SINIŠA STAMENKOVIĆ: PRIORITETI SU ENERGETIKA, TURIZAM I POLJOPRIVREDA

Kao predsednik Udruženja penzionera opštine Kladovo koja okuplja oko 5.500 članova, često, gotovo svakodnevno razmatramo njihove probleme, pitanja i potrebe koje i rešavamo u organizaciji ili kroz Skupštinu opštine Kladovo. U pripremi materijala, svi predlozi  za sednicu prolaze strogu proveru koju radi Opštinska uprava, koja proverava da li je sve u saglasnosti sa zakonima i pravima, tako da se u potpunosti zakon poštuje. Dobra je praksa da se svi šefovi odborničkih grupa pozivaju kod predsednika SO na dogovor o tome šta će biti razmatrano na sednici i mislim da to odlično funkcioniše, poručio je u intervjuu za „Timočke“ Siniša Stamenković, odbornik PUPS u Skupštini opštine Kladovo, kome je ovo četvrti odbornički mandat.

Na koji način komunicirate sa građanima-biračima?

– U stalnoj sam komunikaciji sa građanima. Kao predsednik Udruženja  penzionera opštine Kladovo koja okuplja oko 5.500 članova, često, gotovo svakodnevno razmatramo njihove probleme, pitanja i potrebe koje i rešavamo. Imamo neprestanu saradnju i potrebu da sagledavamo situaciju i jedan broj pitanja se reguliše kroz samu organizaciju dok drugi deo kroz Skupštinu opštine Kladovo. Obezbedili smo za ovaj period preko SO Kladovo subvenciosani javni prevoz, ostvarili jedan od prvih društvenih klubova za dnevni boravak penzionera u Kladovu, i realizovali mnoge druge aktivnosti, organizovanje korišćenja senior kartica preko naših trgovačkih preduzeća do toga da im se omogući jednom mesečno besplatan pravni savet advokata, i reševanja potreba da im se pomogne oko zdravstvenih pitanja. Poznato je da opština Kladovo spada u jednu od najstarijih opština ne samo u Srbiji nego i na prostoru bivše SFRJ, da od 25 000 stanovnika, osam hiljada je u inostranstvu a imamo oko 6000 penzionera. Uvek ima mesta za više i bolje ali kada govorimo o tome kako je bilo ranije i sada šta je sve urađeno, činjenica je da se posle 26 godina stvorio dobar kutak ne samo za penzionere već i sve građane jer i članovi porodice penzionera ostvaruju pravo u klubu koji odgovara na mnoge zahteve naših građana.

Da li skupštinski materijal dobijate na vreme i da li se pripremate za sednice lokalnog parlamenta?

 – Kada se pripremaju sednice SO Kladovo, koje se inače redovno održavaju i na kojima se razmatra veliki broj pitanja u pripremi se o tim tačkama svi odbornici iz vladajuće grupe najpre izjasne na sednicama svojih odborničkih grupa. Kasnije u toku diskusije odbornici imaju pet minuta po svakoj tački dnevnog reda. U pripremi materijala imamo pravo da se javimo za reč, podnosimo amandmane, predloge tačaka dnevnog reda, ukoliko ima potrebe za tim.

Šta su prioriteti u razvoju opštine Kladovo?

– Oni su davno definisani. To je energetika, korišćenje potencijala za ribarstvo, turizam kao grana budućnosti. Važan je i razvoj poljoprivrede, postoje i obaveze koje se odnose na razvoj brodogradilišta i brodogradnje kao važne industrijske sfere jer brodogradilište Kladovo je jedno od retkih koje ima plitak i prigodan nanos da može da izvlači brodove velike tonaže, da na njima izvrši svoje radove i vrati ponovo u proceduru plovidbe zato što se nalazi na takvom geografskom položaju na mestu koje je za to jako pogodno. U planu je i razvoj drugih tehnoloških linija a vezane su za delovanje još tri veoma važna pravna subjekta na teritoriji Kladova kao što je JP Hidroelektrana „Đerdap“, Nacionalni park „Đerdap“,  Karataš. Ostalo se odnosi na privatno preduzetništvo. Svi resursi se koriste i nikada ne mogu biti iskorišćeni do kraja, potrebna je dorada u smislu revitalizacije nekih bivših pravnih subjekata kao što je ribarsko gazdinstvo Đerdap i sve ostalo što je pratilo jedan od najvećih centara za reprodukciju ribljih mladunaca u vode Dunava što je međunarodna obaveza Srbije, jer je poznato da je 13 oblast pregovaranja sa EU upravo ribarstvo. Drugi nerevitalizovani delovi se odnose na antiku uz korišćenje novog projekta koji je vezan za Vizitorski centar odnosno za tvrđavu Fetislam, obnovu Dijane, Trajanovog mosta , Trajanove table, stvaranje replike srpskog kanala, kao i djerdapske rečne usluge koja je regulisala plovidbu Dunavom.

Da li ste član nekog radnog tela u SO Kladovo i da li se uvažavaju stavovi tih radnih tela?

 – Predsednik sam Komisije za poljoprivredu i Komisije za izbor i imenovanje u opštini Kladovo. Uvažavaju se stavovi radnih tela. Ima i primedbi pa i pokušaja da politika nadomesti zakon i struku ali to ne može da prođe u Skupštini.

Da li se poštuje Poslovnik o radu Skupštine opštine?

– U svakom pogledu se poštuje. Poslovnik je akt koji uređuje prava i dužnosti odbornika na sednici.  U pripremi materijala, svi predlozi koji idu za sednicu prolaze strogu proveru koja radi Opštinska uprava, koja proverava da li je sve u saglasnosti sa zakonima i pravima, tako da se u potpunosti zakon poštuje. Dobra je praksa da se svi šefovi odborničkih grupa pozivaju kod predsednika SO na dogovor o tome šta će biti razmatrano na sednici i mislim da to odlično funkcioniše.

Da li skupštinski materijal odbornici dobijaju na vreme?

-Naravno. Bilo je slučajeva da kada se radi odluka o budžetu ili rebalansu budžeta, bude neki predlog dostavljen na samoj sednici ili pred početak sednice, ali razlog je što se na vreme ne dobiju svi potrebni elementi ili dozvoljene kvote koliko se šta može pomerati, i zbog toga nije bilo vremena da se taj predlog dostavi u redovnom roku. Nismo imali problema da neka odluka nije dobro obrazložena ili da se odbornicima nije dostavila adekvatna dokumentacija.

Kakva je po Vašem mišljenju saradnja odbornika pozicije i opozicije?

– U SO Kladovo gde pozicija ima apsolutnu većinu, opozicija je minorna i ne može promeniti bilo šta od predloženog. Nismo imali problema da opozicija opstruira rad SO, ili uopšte bilo koju odluku dnevnog reda. Opozicija treba da kritikuje, lično mislim da treba više da učestvuju u radu SO i da ocenjuju pojedine odluke.  Često i oni kada nastupe na sednici kažu da su po prirodi posla protiv nekih odluka, ali nemaju značajnije  primedbe kojima bi nešto otklonili.

Da li glasate u skladu sa zakonskim i statutarnim odredbama?

– Naravno. Najveći broj tačaka i ne može da dođe na dnevni red ako prethodno nije usaglašen sa svim zakonskim propisima.  Organi Opštinske uprave svaku tačku dnevog reda moraju da pregledaju i nađu pravni osnov. Nije bilo  propusta jer su oni u dobroj pripremi materijala otklonili sve nedoumice.

Projekat “Kladovo:Odbornici imate reč“ sufinansira opština Kladovo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *