SAVETODAVNA PODRŠKA ZA REŠAVANJE PROBLEMA

Savet roditelja Predškolske ustanove „Bambi“ pruža savetodavnu podršku i svoje predloge, pitanja i sugestije upućuje Upravnom odboru, direktoru i stručnim organima PU „Bambi“. Članovi Saveta roditelja svojim delovanjem iako samo savetodavno,  utiču na poboljšanje uslova za smeštaj dece u vrtićima.

– Prvu sednicu smo imali početkom septembra na kojoj smo predložili  koje udženike bi trebalo da koriste deca predškolskog pripremnog programa i mlađi. Takođe smo razmatrali izbor ponude za dobrovoljno godišnje osiguranje dece, dali smo predlog predstavnika Saveta roditelja za učešće u radu Aktiva za razvojno planiranje, kao i  u radu Tima za zaštitu dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Na sastanku su svi upoznati i sa godišnjim planom rada za 2018/2019. godinu, sa opremljenošću vrtića i uslovima za realizaciju plana rada. Savet roditelja se sastoji od predstavnika roditelja svih grupa iz  vrtića i grupa pri školama i sastajemo se minimum četiri puta godišnje  a nekada i češće u zavisnosti od potreba – kazao je Milovan Kasa Matović, predsednik saveta roditelja PU „Bambi“.

On ističe da najveći problem predstavlja nedostatak ograda u vrtićima.

– Posle svakog vikenda nalazimo gomilu polomljenih flaša, špriceva, polomljene i ukradene ograde. Prošlog vikenda je u obdaništu „Crvenkapa“  ukradeno 15 metara ograde. To je veliki problem najviše zbog bezbednosti dece, kada izlaze u dvorišta – naglašava Matović.

Predstavnici Saveta roditelja prošle godine su zahtevali i prijem kod tadašnjeg predsednika opštine Bor kako bi predočili aktuelne probleme i pripomogli u rešavanju istih za doborobit mališana.

–  Tadašnjem predsedniku opštine smo predočili da je neophodno otavranje novog vrtića, što je sadašnje rukovodstvo opštine krenulo da realizuje. Tada smo govorili i o problemu  sa grejanjem u „Bambiju“ što će takođe biti rešeno ove godine. Po otvaranju novog vrtića u naselju Novi gradski centar, smanjiće se lista čekanja dece za upis ali postoji potreba za otvaranjem još jednog vrtića.  Obdanište „Crvenkapa“,  najstariji vrtić sagrađen 1967. godine, još uvek nije legalizovan, što zaista otežava sprovođenje bilo kakvih radova na tom objektu. Tamo nedostaje obnova krova koji prokišnjava, obnova stolarije kao i uređenje kuhinje. Neophodno je uložiti oko 200 hiljada dinara i koliko sam upoznat, sredstva su izdvojena  u budžetu za te namene, jedino se čeka  na raspisivanje tendera za legalizaciju i nadamo se da će to uskoro biti urađeno. Dobra stvar je što je ove godine  legalizovan objekat na odmaralištu Savača,  posle 20 godina. Savet se sastaje  i oko novogodišnjeg programa, maskenbala, ekskurzija. Sada je odlučeno da više nema odlaska dece na ekskurziju već će ići na izlet na Savaču, koja je idelano mesto za rekreaciju mališana,a pre svega je bezbedna. Dobro je što će se raditi rekonstrukcija soba i uređenje Savače kao i izgradnja balon hale – dodaje naš sagovornik.

Milovan Kasa Matović je i predsednik Udruženje roditelja „Bebironče“  koje je za poslednjih pet godina obezbedilo 4,5 miliona donacija za bolnicu, vrtiće, dečija igrališta, Savaču.

–  Uređena je sala u vrtiću „Boško Buha” koja osam godina nije funkcionisala i tu je uloženo 200 hiljada dinara. Za kupovinu nameštaja u „Crvenkapi“ je uloženo 250 hiljada dinara, obezbeđeno je 13 reflektora za sva obdaništa i za Savaču,  kao i nameštaj za sve kancelarije, za „Dečiju radost“ uređen prilaz i deo bezbedonosne ograde, postavljeno je 105 sadnica javora  na Savači i 50 u svim dvorištima vrtića ali su počupane jer nema ograda. Ukupno je „Bebironče“ obezbedilo za sva vrtića donaciju vrednu milion dinara. Najveći donatori su kompanija Rakita, Credi agricol banka i borski privatnici. Želeli smo i da oplemenimo ulaze vrtića i oni su sada oslikani, a naša najveća satisfakcija za rad je dečiji osmeh i njihova sreća – dodaje Matović.

On naglašava da su urađena i idejna rešenja za organizovanje avanture park i indijansko selo.

-To smo osmislili radi poboljšanja aktivnsoti koje se organizuju na Savači. Primera radi u Sloveniji deca idu na rekreativnu nastavu ali kampuju i mi bi bili  prvi u Srbiji koji su tako nešto uveli na ovim prostorima, a već ima velikog intreresovanja za dolazak tako da bi to sigurno bio pravi hit. U planu je i organizacija porodične šetnje, sa ciljem da upravo ona bude parada ponosa u Boru, gde će roditelji sa decom, bakama i dekama biti u prilici da zajedno prošetaju od trećeg kilometra do Doma kulture-dodaje Kasa.

 

Projekat „Sve je stalo samo deca rastu“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta Grada Bora. „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *