TATJANA STOJANOVIĆ:KRITIKE OPOZICIJE ČIST MARKETING

Sa građanima komuniciram lično i svakodnevno kako u okruženju u kome živim, tako i u mesnim zajednicama, na skupovima i raznim drugim manifestacijama koje se u gradu organizuju. Smatram da je važno da se održi stabilnost budžeta i finansija grada kako bi se blagovremeno izmirile sve dospele obaveze i omogućilo nesmetano funkcionisanje javnih preduzeća i redovno primanje zarada zaposlenih u tim firmama. Kritike opozicije nisu zasnovane na proverenim činjenicama i podacima,  ne nudi se konkretno rešenje problema,  naglašava za nedeljnik “Timočke”, Tatjana Stojanović, šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada Zaječara, kojoj je ovo prvi odbornički mandat.

Kako ocenjujete rad Skupštine grada Zaječara?

-Smatram da se sednice Skupštine  odvijaju u skladu sa Statutom i poslovnikom grada Zaječara i da smo kroz jedan efikasan rad u proteklih četrnaest meseci  doneli dosta dobrih i važnih odluka za nesmetano funkcionisanje grada i javnih preduzeća. Smatram da su one konstruktivne, a samim tim i efikasne, ali isto tako mogu reći da ima i elemenata destruktivne komunikacije koji se mogu prepoznati kroz neprestano potenciranje kritike odbornika opozicije koje su zasnovane na neproverenim informacijama, bez konkretnog rešenja problema i što je najinteresantnije nepriznavanje uspeha i rada vlasti u Zaječaru. Ali to nam ne predstavlja smetnju da mi nastavimo sa svojim radom i donosimo odluke u interesu grada.

Kako komunicirate sa građanima?

-Sa građanima komuniciram lično i svakodnevno kako u okruženju u kome živim, tako i u mesnim zajednicama, na skupovima i raznim drugim manifestacijama koje se u gradu organizuju. Mislim da je  važan taj vid komunikacije između odbornika i birača, kako bi čuli sva njihova mišljenja, stavove, predloge i sugestije, jer na kraju krajeva oni su nas delegirali upravo zbog toga da se njihov glas prenese u parlamentu. Naravno da su  i mediji  masovniji vid komunikacije sa biračima, kao i društvene mreže koje takođe to omogućavaju.

Koji su problemi građana?

-Primedbe građana su uglavnom infrastrukturne prirode,najčešće vezane za delove grada u kojima žive. Sredstva iz gradske kase traže za uređenje puteva, ulica, izgradnju mostova, sportskih terena i mnogih drugih stvari za koje oni smatraju da su prioritet.  Ali isto tako dobijamo i pohvale za rad, kao što je uređenje ulice 29.novembar, koja svakog proleća dobija novo ruho.

Da li ste član nekog radnog tela?

-Učestvujem u radu dva radna tela u Skupštini grada Zaječara: administrativni odbor i komisija za budžet i finansije. Stavovi ovih radnih tela se uvažavaju na skupštinskim zasedanjima, međutim moj neki lični utisak,  jeste da predstavnici opozicije koji su takođe članovi tih tela ne učestvuju u radu,tačnije nemaju primedbe,kritike niti sugestije, ne glasaju za te odluke, a potom na skupštinskom zasedanje najoštrije kritikuju odluku sa tih  tela, što je po mom mišljenju neozbiljan pristup važnim pitanjima ili je to možda samo namera da se kritika čuje pred kamerama i širim auditorijumom.

Da li skupštinski materijal dobijate na vreme i kako se pripremate za sednice?

-Kako se većina odbornika izjasnila, poslednjih meseci materijal dobijamo putem elektronske pošte. Moj vid pripreme se ogleda prvenstveno u mojoj ličnoj pripremi kao odbornika, zatim u pripremi kroz rad odborničke grupe koja se sastaje pre svakog skupštinskog zasedanja i još jednom prelazi  svaku tačku dnevnog reda, ali i predsednik Skupštine grada organizuje sastanak sa šefovima odborničkih grupa i mislim da je to jedna dobra praksa koju treba nastaviti i u narednom periodu.

Da li se često javljate za reč?

-Za reč se javljam kada smatram da ima potrebe, kada neko pitanje nije dovoljno obrazloženo ili postoji neka dilema. Ne javljam se bez potrebe, već samo kad mislim da mogu nešto dodatno da pojasnim.

Kakva je Vaša saradnja sa predsednikom Skupštine grada Zaječara, njegovim zamenikom, sekretarom skupštine…?

-Saradnja je izvanredna, jer smatram da su to stručni ljudi koji profesionalno obavljaju svoj posao. Na usluzi su svim odbornicima, bilo da su oni iz pozicije ili opozicije. S moje strane imam jako pozitivno iskustvo i sve pohvale za te ljude.

Kakva je po Vašem mišljenju saradnja odbornika pozicije i opozicije?

-Posao opozicije jeste da kritikuje vlast, ali bilo bi dobro da je ta kritika konstruktivna, bazirana na ispravnim rešenjima  problema koje opozicija nudi, međutim to nije slučaj. Kritika radi kritike je čist marketing. S druge strane morala bih da podržim dobru volju opozicije, odnosno njihovo učešće u jednoglasnom izglasavanju nekoliko odluka u skuptštinskom parlamentu. To je za mene znatni pomak u saradnji, tako da mislim da će biti i sve bolje.

Šta su prioriteti u razvoju grada Zaječara?

-Prioriteti  su upravo one aktivnosti koje radimo od momenta kada je formirana vlast u Zaječaru, a to su  stabilan budžet i finansije grada i mogućnost da se blagovremeno izmiruju sve dospele obaveze, kako bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje javnih preduzeća i redovno primanje zarada zaposlenih u tim preduzećima. Takođe, važno je i stvaranje povoljne klime za dovođenje domaćih i stranih investitora, otvaranje industrijske zone i  novih radnih mesta što je gorući problem u gradu, kako bismo mlade ljude zadržali ovde. Ulaganje u putnu infrastrukturu i rekonstrukciju škola u gradu i selima, kao i u poljoprivredu. Tu već ima dosta programa započetih čija će se realizacija nastaviti i u budućnosti.

Da li imate još nešto da kažete što mislite da je važno, a što Vas nismo pitali?

-Želela bih da naglasim da je veoma važna uspešna saradnja koju lokalna samouprava ima sa svim resornim ministarstvima i Vladom Republike Srbije, kao i značajna finansijsku pomoć koju grad dobija iz republičkog budžeta. Svedoci smo toga da  Zaječar u poslednje vreme posećuju mnogobrojni ministri, državni sekretari,  inostrane delegacije, potencijalni investitori, a sve u svrhu toga da Zaječar bude bolje mesto za život.

Projekat  “Zaječar: Odbornici imate reč” sufinansira Grad Zaječar. “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

 <iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/zA–3zIaPEk” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *