„ISTOK SPRSKE POEZIJE“ ZNAČAJAN ZA KULTURU

NEGOTIN – Antologija pesništva istočne Srbije “Istok srpske poezije”, koju je publikovala Narodna biblioteka “Dositej Novaković” iz Negotina, a priredio negotinski književnik Vlasta Mladenović, inače urednik izdavaštva u ovoj ustanovi kulture, našla se ove godine na listi publikacija od značaja za kulturu i umetnost Ministarstva kulture, ponuđenih za otkup.

Ministarstvo je, inače, za biblioteke od ponuđenih 2.823 naslova prošlogodišnje produkcije od 164 izdavača, odabrano 2.442 naslova, među kojima i izdanje Narodne biblioteke “Dositej Novaković” u Negotinu.  Čak 40 odsto izabranih knjiga spada u takozvani obavezni otkup, a ostale naslove, kao i broj primeraka biraju same biblioteke.

Antologiju pesništva istočne Srbije “Istok srpske poezije” Vlaste Mladenovića odabralo je 30 biblioteka.  Knjiga obuhvata stvaralaštvo čak 62 autora, kao i nepoznate stvaraoce naše narodne tradicije.

Izbor narodne poezije, netipično, Mladenović je započeo sa “Planino moja, starino, lele”, a ovu celinu zaokružio sa “Bolan mi leži kara-Mustafa” i “Raslo mi je badem drvo”, a izbor poezije istočne Srbije podelio je u tri celine. Jednu čine pesnici koji su uglavnom i poznati književnoj i široj javnosti, a “čije je pesme potvrdilo vreme”, kako ističe Mladenović. Tu su Mihailo Zastavniković, Andra Franičević, ali i Tomislav Mijović, Gordana Todorović, Zoran Milić, Adam Puslojić, Srba Ignjatović, Zoran Vučić, Zlata Kocić, Saša Jelenković…

U drugom su krugu pesnici “čija književna delatnost nije prevashodno pesnička”, a u trećem oni “nevelikog opusa i manjom angažovanošći, ali izvanrednim pesmama”.  “Istok srpske poezije” Vlaste Mladenovića donosi pred čitaoce, između ostalih, stvaralaštvo Vlastimira Stanisavljevića Šarkamenca, Jovana Mitrovića, Zorana Cvijetićanina, Gradimira Stanisavljevića, kao i Dragoljuba Firulovića, Mihajla Vasiljevića, Marka Stanojevića….

Inače, Narodna biblioteka “Dositej Novaković” je i prošle godine na listi knjiga za otkup imala svoje izdanje, knjigu “Đenerali i generali Negotinske Krajine”, autora Miodraga B. Jonića. Bibliotekama u Srbiji je bila ponuđena i knjiga dr Branke Dragosavac, “Javne biblioteke u Srbiji od 1901. do 1818. godine”, čiji je suizdavač negotinska biblioteka.

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *