Category: DRUŠTVO

OD IZBORA DO IZBORA, BEZ IZBORA

Borski okrug: “Sajtovi lokalnih samouprava: bilten vlasti ili servis građana?“(11)

Osnovni zaključak je: ako nije bilo javnih rasprava-onda nije imalo šta ni da se objavi na sajtu. Određeni oblici rasprava se odvijaju:nekada u užem krugu-radne grupe, nekada do nivoa članova saveta, ali suštinski svi oblici raspava ostanu na tome, a nikada, ili vrlo retko, se  implementiraju  po meri naroda, već isključivo po odluci partije ili koalicije koja je trenutno na vlasti u određenoj lokalnoj samoupravi. Više

ČUČULANOVIĆ:“AUSTRIJSKI MODEL“ ZAUSTAVLJA DEPOPULACIJU

Borski okrug: “Naša mladost, tuđa radost“ (21)

BORSKI OKRUG -“Mi koji smo sada na funkcijama, kao slučajni prolaznici u jednom istorijskom trenutku, moramo da damo pečat tom vremenu, da iza sebe ostavimo tragove da smo bili odgovorni prema nekim budućim naraštajima i generacijama koje će doći posle nas. Zato imamo obavezu da, kako znamo i umemo, otvorimo nova radna mesta, na kojima bi se mladi zapošljavali i samim tim  ostajali na svojim ognjištima“, siže je odgovora Radisava Čučulanovića, predsednika Opštine Kladovo, na naše pitanje šta se čini da više “naša mladost“ ne bide “tuđa radost“, odnosto da se zaustavi proces odliva pretežno mladog i radno sposobnog stanovništva iz ovog kraja.

Bez pitanja i potpitanja, prenosimo ključne stavove Čučulanovića:

Više

POVEĆANA CENA ZA OTKUP ZEMLJIŠTA

BOR– Kompanija Rakita je donela odluku da poveća bonus za 40% na cenu otkupa zemljišnih parcela koje se otkupljuju u cilju obezbeđivanja uslova za otvaranje rudnika na ležištu Čukaru Peki kod Bora. Cilj ove odluke je, pre svega, ubrzanje procesa otkupa zemljišta radi realizacije projektnih aktivnosti, a takođe i održavanje dobre i skladne saradnje sa lokalnom zajednicom.

„Na osnovu povratnih informacija iz lokalne zajednice menadžment kompanije Rakita doneo je odluku da poveća bonus sa 6o odsto na 100 odsto na cenu otkupa zemljišnih parcela. Osim toga, svakom vlasniku zemljišta, po prodatoj parceli, biće uplaćeno dodatnih 50.000 dinara, bez obzira na veličinu parcele. Ova odluka se odnosi kako na one koji će se odlučiti da svoje zemljište prodaju kompaniji Rakita, tako i na sve one koji su do sada potpisali kupoprodajni ugovor o prodaji zemljišta,“ izjavio je Aleksandar Vulović, menadžer za ishodovanje dozvola i društvenu odgovornost u kompaniji Rakita.

Više

UPRAVNICI ZGRADA DO NOVE GODINE

KLADOVO- Stupanjem na snagu novog  Zakona o stanovanju i održavanju stambenih  zgrada do 31. decembra  stanari u objektima za kolektivno stanovanje u Kladovu  moraju da registruju svoje stambene zajednice i izaberu upravika zgrade. Stambene zgrade koje do kraja godine ne budu upisane u registar očekuje prinudna uprava, a opština Kladovo dodeliće im prinudnog profesionalnog upravnika.Troškove  će platiti  vlasnici stanova, regulisano je odredbom Zakona.

Više

ULAGANJE U SPORT

ZAJEČAR-U velikoj sali Gradske uprave u Zaječaru svim fudbalskim klubovima sa teritorije grada Zaječara, dodeljena je sportska oprema. Ovom činu, pored predstavnika Fudbalskog saveza grada Zaječara, Sportskog saveza grada Zaječara i predstavnika fudbalskih klubova, prisustvovali su gradonačelnik Boško Ničić i pomoćnik gradonačelnika za sport Milan Stanković.

“Želim svima da vam se zahvalim što ste danas došli ovde, ispred Fudbalskog saveza grada Zaječara. Svi znamo u zadnje vreme kakve smo probleme imali zadnjih godina u sportu i kakve smo probleme imali u fudbalu. Ja danas ovaj događaj, koji je organizovao grad Zaječar i gradonačelnik, vidim kao svetlo na kraju tunela i vidim da je krenulo najzad nešto da se dešava i da imamo pozitivne smernice za razvoj, kako fudbala, tako i sporta u gradu Zaječaru. Siguran sam da ćemo da idemo napred i da je ovo jedan pravi način kako možda do sad i nije bilo, da svi klubovi i gradski i seoski dobiju opremu. Time se pokazuje da opština tj. lokalna samouprava hoće da se brine o sportu i o fudbalu” – rekao je Milorad Vučković, predsednik Fudbalskog saveza grada Zaječara.

Više

KOSMETU NA DAR

SOKOBANJA-Amatersko „SB“ pozorište iz Sokobanje gostovaće u Kosovskoj Mitrovici sa predstavom „Buba u uhu“. Predstava će biti izvedena u petak, 8. decembra, u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

Predstava je humanitarnog karaktera i ima za cilj prikupljanje sredstava za kupovinu novogodišnjih paketića za decu u našoj južnoj pokrajni. Akciju organizuju studentski parlament filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, studentski centar „Priština“ pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica. Akcija nosi naziv „Kosmetu na poklon“  i traje već par nedelja, saznajemo od glumice amaterskog „SB“ pozorišta Tamare Milovanović.

Više

OČUVANJE TRADICIJE

KNJAŽEVAC-“Tradicija je kičma jednog naroda“, kazao je proteklog vikenda, na otvaranju Dvanaestih susreta etno udruženja i asocijacija Srbije, predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić. Susrete, koji se održavaju pod sloganom “Tradicijom u Evropu“, organizovalo je Udruženje za negovanje tradicije “Izvor“.

Više

VEŠ MAŠINE ZA BOLNICU

MAJDANPEK- U Majdanpeku, lokalna samouprava nastavlja dobru praksu pomoći u opremanju zdravstvenih ustanova na području opštine. Iako neposredno nije zadužena za opremanje Opšte bolnice, opština njene potrebe ne zanemaruje, znajući da su ulaganja u opremanje ove ustanove, zapravo, pomoć pacijentima koji su u najvećem broju stanovnici ove opštine, a onda i zaposlenima u pogledu uslova rada. Zahvaljujući tome, u ovu ustanovu stigle su dve nove veš mašine.

Više

NAJAVLJENO JOŠ VIŠE INVESTICIJA

KNJAŽEVAC-Opština Knjaževac je, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, uložila ove godine 12 miliona dinara u uređenje atarskih puteva. Predsednik opštine Milan Đokić, koji je obišao radove u ataru Bučja, najavljuje još više sredstava i još obimnije radove u narednoj godini.

Žitelji Bučja od sada će bez problema dolaziti do svojih voćnjaka i oranica. Uređenjem atarskih puteva značajno im je olakšan pristup obradivim površinama, do kojih  mogu da dođu, ne samo kombajnima i traktorima, već i putničkim automobilima. Novi atarski put, dužine pet i po kilometara, povezuje Bučje i Stogazovac.

Više

RODNO ZASNOVANO NASILJE

Rodno zasnovano nasilje obuhvata širok spektar različitih formi ponašanja, bazirano na rodnom obeležju, usmereno prema ženama i devojčicama u različitim periodima njihovih života. Rodno zasnovano nasilje proizilazi iz neravnoteže moći između žena i muškaraca što dovodi do diskriminacije žena, kako unutar porodice tako i u okviru društva.  Rodno zasnovano nasilje uslovljeno je društvenim kontekstom na više načina. Pre svega ono je determinisano strukturnim i kulturnim činiocima koji oblikuju rodne odnose u porodici, zajednici i društvu. Karakter rodnih odnosa, stepen i priroda rodnih nejednakosti, predstavljaju kontekst u kome se uspostavljaju intimni porodični i partnerski odnosi, utemeljeni na odgovarajućim odnosima moći i rodnim ulogama. Nasilje nad ženama u značajnoj meri  narušava i onemogućava žene da uživaju svoja ljudska prava, posebno prava na: život, bezbednost, slobodu, zdravlje, dostojanstvo i fizički i psihički integritet.

Više

IZDATO 840 NOVIH REŠENJA

KLADOVO-Od početka primene novog Zakona Opštinska uprava  Kladovo izdala je 840 rešenja o ozakonjenju objekata. To je oko 10 odsto, iznad je republičkog proseka i po tome je ta lokalna samouprava među uspešnijim u Srbiji. Na  području te podunavske opštine  popisana su 14.094 objekata. Reč je o stambenim jedinicama, pomoćnim, ekonomskim, poslovnim, komercijalnim i ostalim objektima.

Više

PROMOCIJA TURIZMA

KNJAŽEVAC-U Knjaževcu je predstavljena radna verzija Digitalne turističke karte Knjaževca. Inicjativa za njenu izradu pokrenuta je u Institutu za pogranična područja, sa ciljem da se promovišu i budu vidljiviji tursitički kapaciteti knjaževačke opštine.

Digitalna turistička mapa Knjaževca namenjena je svakom tursiti koji koristi internet i predstavlja veoma moćan alat za širenje vesti o turističkim potencijalima knjaževačke opštine, bilo da je reč o smeštajnim objektima u gradu i u selima, o prirodnim retkostima restoranima, izletištima, ili kulturno – istorijskim znamenitistima, čulo se na prezentaciji radne verzije u Kući partnerstva. Mapu je, uz pomoč Turističke organizacije i opštine Knjaževac uradio Institut za pogranična područja.

Više

KORAK DALJE U OSTVARIVANJU PRAVA ZAPOSLENIH

MAJDANPEK- U Majdanpeku je prošle nedelje potpisan novi kolektivni ugovor za zaposlene u svih pet javnih preduzeća čiji je osnivač opština i time nastavljen kvalitetan socijalni dijalog i izuzetno dobra saradnja u ovoj oblasti.

Potpise na ugovore su, uz predsednike sindikata i direktore JKP “Majdanpek”, JKP “Vodovod”, JKP “Donji Milanovac, Javnog preduzeća za građevinsko zemljište i puteve i Javnog stambenog preduzeća stavili  i predsednik opštine Dejan Vagner i predsednik Opštinskog veća Saveza samostalnih sindikata za opštine Majdanpek, Negotin i Kladovo, Dejan Matejević.

Više

POVEZIVANJEM IMANJA DO ISPLATIVIJE POLJOPRIVREDE

KNJAŽEVAC-Opštinsko veće u Knjaževcu saglasilo se sa odlukom o raspodeli sredstava udruženjima u oblasti poljoprivrede, a nakon raspisanog konkursa. Na sednici je pokrenuta inicijativa za izradu programa komasacije, kao preduslova za isplativije i ekonomičnije bavljenje poljoprivredom.

Više