U KNJAŽEVCU GRADE MOSTOVE PRIJATELJSTVA

Pod motom ”Bojimo našu budućnost zajedno” u Knjaževcu je danas, po prvi put, obeležen Dan evropske saradnje.

Ovo je pravi festival projekata, koji su prethodnih godina realizovani zahvaljujući saradnji Srbije i Bugarske i podršci Evropske unije kroz Interreg – IPA Program prekogranične saradnje. Njihova tema bili su energetska efikasnost, zaštita životne sredine, turizam, kultura, obrazovanje.

– Svi ti projekti nisu važni samo zbog opreme, mašina, rekonstruisanih kvadrata, već i zbog uspostavljenih mostova saradnje. Najveći benefit ove naše saradnje je prijateljstvo sa opštinama i ljudima. To prijateljstvo je most koji će nas sve zajedno odvesti u neku bolju, svetliju, srećniju, zajedničku budućnost. Stekli smo znanje i siguran sam da ćemo realizovati još mnogo projekata, korisnih za građane Bugarske i Srbije – naglasio je, pozdravljajući učesnike skupa, predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić.

Sa pozornice, građanima su se obratili i Mihajlo Dašić, pomoćnik u Ministarstvu za evropske integarcije, konzul Bugarske u Nišu, te zvaničnici Ministarstva za regionalni razvoj i javne radove Republike Bugarske. Najmlađi su uživali u oslikavanju lica, a njihovi stariji drugari evropskim vrednostima bavili su se, na svoj način,  vedrim bojama, na platnu.

S obzirom da je Evropska unija 2018. proglasila godinom evropskog kulturnog nasleđa, deo programa bio je posvećen muzičkom bogatstvu Srbije i Bugarske. Knjaževčani su uživali u glasovima horova bugarskog univerziteta u Sofiji i Studentskog kulturnog centra u Nišu. Dan evropske saradnje završen je velikim koncertom Biljane Krstić i Bistrik orkestra.

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *