Category: EKONOMIJA

SUTRA „DANI BRESTOVAČKE BANJE“

Tradicionalna manifestacija „Dani Brestovačke banje“   u istoimenoj banji kod Bora,  biće održana u subotu 18  avgusta.

Više

MILIKIĆ: BOR ĆE IMATI JOŠ LEPŠI AERODROM

Gradu Boru treba višenamenski aerodrom, i on će ga imati.  Ako ne na postojećoj lokaciji, zbog otvaranja novog rudnika  i  bakronosne rude , onda na nekoj novoj lokaciji, poručio je Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora otvarajući tradicionalni, sedmi po redu, aero skup na Borskom aerodromu, kome je prisustvovalo više stotina Borana, ali i gostiju iz regiona i cele Srbije. Više

ODBOR DIREKTORA „NEVSUNA“ ODBIO PONUDU LUNDIN MAJNING

Kompanija Nevsun Risoursiz Ltd.(NevsunResources Ltd. (udaljem tekstuNevsun) saopštila je 9. avgusta da je njen Odbor direktora, nakon pažljivog razmatranja i prijema preporuke specijalne komisije nezavisnih direktora, i posle obavljenih konsultacija sa svojim finansijskim i pravnim savetnicima, odbila neprijateljsku ponudu koju je uputila kompanija Lundin Majning Korporejšn (Lundin Mining Corporation,u daljem tekstu Lundin), za sticanje svih emitovanih akcija kompanije Nevsun po ceni od 4,75 kanadskih dolara po akciji u gotovini (u daljem tekstu: „neprijateljska ponuda”).

Više

SUTRA SEDMI AERO SKUP NA BORSKOM AERODROMU

Tradicionalni sedmi aero skup „Fly in“ održaće se sutra 11. avgusta na borskom aerodromu sa početkom u 10 sati.

Više

ODRŽAN PRVI FESTIVAL PENJANJA U VRMDŽI

SOKOBANJA-Proteklog vikenda održan je prvi penjački festival „Vrmdža 2018”.  Manifestaciju je organizovala MZ Vrmdža uz podršku Daniela Stankovića, profesora na fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja iz Niša a pod pokroviteljstvom opštine Sokobanja. Prema rečima organizatora, na manifestaciji je učestvovalo preko 70 sportskih penjača iz Srbije što je čini najmasovnijom sportsko penjačkom manifestacijom do sada. Takmičari su na raspolaganju imali 45 , takozvanih , smerova za penjanje na dve stene , Devojački kamen i Nikolina stena.

Više

NAJAVLJENA NOVA ULAGANJA

MAJDANPEK –  U sredu, 1.avgusta, opštinu Majdanpek posetio je Milorad Grčić, v.d. direktora JP Elektroprivreda Srbije, sa saradnicima. Kroz pet projekata na području ove opštine uloženo je oko 17 miliona dinara u rekonstrukciju niskonaponske mreže i dodatnih 30 miliona u rekonstrukciju TS 35/10 u Donjem Milanovcu, a sa ciljem, da se obezbedi pouzdano snabdevanje električnom energijom za oko 10 hiljada potrošača.

Više

U JUNU 10.000 NOĆENJA

KLADOVO– Broj turista koji su u prvih šest meseci ove godine posetili opštinu Kladovo veći je za oko osam odsto u odnosu na isti period 2017. Samo tokom juna u hotelu Đerdap zabeleženo je blizu 10.000 noćenja. Dominirao je sportski turizam, a taj trend nastavlja se i u sedmom mesecu u godini – kazao je  Nenad Gavrilović, menadžer prodaje u hotelskom zdanju na dunavskom keju.

Više

PITANJE AERODROMA I DALJE NEREŠENO

BOR– Poslovanje kanadskih kompanija koje izvode istražne radove u okviru projekta otvaranja novog rudnika Čukaru Peki na teritoriji Bora, kao i izazovi sa kojima se susreću u tom procesu bili su tema sastanka predstavnika ambasade Kanade i borske lokalne samouprave koji je ove nedelje održan u Gradu Boru. Aleksandar Milikić,gradonačelnik Bora, istakao je da je saradnja tog grada sa ovim kanadskim kompanijama dobra, ali da postoje i pojedinosti koje još uvek nisu rešene kao što su povećanje cene za otkup zemlje, izmeštanje borskog aerodroma, uređenje puteva.

