MANIFESTACIJA OKUPILA 300 FOLKLORAŠA

Deseti jubilarni Sabor folklora „Igra kolo pod Ozrenom“ održan je u subotu na terenima kod škole u Sokobanji. Ove godine na Saboru je učestvovalo oko 300 folkloraša iz 13 kulturno umetničkih društava među kojima su bila i dva KUD-a iz Bugarske pa je Sabor dobio i međunarodni karakter. Pored domaćina KUD-a Soko, učestvovali su KUD-ovi “Folklorna Kitka” iz Vršeca u Bugarskoj , “Čarodeiki” iz Vršeca, folkklorni ansambl “Kolo” iz Knjaževca, Centar narodnog tradicionalnog plesa i igre iz Novog Sada, kao i KUD-ovi “Vuk Karadžić” iz Badnjevca, “Dušan Jović” iz Resnika, “Rasina” iz Kruševca, “Kaonički izvori” iz Kaonika, “Petrus Zabrega” iz Paraćina, “Slemen” iz Milušinca, “Bukovik” iz Mozgova i “Mladost” iz Čitluka.

Sabor neguje i čuva deo narodne tradicije. Manifestacija je, pre svega, revijalnog karaktera i u okviru nje kulturno-umetnička društva predstavljaju se igrama iz svog kraja. Pored toga, ima i takmičarski deo u okviru koga se biraju najlepša Lepterija i najlepši Župan, likovi iz čuvene legende ovog kraja.

Za pobednike je organizator spremio vredne nagrade (vikend u Sokobanji, ulaznice za akva park, ručak ili večera). Ove godine stručni žiri u sastavu, Goran Petrović učitelj, Golub Radovanović, etnolog, koji je bio i predsednik žirija i Ljubiša Mitić dugogodišnji koreograf ansambla Oro iz Niša , je za najlepšu Lepteriju izabrao Tanju Pantelić iz KUD-a Vuk Karadžić iz Badnjevca a za najlepšeg Župana proglašen je Bogdan Kurjakov ,član  Centra narodnog tradicionalnog plesa i igre iz Novog Sada.

Već po tradiciji Sabor je u 16 časova započet defileom, kada su učesnici prošetati centrom Sokobanje, i odigrali zajedničko kolo u centru grada nakon čega su usledili nastupi na binipred prepunim tribinama, na terenima kod škole.

– Zadovoljan sam kako je sve proteklo , mislim da smo uspeli da organizaciju podignemo na najviši mogući nivo. Ovo nam je druga velika manifestacija ove godine. Naredne godine ćemo se potruditi da budemo još bolji i da će se 11. sabor folklora „Igra kolo pod Ozrenom“ održati na Letnjoj pozornici „Vrelo- kaže Slavoljub Ćirković ,predsednik KUD- Soko.

Sabor je otvorio predsednik opštine Sokobanja ,Isdor Krstić, koji je pozdravio sve učesnike , poželeo dobrodošlicu uz obećanje da će opština Sokobanja i  u budućnosti podržavati ovu manifestaciju. Nakon sabora ,za sve učesnike i goste organizovana je žurka u diskoteci UNO koja je trajala do ranih jutarnjih sati.

Organizator sabora je KUD Soko pod pokroviteljstvom opštine Sokobanja.

 

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Sokobanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *