EPS REŠIO PROBLEME SA RUMUNIMA OKO ĐERDAPA

U hidroelektrani “Đerdap 1” delegacije  Elektroprivrede Srbije i rumunske “Hidroelektrike” koje su predvodili direktori Milorad Grčić i i Bogdan Badea razgovarale su o pitanjima iz oblasti hidroenergetike. Na prethodnim sednicama definisan je set konkretnih mera koje mogu doprineti rešavanju skeniranih problema, a na sastanku u našoj najvećoj hidrocentrali definisan je paket mera za njihovu realizaciju.

– Na sastanku u Kladovu su napravljeni značajni pomaci kada je reč o rešavanju aktuelnih problema. Definisali smo procenu stanja, usvojili smo modalitete koji će doprineti njihovom efikasnom rešavanju i dinamiku delovanja. Veoma sam zadovoljan razgovorima sa kolegama iz EPS-a- kazao je  Bogdan Nikolaje Badea, direktor rumunske “Hidroelektrike”.

Posle više godina komplikovane komunikacije Milorad Grčić i Bogdan Nikolaje Badea postigli su konkretne dogovore .Na sastanku u HEPS “Đerdap 1” usaglašeno je  da se u narednom periodu zajednički saniraju oštećenja na odvodnom delu brane takozvanom slapištu koje je izazvano prelivanjem vode sa velike visine.

– Rumunska strana pravi eleborat i projektnu dokumentaciju za ono što pripada njima, a mi za našu stranu. Rumuni su malo veći optimisti i misle da će biti spremni da u toku 2019. raspišu tender za izvođenje radova. Mi smo malo oprezniji i nadamo se da ćemo biti spremni. To je obiman i komplikovan projekat, imamo visok nivo razumevanja. Osim toga s obzirom da su hidroelektrane “Đerdap 1” i “Đerdap 2”  u zajedničkom vlasništvu Srbije i Rumunije i naša je obaveza da obezbedimo njihovo potpuno koordinirano funkcionisanje, održavanje, ali i pitanje obezbeđivanja dugoročne stabilnosti- kazao je Milorad Grčić, v.d. direktora EPS-a.

On je naglasio da je više od dve decenije kamen spoticanja u nesmetanom funkcionisanju elektroprivrede dve susedne zemlje  bio održavanje proibalja, kao i da se taj problem se rešava.

– Reč je o održavanju nivoa kote reke Nere, koji podrazumeva nivo Nere na samom ušću Dunava. Taj nivo je 68 metara, da bi se održao ne sme biti manji ni viši, ne sme biti niži da bi se mogla proizvoditi struje, niti više da bi se zaštitile obale, pretežno srpske, od poplava. Samo održavanje nivoa kote Nere 68 je strašno složen i skup proces- zaključio je Grčić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *