SVE IZGLEDNIJA REALIZACIJA PROJEKTA “HALOVO”

Boško Ničić, gradonačelnik grada Zaječara i Marija Tasić, predstavnik konzorcijuma konsultanstkih firmi potpisali su danas ugovor o pružanju konsultantskih usluga za javno privatno partnerstvo u procesu odabira privatnog partnera –operatera budućeg regionalnog centra za upravljanje otpadom.

– Došli smo do ulaska u završnu fazu projekta regionalne deponije Halovo. Deset godina traje sve ono što je trebalo da se obavi kako bi se ispoštovao zakon, pravilnici i standardi EU i našeg zakonodavstva. Obavešteni smo da smo dobili konačnu saglasnost  Ministarstva za zaštitu životne sredine što se tiče regionalnog plana upravljanja otpadom. Trudićemo se da imamo dobar izbor partnera, da što manje tog komunalnog otpada ostane u zemlji i da bude što više prerađeno a da građane što manje košta odlaganje kroz cenu smeća. Ne sumnjam da će ovaj konzorcijum koji je do sada realizovao projekte vredne preko 100 miliona evra kroz javno privatno partnerstvo,  u ime svih sedam opština i gradova odraditi posao na pravi način i onda nam predstoji zadnja faza a to je raspisivanje tendera za javno privatno partnerstvo. Organizovaćemo i tribinu na kojoj će biti pojašnjene sve prednosti i mane javno privatnog partnerstva – kazao je Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara.

Vladan Jeremić direktor RARIS-a naglasio je da je zadatak konsultanata  da pripreme međunarodni tender na kome će se odabrati privatni operater koji će izgraditi i upravljati regionalnim centrom za upravljanje komunalnim otpadom za istočnu Srbiju u kome će učestvovati sedam lokalnih samouprava.

– Oni treba da pripreme  projekat i studiju opravdanosti, da sve te dokumente odobri i državna komisija za javno privatno partnerstvo. Reč je o veoma složenom projektu.  Imamo i dobar konzorcijum koji će nas pratiti u narednih godinu dana koliko treba da traje taj postupak pripreme dokumentacije i verifikacije od strane države za dobijanje svih saglasnosti. U planu je 08. novembra da održimo sastanak koordinaciong odbora gde će konsultanti predstaviti šta su njihovi zahtevi od dokumentacije i drugih inputa koje treba da daju lokalne samouprave. Pripremili smo ugovor koji treba da potpišu opštine i gradovi do zaključivanja tendera sa operaterom – kazao je Jeremić.

Marija Tasić, predstavnik konzorcijuma konsultanstkih firmi naglasila je da konzorcijum čine iskusni članovi koji imaju dovoljno relevatnog poslovno – profesionalnog iskustva u projektima javno privatnog partnerstva i u delu komunalnih usluga.

– Sa nama su i savetnici za oblasti za ekonomska i finansijska pitanja tako da ćemo na ovom projektu objediniti lokalno sa međunarodnim iskustvom.  Naš zadatak će biti da sačinimo predlog projekta na osnovu postojeće dokumentacije  i osmislimo  biznis model koji će objediniti interese lokalnih samouprava, stanovništa i budućeg partnera. Drugi deo se odnosi na to  da kada komisija za javno privatno partnerstvo da pozitivno mišljenje na projekat, da se pripremi tenderska dokumentacija kojom će se pozvati privatni partner da učestvuje u javnoj nabavci kroz postupak koji je propisan zakonom o javnim nabavkama i da se odabere najbolji ponuđač koji će pre toga ispuniti zahteve koji će se tražiti – kazala je Tasićeva.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *