SUBNOR ČUVA TRADICIJU

Povodom 22. septembra ,dana oslobođenja opštine Kladovo u Drugom svetskom ratu, cveće na spomen obeležja u  gradu i u naselju  Vajuga položile su delegacije SUBNOR-a i lokalne samouprave i  ambasade Rusije u Beogradu. U delegaciji opštine Kladovo bili su Milena Velišić Božanović, zamenica predsednika opštine, Slaviša Tufajević, predsednik SO Kladovo i Miroslav Jonašković, član Opštinskog veća.

Lokalna zajednica podržala je tradiciju sećanja  na datum iz prošlosti jer je tog dana u kladovski kraj pre 74 godine stigla sloboda. Do pre 16 godina 22. septembar se obeležavao kao Dan oslobodjenja te podunavske opštine, a danas su ostale samo uspomene.

– Tradiciju čuva SUBNOR jer redovno organizuje okupljanja pored spomen obeležja u gradu, ali i u naselju Vajuga na mestu na kome su se srele jedinice Ukrajinskog korpusa Crvene armije i devete Udarne  srpske brigade. Iz tog naselja su započele završne operacije u oslobađanju tadašnje države od okupatora-kazao je Nebojša Stojanović  predsednik, OO SUBNOR-a.

Nakon što su Rusi  ušli u Srbiju, vojnici Crvene armije i jugoslovenski partizani  krenuli su  u široku ofanzivu i tom delu zemlje podarili su slobodu.  Bila je to prekretnica u borbi protiv nemačkog agresora i zato istorija mora da se pamti.

-Ponosni smo na saznanja da opština Kladovo ne zaboravlja  žrtve rata i svakog 22. septembra mi se setimo dela hrabrih ratnika koje je do pobede vodila želja za slobodom. Istorija nas uči da u selu Vajuga nije bilo mnogo vremena za odmor boraca jer je započela zajednička ofanziva koja je doprinela porazu nemačkog agresora i na tu činjenicu moramo biti ponosni- poručio je Denis Kruglov, ataše ambasade Rusije u Beogradu.

Na dane iz ratne prošlosti putnicima namernicima poruku šalje spomenik podignut 1985. godine. Kako se čulo u naselju Vajuga to  je podsetnik na vreme kada su srpski i ruski vojnici zajedničkim akcijama ispisali slavnu stranicu  ratne istorije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *