Category: DRUŠTVO

DANI BRESTOVAČKE BANJE 2017.

Manifestacija “Dani Brestovačke banje 2017” održaće se u subotu, 19. avgusta, na prostoru kulturno-istorijskog jezgra, ovog od davnina poznatog lečilišnog i izletničkog mesta.

Više

KRKOBABIĆ:SRBIJA GUBI DNEVNO 97 LJUDI

Borski okrug: “Naša mladost-tuđa radost“ (5)

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić najavio je nakon julske posete Boru da će Vlada Srbije do kraja godine izdvojiti 200 miliona dinara za osnivanje novih zadruga i razvoj postojećih.

-Cilj naše posete Borskom okrugu je pospešivanje i razvoj zadrugarstva u Srbiji, pogotovu u ovom delu, u ove četiri opštine(Bor, Majdanpek, Negotin i Kladovo). Drugi razlog je razgovori o novom pristupu regionalnom razvoju Republike Srbije. Došli smo da razgovaramo sa ljudima kako bi u narednoj, 2018. godini, u budžetu Republike Srbije obezbedili adekvatna sredstva koja bi omogućila pokretanje regionalnog razvoja primerenom vremenu u kome živimo. Veliki je odliv stanovništva,a prevashodno se radi o mladom stanovništvu.

Više

ŠKOLE ĆE SPREMNO DOČEKATI ĐAKE

Majdanpek.-  Na 20 dana pred početak nove školske godine, sasvim je izvesno da će sve obrazovne ustanove na području opštine Majdanpek spremno dočekati đake. Najbolje uslove imaće srednjoškolci koji se posle četiri godine “podstanarskog” staža u majdanpečkim osnovnim školama vraćaju u svoju sređenu  i savremeno opremljenu zgradu, ali radilo se i u osnovnim školama.

Više

RACIONALNA POTROŠNJA ODLAŽE RESTRIKCIJE

foto ilustracija

Majdanpek.-  Poslednjih dana Majdanpečani se sve češće suočavaju sa poremećajima u vodosnabdevanju. Udvostručena potrošnja tokom vrelih dana ovog leta, ali i objektivno smanjeni dotok vode na vodozahvatima, dovela je potrošače koji se vodom snabdevaju sa novog vodovoda na korak do restrikcija. Iz JKP “Vodovod” Majdanpek stoga apeluju na potrošače  da racionalno koriste vodu kako potrošači na višim spratovima ne bi ostajali suvih slavina, zbog toga što oni koji vodu imaju zalivaju betonske i zelene površine.

I.Ć.

ISKOPAN BUBAR U MALOJ VRBICI

foto ilustracija

KLADOVO-Na obali Dunava kod Male Vrbice  predstavnici  Instituta za vodoprivredu “ Jaroslav Čerrni “ završili su   kopanje novog bunara dubine 17  i širine 7,5 metra, kapaciteta  13 litara vode u sekundi.

– U Zavodu za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru i u Institutu dr Milan Jovanović Batut u Beogradu u toku je uzorkovanje kvaliteta vode, a rezultati se očekuju narednih dana.- kazao je Branko Majkanović vd direktora JP „Jedinstvo“.  Nadležni tvrde da je novo  idejno rešenja  najracionalnije i  najefikasnija,za 1500 meštana Male i Velike Vrbice jer će ih osloboditi velikog problema kada je reč o snabdevanju vodom za piće. Bušotina je  na lokaciji u neposrednoj blizini  reke, jer su analize potvrdile da u dunavskoj vodi nije registrovana pojava nitrata.

M.R.

Projekat “Tri stuba razvoja Kladova: turizam, mala privreda i poljoprivreda“ sufinansira Opština Kladovo – „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

OBELEŽEN DAN RUDARSKOG PODVISA

KNJAŽEVAC-Rudarski Podvis obeležio je šestog avgusta Dan mesne zajednice. Svečanosti, organizovanoj u centru naselja, pored velikog broja žitelja ovog i okolnih sela, prisustvovalo je i rukovodstvo opštine Knjaževac.

Više

VULIN : VOJSKA SRBIJE UZ SVOJ NAROD

KLADOVO-Početkom avgusta Opština Kladovo bila je područje na kome je registrovan najveći broj požara u Srbiji. Na više lokacija na gotovo 1.000 hektara, goreli su trava, makija, obronci šuma, ali i polja suncokreta. Posle velike borbe sa vatrenom stihijiom 42 vatrogasca sa sedam vatrogasnih i 4 terenska vozila,  uz angažovanje pripadnike 98. vazduhoplovne brigade iz Niša  požari su stavljeni pod kontrolu.

Više

ZAVRŠEN PROJEKAT „WE-NET”

KNJAŽEVAC-Krajem jula zvanično je završen projekat „WE-NET: Ka gradovima obrazovanim za odgovoran odnos prema sredini“, finansiran kroz program Evropa za građane i građanke.

Više

SUFICIT 40 MILIONA DINARA

KLADOVO-Na  39.sednici Opštinskog veća usvojen je Izveštaj o realizaciji budžeta opštine Kladovo za prvih šest meseci  ove godine. Budžetski prihodi iznose 283,3 miliona dinara  i realizovani su sa 40 odsto od plana. Ukupni budžetski prihodi su 274,1 sopstevni prihodi su 7,3, dok je iz  donacija oprihodovano 1,8 miliona dinara. Rashodi i izdaci budžeta opštine Kladovo u periodu januar- jun iznose 243,3 miliona dinara odnosno 33 odsto od plana, tako da je zabelžen suficit od blizu 40 miliona dinara.

Više

SIGURNA KUĆA ISTOČNA SRBIJA

Majdanpek.- Centar za socijalni rad Majdanpek i Udruženje građana Resurs centar na prošlonedeljnoj Konferenciji za novinare najavili su početak realizacije projekta vrednog više od 165 hiljada evra “Sigurna kuća Istočna Srbija”. Na konkusu Ministarstva finansija za pokretanje socijalnih usluga u lokalnoj zajednici, Centar za socijalni rad Majdanpek dobio je podršku za ovaj projekat koji je podržan i od Evropske unije.

Više

APEL KOALICIJE MINISTRU FINANSIJA: UKINITE DUPLO OPOREZIVANJE MEDIJSKIH PROJEKATA

Beograd/Novi Sad/Kragujevac, 10.08.2017 – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) poziva ministra finansija Dušana Vujovića i Vladu Srbije da se u planiranim izmenama Zakona o PDV-u jasno odrede da projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja ne podleže plaćanju PDV-a. Više

TRANSFUZIOLOŠKI AUTOBUS STIŽE 11.AVGUSTA

KLADOVO – U okviru 13. letnje kampanje dobrovoljnog davanja krvi transfuziološki autobus Instituta za transfuziju krvi Srbije biće u Kladovu 11. avgusta od 10 do 16 sati.

Više

“PODRŽIMO DOJENJE”

ZAJEČAR – Svetska nedelja dojenja koja se svake godine obeležava u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećali znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju u cilju unapređenja zdravlja majke i deteta, ove godine obeležava se 25 put. Svetska alijansa za podršku dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine akcenat je na različitim temama od značaja za dojenje. Zvanični datum Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou je od 1. do 7. avgusta, ali se državama, organizacijama i institucijama predlaže da za obeležavanje i aktivnosti povodom Svetske nedelje dojenja izaberu najprikladnije događaje ili datume u njihovim zemljama. U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležiće se u periodu od 2. do 9. oktobra pod sloganom „Podržimo dojenje”.

Više

SIGURNA KUĆA ISTOČNA SRBIJA

MAJDANPEK – Na konkusu Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije za pokretanje socijalnih usluga u lokalnoj zajednici, Centar za socijalni rad Majdanpek je dobio podršku za projekat “Sigurna kuća Istočna Srbija”, čija je realizacija počela 5.juna ove godine i koji za cilj ima uspostavljanje prihvatilišta za žrtve nasilja u porodici i druge korisnike u kriznim situacijama.

Više