Više

RAKITA POČINJE RADOVE NA IZGRADNJI ISTRAŽNOG NISKOPA U BORU

Kompanija Rakita Eksplorejšn (Rakita Exploration) je započela istražne rudarske radove na izgradnji niskopa, u sklopu geoloških istraživanja zaliha bakra i zlata u hidrotermalnom sistemu Čukaru Peki, u Boru. Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, NJ.E. ambasadorka Kanade Kati Čaba, predstavnici opštine Bor i kompanija Nevsun i Rakita prisustvovali su svečanoj ceremoniji koja je održana 4. juna u Boru. Više

ANA BRNABIĆ: PUNO TOGA JE I DO LOKALNIH SAMOUPRAVA

“Istina je da istok Srbije zaostaje i za ekonomskim rastom, prosečnim BDP-om, i sa standardom- to moramo zajedno da promenimo. Veoma je važno da ekonomski podignemo Istočnu Srbiju. Nadam se da će nalaženje strateškog partnera za RTB “Bor“ biti dobar zamajac, ali i podrška kompanija, kao što je Hajneken u Zaječaru, je vrlo važna u zapošljavanju novih radnika. Važna stvar je i da kompanije sarađuju sa prosvetom i daju stipendije, i utiču da mladi ljudi ostaju ovde“, izjavila je Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije za nedeljnik “Timočke“, danas u Zaječaru. Više

PENZIONERI: “BITKA“ ZA USTAVOM ZAGARANTOVANO PRAVO

Od 2014. godine, od kada je donet Zakon o privremenom smanjenju penzija, država Srbija je od penzionera nezakonito uzela blizu 2,5 milijarde evra, i nije rekla penzionerima i građanima Srbije gde je te pare potrošila. Zakon je donet protivno Ustavu Republike Srbije, koji penzije definiše kao zagarantovano i neotuđivo ljudsko pravo, rečeno je na sastanku članova Sindikata penzionera Srbije održanog juče u Boru. Više

OBELEŽEN DAN HE „ĐERDAP 2“

NEGOTIN-U Domu kulture u Negotinu  zaposleni u HE „Đerdap 2“ svečanom akademijom su obeležili 33. godine od početka proizvodnje struje. Đerdapska „dvojka“ je  druga zajednička srpsko-rumunska hidroelektrana na Dunavu. Izgrađena je na 863. kilometru  Dunava od ušća u Crno more
kod Kusjaka,na mestu gde je Dunav, u zavisnosti od vodostaja, širok 850 do 900 metara. Više

PROJEKAT „ADAPTACIJA BRODSKE PREVODNICE U SASTAVU HE ĐERDAP 1“ NEMA UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU

KLADOVO-Na Javnoj raspravi održanoj u opštini Kladovo, analizom Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta “Adaptacija brodske prevodnice u sastavu HE Đerdap 1” u kojem su sadržani građevinsko arhitektonski radovi i zamena dotrajalih delova mašinske i elektro opreme zaključeno je da na osnovu zbirnih vrednosti nema uticaja na životni svet i osnovne činioce životne sredine. Neki aspekti sadašnjeg lošeg uticaja na životnu sredine, pre svega, rečnih nanosa, koji su dnevno oko 5 tona raznog drveta i blizu 10 kilograma raznog papira, biće znatno smanjeni -kazao je za nedeljnik “Timočke” Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za vodni saobraćaj. Zahtev za davanje saglasnosti na ažuriranje Studije Ministarstvu zaštite životne sredine podneo je Sektor za vodni saobraćaj. Nosilac projekta je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na čiji predlog je  Evropska komisija odobrila  finansiranje projekta ”Adaptacija brodske prevodnice u sastavu HE Đerdap 1″, ukupne vrednosti 28,5 miliona evra.

Više

PRVA ODLUKA KA REKONSTRUKCIJI SISTEMA ZA DALJINSKO GREJANJE

Majdanpek– Ovonedeljna, 61.sednica Opštinskog veća u Majdanpeku protekla je u znaku priprema za predstojeću sednicu opštinskog parlamenta i donošenja niza važnih odluka od značaja za finansiranje poljoprivrede u ovoj godini, ali i sve one koji u vantelesnoj oplodnji vide šansu da se ostvare kao roditelji.

Članovi Opštinskog veća su potvrdili odluke sa prethodne, telefonskim putem održane sednice, na kojoj je odlučeno o privremenom finansiranju sportskih organizacija, do odluke po konkursu. Usvojen je Izveštaj o popisu imovine, obaveza i potraživanja opštine na početku ove godine, kao i nacrt odluke o izmeni odluke o osnivanju Fondacije za lokalni ekonomski razvoj. Prihvaćena je  informacija o usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti javnih preduzeća u četvrtom kvartalu prošle godine i naglašena potreba blagovremenog rešavanja nenaplaćenih potraživanja, kao i činjenica da je njihovo funkcionisanje nemoguće bez subvencija. Saglasnost je dobio i nacrt odluke o izmeni odluke o visini naknade za prinudno postavljanje profesionalnih upravnika zgrada koju plaćaju vlasnici posebnih delova zgrada i o minimalnom iznosu izdvajanja na ime troškova investicionog održavanja zajedničkih delova zgrada, te odluke o izmeni odluke o minimalnom iznosu izdvajanja na ime troškova za tekuće održavanje zajedničkih delova zgrada, a u skladu sa izmenjenom prosečnom zaradom za prošlu godinu, zbog čega su ove naknade poskupele u apsolutnom iznosu za dinar do dva. Usvojen je predlog rešenja o imenovanju predsednika i članova komisije za utvrđivanje prioriteta u sufinansiranju aktivnosti na unapređenju svojstava stambenih zgrada.

Više