Category: DRUŠTVO

PUNA PAŽNJA SOCIJALNOJ ZAŠTITI

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi RS posetio je Majdanpek prošlog petka i o situaciji u oblasti socijalne zaštite i zapošljavanja u ovoj lokalnoj samoupravi razgovarao sa svojim domaćinima, u prisustvu Miroslava Kneževića, načelnika Borskog upravnog okruga.

Više

POČETAK REKONSTRUKCIJE PUTA MAJDANPEK – KUČEVO

Opštinu Majdanpek, 7.avgusta posetio je Zoran Drobnjak, direktor JP „Putevi Srbije“, da bi sa čelnicima opštine Majdanpek i u prisustvu Miroslava Kneževića, načelnika Borskog upravnog okruga razmotrio stanje državnih puteva i kompletne putne infrastrukture na području ove lokalne samouprave. Tom prilikom, najavio je, pored ostalog, početak rekonstrukcije državnog puta Majdanpek – Kučevo.

Više

PREDSEDNICA VLADE SRBIJE ANA BRNABIĆ POSETILA MAJDANPEK

U  narednih nekoliko godina učešće rudarstva bi sa sadašnjih od 0,9 do jedan odsto u ekonomiji Srbije, odnosno, BDP-u  trebalo da dostigne pet odsto, pri čemu bi i učešće RTB-a Bor trebalo da bude veće  od sadašnjih 0,8 odsto, izjavila je u ponedeljak, prilikom posete Rudniku bakra Majdanpek, Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Više

MILIKIĆ: BOR ĆE IMATI JOŠ LEPŠI AERODROM

Gradu Boru treba višenamenski aerodrom, i on će ga imati.  Ako ne na postojećoj lokaciji, zbog otvaranja novog rudnika  i  bakronosne rude , onda na nekoj novoj lokaciji, poručio je Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora otvarajući tradicionalni, sedmi po redu, aero skup na Borskom aerodromu, kome je prisustvovalo više stotina Borana, ali i gostiju iz regiona i cele Srbije. Više

NOVA SREDSTVA ZA PČELARE I UDRUŽENJA U OBLASTI POLJOPRIVREDE

ZAJEČAR – Nakon što su potpisani ugovori o dodeli subvencija za nabavku mehanizacije i opreme za navodnjavanje u voćarstvu u 2018.god zasedala je Komisija za podsticanje razvoja poljoprivrede grada Zaječara.

Više

DEKORATIVNO OSVETLJENJE MOSTA

KNJAŽEVAC – Opština Knjaževac zaključila je, nakon sprovedene javne nabavke, ugovor sa izvođačem radova na dekorativnom osvetljenju kamenog mosta u centru grada.

Više

POTPISANI UGOVORI SA POLJOPRIVREDNICIMA

ZAJEČAR – U velikoj Sali Gradske uprave u Zaječaru u ponedeljak su potpisani  ugovori o dodeli subvencija za nabavku mehanizacije i opreme za navodnjavanje u voćarstvu u 2018. godini. Uslove iz konkursa  ostvarilo je  63 poljoprivrednih proizvođača. Na skupu je rečeno da će grad naći sredstva za sve kvalitetne projekte  vezane za poljoprivredu. Naglašeno je i da je infrastruktura u selima loša kao i da će se u narednom periodu shodno mogućnostima ta situacija popraviti.

Više

ZAJEČAR DOBIJA SREDSTVA ZA REALIZACIJU PROJEKTA ,,SUNČANA STAZA”

U Ministarstvu omladine i sporta u utorak je organizovano svečano potpisivanje ugovora sa lokalnim samoupravama u okviru Javnog konkursa za podršku jedinicama lokalne samouprave u sprovođenju omladinske politike na lokalnom nivou.

Više

UGOVORI O FINANSIRANJU UDRUŽENJA GRAĐANA

MAJDANPEK– U Majdanpeku je u ponedeljak upriličeno svečano potpisivanje ugovora sa predstavnicima 20 udruženja građana o finansiranju godišnjih programa rada i projekata. Lokalna samouprava je u te svrhe iz budžeta izdvojila bezmalo četiri miliona dinara, od čega 2,1 za programe rada i skoro 1,7 miliona dinara za projekte.

Više

STRUČNO USAVRŠAVANJE KADROVA

KLADOVO– U okviru realizacije programa Stručna praksa, koji se iz budžeta opštine Kladovo finansira sa dva miliona dinara lokalna samouprava potpisala je  Ugovor sa osam poslodavaca kod kojih će se 13 mladih Kladovljana stručno osposobljavati za samostalan rad u struci bez zasnivanja radnog odnosa. Reč je o programu koji je usmeren na lica sa evidencije Nacionalne službe, koja su bez posla i bez radnog iskustva u struci.

Više

NEVREME NANELO ŠTETU SOKOBANJSKIM SELIMA

SOKOBANJA-U ponedeljak je održana sednica Štaba za vandredne situacije opštine Sokobanja. Povod održavanja sednice je jako nevreme koje je u petak pogodilo sela u istočnom delu opštine Sokobanja i nanelo veliku materijalnu štetu pojedinim domaćinstvima, a oštećena je i putna infrastruktura.

Više

MARINA GENČIĆ:KLADOVO TREBA DA ŽIVI OD TURIZMA

Tridesetdvogodišnja Marina Genčić, srtukovni ekonomista, iako jedna od najmlađih odbornika u Skupštini opštine Kladovo, svoj posao shavata veoma ozbiljno i trudi se da odgovori svim izazovima. Od samog početka neizmernu podršku pružio joj je Slaviša Tufajević, predsednik SO Kladovo za koga kaže da je njen politički uzor. Više

DRAGANA PETRIĆ:VLAST NE UVAŽAVA MIŠLJENJE OPOZICIJE

Dragana Petrić, organizator robnog prometa iz Kladova, marljivo  obavlja funkciju obdornika u Skupštini opštine (SO) Kladovo.  Kaže da je u dovoljnoj meri upoznati sa svojim nadležnostima, shodno Zakonu, Statutu i poslovniku SO  Kladovo i  da glasa u skladu sa zakonskim i statutarnim odredbama.

Ispred koje partije ste odbornik i koji je ovo Vaš mandat po redu?

– Odbornik sam ispred Socijaldemokratske stranke–Boris Tadić (SDS),i ovo je moj prvi mandat odbornika u SO Kladovo. Nemam baš puno iskustva, ali se trudim da u dogovoru sa svojim partijskim kolegama zastupam interese građana koji su me izabrali.

Iz koje sredine potičete i šta su po mišljenju Vaših sugrađana prioriteti u razvoju Opštine  Kladovo?

Kao odbornik iz grada, smatram da su ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mesta, razvoj turizma i poljoprivrede, ulaganje u putnu infrakstrukturu prioriteti u razvoju naše podunavske opštine. Iako se godinama mnogo priča o tome, ne vidim nikakvog pomaka u rešavanju tih prioriteta.

Koliko puta ste se u ovom mandatu javljali za reč, podneli amandman ili predlog odluke?

-Za reč se javljam povremeno. Ne zbog toga što nemam šta da kažem, već zbog toga što skupštinska većina jednoglasno izglasa pripremljene predloge odluka. Nedavno sam predložila da se smanji broj  odbornika odborničke grupe sa tri na dva,ali to nije prihvaćeno.

Na koji način komuniciraju sa građanima-biračima?

Sa građanima sam u kontaktu svakodnevno. Osluškujem njihove probleme, potrebe, ali zbog svakodnevnih obaveza i nedostatka vremena, aktivno komuniciranje sa građanima bude najčešće samo pred izbore, kada obilazimo gradske i seoske mesne zajednice.

Da li skupštinske materijale dobijate na vreme i koliko se pripremate za sednice lokalnog parlamenta?

Materijal dobijamo na vreme i uglavnom stignem da se pripremin za skupštinsko zasedanje, ali se par puta dešavalo da nam na dan kada imamo skupštinu dostave dopunu materijala, tako da to pregledam u toku zasedanja.

S obzirom na to da u SO Kladovo ima tri odborničke grupe kakva je po Vašem mišljenju saradnja pozicije i opozicije?

-Odnos vlasti i opozicije je hladan i slabo nas uvažavaju. Nažalost, taj odnos bi mogao da bude mnogo bolje. Kritike koje upućujemo sa skupštinske govornice su najdobronamernije, kako bi se čulo i suprotno mišljenje i izneli problemi građana koji nam se obraćaju za pomoć.

Kako ocenjujete trenutnu situaciju u opštini Kladovo?

Više

KATARINA I JOVAN UČENICI GENERACIJE

KLADOVO-Kraj školovanja nova generacija kladovskih srednjoškolaca, njih 116 obeležila je svečanost na kojoj  su svršenim školarcima Tehničke i srednje škole „Sveti Sava“ u prisustvu roditelja i profesora uručene diplome. U danu kada su se đaci oprostili od srednjoškolskih obaveza u Tehničkoj školi  posebna priznanja dobilo je devet odlikaša i dva vukovca Stefan Usturojević, mašinski tehničar i Jovan Bukatarević, elektrotehničar računara koji je poneo i epitet učenika generacije. U srednjoj školi „Sveti Sava“ diplome je dobilo  67 gimnazijalaca opšteg smera, trgovinskih tehničara i finansijskih administratora. Priznanje namenjeno učeniku generacije otišlo je u ruke Katarine Kalinović, dok su Vukove diplome  za odličan uspeh tokom školovanja dobile  Jelena Bogdanović i Dijana Bojović.