NE GLEDAJ PREKO RAMENA

U prepunoj galeriji u kladovskom Domu kulture književnica i novinarka Vesna Dedić održala je promociju svoje nove knjige  “Ne gledaj preko ramena”. Radnja se odvija u Beogradu  od 1903. do 1930.godine, a autorka  romana   čitaoca upoznaje  sa  životom i sudbinom lepe Kaline, ali i  dr Slavke Mihajlović, koja je kao jedini lekar u vreme Prvog svetskog rata u srpskoj prestonici spasavala Beograđane.

– Bila je jedna od prvih žena lekara u Srbiji, inicijator osnivanja Ženske stranke i sa grupom uvaženih žena osnovala prvu bolnicu za žene i decu. Danas se o njenim aktivnostima veoma malo zna. U romanu „Ne gledaj preko ramena“ smenjuju se događaji u životu zanosno lepe Kaline, koja nikada hladne glave ništa vredno pomena nije uradila, ali i niza stvarnih ličnosti koji su obeležile istoriju i duh Beograda- kazala je Vesna Dedić, književnica i novinarka.

Osim uzbudljive ljubavne priče u romanu se čitaocima dočarava i atmosfera Beograda tokom prvih decenija 20. veka, sa noćnim barovima, frizerskim i modnim salonima i igrankama sa džez muzikom.

– Beograd je početkom 20. veka biio gospodski grad, a život u njemu predstavlja deo srpske istorije. Kao i danas sve je isto jer svi dolaze da bi se zabavili na beogradskim splavovima i u klubovima i tada je srpska prestonica bila centar zabave i druženja.Taj milje Beograd svrstava u najzabavnije gradove u ovom delu Evrope- tvrdi Vesna Dedić.

Za razliku od drugih romana “Ne gledaj preko ramena” dobio je i muzički spot.

– Moj drug Sergej Ćetković napisao je tri pesme koje prate radnju u romanu, a izvođači su Saša Matić, Sergej Ćetković i Aco Pejović- kazala  Vesna Dedić.

Ona je na kniževnoj večeri u Kladovu  pričala i na temu muško-ženskih odnosa i istakla je da svoje romane piše sa puno ljubavi. Pošto je  99 odsto čitalaca njenih dela iz redova ženske populacije, damama je namenila 10 romana. Osim pisanja, ove godine snimila je i  17. sezonu kultne emisije “Balkanskom ulicom”.

Druženje sa književnicom i novinarkom Kladovljanima je omogućio Centar za kulturu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *