijance je doveo Silvio Srbulović poreklom iz Podvrške. Već četiri godine on i njegovi drugari na moćnim četvorotočkašima otkrivaju  neki novi šumski put ili zapuštenu stazu.

Više

DODATNO ZAPOŠLJAVANJE

Juče je u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave gradonačelnik Zaječara Boško Ničić sa saradnicima održao sastanak sa ministrom BrankomRužićem i državnim sekretarom Zoranom Kasalovićem.

Više

ZIĐIN PONUDIO PREUZIMANJE NEVSUN-a

Kineska kompanija „Ziđin Majning“ ponudila je preuzimanje kanadske firme „Nevsun“ za 1,41 milijardi američkih dolara, saopštila je kompanija „Nevsun“. U nastavku teksta vam prenosimo saopštenje u celosti:

Više

ODRŽAN MARATON ŽELJA U SOKOBANJI

Na ovogodišnjoj manifestaciji „Maraton želja“ koja je održana u subotu, 132 učesnika je imalo zadatak da obiđe četiri lokaliteta u Sokobanji za koje se veruje da ispunjavaju želje. Učesnici su najpre posećivali „Drvo želja” u parku Banjica gde je trebalo da dodirnu drvo i požele ono što bi hteli da im se ostvari. Na lokaciji „Bogorodica u steni” na izletištu Lepterija, zapisivali su životne želje i ubacivali papirić u kutiju, a izvor Rujnik u podnožju Sokograda je lokacija gde je trebalo baciti novčić i zamisliti želju.

Više

ĐERDAPSKI PRVENAC RUŠI REKORDE

Foto: www.djerdap.rs

Pre 48 godina 6. avgusta 1970. u HE “Đerdap 1″  na elektroenergetski sistem Srbije umrežen je hidroagregat A-1 snage 180 megavata. Bio je to početak proizvodnje struje u hidrocentrali kod Kladova.

Više