RODILO U KLJUČU

Prolećne kulture u Ključkoj niziji za razliku od prethodne, ove godine su ratarima dale visok prinos. Na poljima se privodi kraju  žetva suncokreta, koji je u ovom regionu zasejan na oko 1300 hektara. Poljoprivrednici su zadovoljni prinosom, rod je veći od prošlogodišnjeg jer u proseku iznosi od 2,5 do tri tone po hektaru.

– Semenka je dobrog kvaliteta i zato je važno da se žetva te uljarice obavi u planiranom roku. Tržne viškove otkupljuje Negotinska “Nova Uljarica” na punktu kod vage u Rtkovu- kazao je Nikola Verbunkić domaćin iz Rtkova koji je suncokret posejao na150 hektara.

Iako cena još nije definisana poljoprivrednici veruju da neće biti iznad 30 dinara, ali s obzirom na veći prinos, očekuju i da će sa njom ostvariti dobit. U kladovskom kraju kukuruz je ove godine zasejan na 6000 hektara, zasada je u odličnom stanju tako da  razliku od prethodne ratari ove godine  očekuju dobar rod te kulture. Dovoljan broj sunčanih dana i relativno visoke količine padavina uticale su da kukuruz poput drugih prolećnih kultura ima ubrzan razvoj pa se očekuje berićetna berba. Ratari ukazuju na odličan kvalitet zrna i očekuju vanredno dobar rod od oko 10 tona po hektaru. S obzirom da je tokom leta bilo dosta padavina to je povoljno uticalo na razvoj i drugih prolećnih kultura u tom delu Srbije uljane repice i krmnog bilja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *