SPELEOLOZI PRVI PUT U PEĆINI KORENATAC

Članovi Speleološkog udruženja SAIS iz Knjaževca istraživali su proteklog vikenda pećinu u klisuri Korenatac, nedaleko od Gornje Kamenice i tako postali, bar prema dosadašnjim saznanjima, prvi speleolozi koji su zavirili u tajne ove pećine, njene dvorane i bogati nakit.

Nema puno onih koji sa sigurnošću mogu reći koliko je tačno pećina u knjaževačkom kraju. Zna se da je malo njih istraženo. Članovi Speleološkog  udruženja SAIS su pećinu istraživali u društvu sa speleolozima Speleološkog društva ”Dvig” iz Vladičinog Hana.

– O ovoj pećini do sada se nije mnogo toga znalo. Rezultat našeg istraživanja pokazuje da tu ima dosta pećinskih kanala, dvorana, raskošnog pećinskog nakita. Mi smo istražili oko kilometar i po pećinskih kanala, što ovu pećinu čini najdužom na Staroj planini i u našoj opštini. Ona jeste aktivna rečna pećina. U jednom delu se i zahvata voda za vodosnabdevanje sela, tako da je ”pod ključem”. Mi smo od mesne kancelarije dobili dozvolu da obavimo istraživanja, uz obavezu da nemamo fizički kontakt sa tom vodom, tim vodozahvatom –  kaže Mladen Milošević, predsednik Speleološkog društva SAIS.

Sportsko spelološko udruženje SAIS osnovano je ove godine, iako neformalno funkicioniše već deceniju, okupljajući zaljubljenike u tajne koje kriju jame i pećine.

U SAIS-u kažu da pećine mogu biti interesantne i sa stanovišta turističke ponude knjaževačkog kraja, jer poseta nekoj od njih uvek predstavlja avanturu i  pruža nezaboravno iskustvo.

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *