Category: DRUŠTVO

VELIČKOVIĆ: (NE)OPOZIVA OSTAVKA

’’Vladimir Veličković, aktuelni predsednik opštine Negotin, podneo je neopozivu ostavku na tu funkciju, navodno da bi se 24.decembra održali lokalni izbori. Neopoziva ostavka prvog čoveka Negotina uredno je zavedena na opštinskoj pisarnici, ali zvanično saopštenje o tome nije dao ni jedan od opštinskih funkcionera’’, objavio je u petak, 13. oktobra, Eastside, portal Negotinske Krajine. Više

KONFERENCIJA O TRANSPARENTNOSTI LOKALNE SAMOUPRAVE

Borski okrug: “Sajtovi lokalnih samouprava: bilten vlasti ili servis građana?“(5) Više

ŠKOLUJEMO KADROVE KOJE TRAŽI PRIVREDA

Nebojša Marjanović,predsednik opštine Boljevac za „Timočke“

Nijedna od opština Zaječarskog okruga nije bliža Koridoru 10 od samog Boljevca, te zbog toga smatram da imamo znatno veći broj investicija u odnosu na druge gradove u okruženju, ali isto tako mislim da je to i naša zajednička šansa  za regionalne projekte kazao je u intervju za nedeljnik „Timočke“ Nebojša Marjanović, predsednik opštine Boljevac.

Šta je realizovano od planiranog u 2017. godini?

Više

OBRAZOVANJE: KOSA, TANKA, USPRAVNA, DEBELA

Borski okrug: “Naša mladost, tuđa radost“ (14)

BORSKI OKRUG -’’Dakle, šta je problem sa školom na svim nivoima?  Govorim o tome da paradigma obrazovnog procesa pretpostavlja sistematsko prenošenje znanja. Nastavnici su bogovi koji imaju činjenice. Vi dođete u prvi razred osnovne, kako je to ono bilo: kosa, tanka, uspravna, debela, pa tako dalje, kako se to učilo u moje vreme’’, rekla je, pored ostalog, prof. dr Srbijanka Turajlić, na tribini ’’Pisma iz Evrope-pitanje za društvo i odgovori iz obrazovanja’’, održanoj početkom oktobra u Boru.

Turajlićeva je iz svog ugla i ogromnog iskustva pokušala da opiše obrazovni sistema kod nas i u svetu, ukaže na naš loš obrazovni sistem i školovanje mladih ljudi za tržište rada, a ne za potrebe privrede i društva u celini.

’’Ali nažalost, gledala sam bukvar. Tako se to i danas uči. Pri tome, u te iste prve razrede na kosu, tanku, uspravnu, debelu se uvode klinci koji su digitalni domoroci, koji od svoje treće godine drže mobilne telefone gde su sve informacije dostupne i oni ih pronalaze potpuno haotično.’’

Više

MAKSIMALNO DOBRO- ZA MAKSIMALNI BROJ LJUDI?!

Bor:“Saveti seoskih mesnih zajednica između građana i lokalne samouprave“(1)

U vreme sve učestalijih priča o potrebi obnove sela koju kao po pravilu prate stalna deagrarizacija ruralnih područja i nazaustavljiv odlazak mladih u gradove, potrebno je postaviti pitanje uloge i značaja mesnih zajednica u kreiranju i vođenju razvojne i održive politike na selima, odnosno pitanje mogućnosti stvaranja ili još bolje rečeno obnove komunikacionog sistema koji bi spuštanjem nivoa odlučivanja i odgovornosti na nivo bliži građanima, kao korisnicima usluga, jedini mogao da doprinese ostvarenju večitog političkog ideala: maksimalnog dobra za maksimalni broj ljudi.

Ovo pitanje na značaju dobija samom činjenicom da su tokom poslednjih decenija, prateći tok opšte centralizacije, ali ne i decentralizacije Srbije, mesne zajednice izgubile gotovo sve svoje nadležnosti i imovinu što se naročito negativno odrazilo na seoske sredine kojima su upravo mesne zajednice bile i ostale prva i neretko jedina veza sa širom društvenom političkom zajednicom.

Više

PONOSNIH 170 GODINA

KLADOVO-Školstvo u Brzoj Palanci ima tradiciju dugu 170 godina, a na to je posetioce priredbe u OŠ „Stefanija Mihajlović“  podsetio muzičko-scenski program  „Nekad i sad “ jer ih  je vodio kroz vremenski period od vek i po i još dve decenije više. U Staroj Brzoj Palanci školski program je realizovan u nekadašnjem Trgovačko-esnafskom domu koji je zbog velikog broja dece vremenom postao tesan. Nakon izgradnje hidroelektrane „Đerdap 2“ taj objekat otišao je u zaborav jer je ostao pod vodom Đerdapskog jezera. Kada je 1983. godine sazidana zgrada nove škole površine 2700 kvadrata u njoj su nastavu pohađala 1182 osnovaca.

Više

OČUVANJE KULTURNOG NASLEĐA

KNJAŽEVAC-Erika Kin, ataše za kulturu AmbasadE Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu posetila je Knjaževac i Arheo etno park u Ravni, gde se završava projekat “Socijalno preduzetništvo kao vid očuvanja tradiconalnih zanata“. Projekat je ralizovan uz podršku američke ambasade i lokalne samouprave.

Erika Kin, izrazila je zadovoljstvo posetivši Arheo etno park u Ravni, gde se završava projekat, koji je Muzej realizovao uz podršku američke ambasade. Oprobavši se i sama na grnčarskom točku, odala je priznanje ljudima koji žele da sačuvaju stare zanate:

“Čast mi je da budem ovde, ponosimo se ovim projektom. Sa Muzejom sarađujemo već godinama i rezultat je fantastičan,“ istakla je Erika Kin.

Više

DIREKTNO DO NOVOG SADA

DONJI MILANOVAC-  Od početka oktobra Donjomilanovčani mogu da računaju na direktnu autobusku vezu sa Novim Sadom. Kako saznajemo, na Autobuskoj stanici “Arriva” u Donjem Milanovcu, reč je o njihovoj postojećoj liniji za Beograd uz koju je aktivirana i ranije registrovana, od Beograda do Novog Sada, pa putnici mogu da autobusom krenu iz Donjeg Milanovca u dva sata posle ponoći, kako bi u Beogradu bili u 5,30, a 15 minuta kasnije produžili za Novi Sad. U povratku, autobus iz Novog Sada polazi u 17.40, iz Beograda u 19,30, a u Donji Milanovac stiže oko 23 časa.

Više

OD NEDELJE TOPLI RADIJATORI

MAJDANPEK- U gradskoj toplani u Majdanpeku početkom ove radne nedelje užurbano su privodili kraju radovi na postrojenjima i mreži, neophodne za uspešan početak grejne sezone. Odgovorni u Javnom preduzeću za proizvodnju i distribuciju toplotne energije “Majdanpek” kažu da je učinjeno sve kako bi početak ove grejne sezone dočekali spremno i obećavaju da će u nedelju, 15.oktobra, radijatori u stanovima, više od dve hiljade korisnika, biti topli.

Više

“ČAROBNE POLICE BIBI SLIKOVČICE“

KNJAŽEVAC- Manifestacija dečjeg stvaralaštva “Čarobne police Bibi Slikovčice“ okupila je i ove godine veliki broj talelntovane dece iz svih knjaževačkih škola. Vredno se radilo u muzičkoj, likovnoj, literarnoj radionici, a Bibina pozorišna družina priprema novu predstavu.

Zanimljivo, kreativno, zabvano, uz mnogo ideja, ozbiljnog rada, bilo je na Bibinim umetničkim radionicama, koje su i ove godine okupile veliki broj talentovanih osnovaca. Likovnu je i ove godine vodio Rade Ristić.

“Ove godine je bio daleko veći odziv dece. Dvadesetak deteta je izuzetno dobro radilo i imamo izuzetne radove. Radili smo, uglavnom, ilustraciju na zadatu temu“, kazao je Ristić.

Muzička radionica je novina ovogodišnje manifestacije, osmišljena kao mala škola komponovanja. Zadatak – da stihovi pesnika za decu dobiju note. Sa budućim kompozitorima radio je nastavnik muzika Vladislav Dopuđa.

Više

U MOSNI CENTAR ZA UPRAVLJANJE U VANREDNIM SITUACIJAMA

MAJDANPEK- Sa ciljem da se smanje rizici u vanrednim situacijama i stanovništvo kroz volonterski rad uključi za zajedničko sprovođenje preventivnog rada u takvim prilikama, opština Majdanpek, odnosno, Mesna zajednica Mosna sa rumunskom opštinom  Šišešti realizuje 844 hiljade evra vredan projekat iz programa IPA-2 prekogranične saradnje Srbija – Rumunija.

Više

„DAN OTVORENIH VRATA“

BOLJEVAC-U Dečjoj ustanovi „Naša radost“ brojnim zabavnim, likovnim i sportskim sadržajima, obeležena je Dečja nedelja.

Više

TRENUCI DEČJE RADOSTI

KLADOVO-Pod sloganoma „Gradimo mostove među generacijama za radost svakog deteta“ nizom programa  u opštini Kladovo obeležena je Dečja nedelja. Bila je to nova prilika da mališani skrenu pažnju široj  javnosti na prava, potrebe i mesto  dece u društvenoj zajednici.

Više

U STANOVIMA TOPLI RADIJATORI

KLADOVO-Javno preduzeće  “ Jedinstvo“ u Kladovu aktiviralo je system daljinskog grejanja u Kladovu i  Brzoj Palanci  5 dana pre zvaničnog početka sezone grejanja u Srbiji koja startuje 15. oktobra. Radijatori su topli u 1950 stanova površine oko 97.500 kvadrata i u poslovnom prostoru površine  41.000 metara kvadratnih,  koliko se zagreva ukupnom toplovodnom mrežom dugom osam kilometara.

Više