DR MIRKO NIKOLIĆ: KONSTRUKTIVAN RAD LOKALNOG PARLAMENTA

Odbornička većina je stabilna, mislim da su sednice Skupštine grada (SG) Zaječara dobro pripremljene, zakazuju se u redovnom postupku, tako da ima dovoljno vremena za razradu materijala i za upoznavanje sa svim problemima. Mislim da smo napravili iskorak po pitanju dostave skupštinskog materijala koji dobijamo elektonskim putem što je skratilo vreme dostave, smanjilo troškove štampanja i njegove pripreme a to je svakako unapredilo rad Skupštine i njenu efikasnost. Mislim da ovu temu  vlast i opozicija ocenjuju kao veoma značajnu za rad lokalnog parlamenta, ističe u interjvuu za nedeljnik „Timočke“ dr Mirko Nikolić, šef odborničke grupe SPS-JS u Skupštini grada (SG) Zaječara.

Kako ocenjujete rad Skupštine grada Zaječara?

 -Smatram da se rad Skupštine grada Zaječara odvija u skladu sa Poslovnikom. Odbornička većina je stabilna,  mislim da su sednice dobro pripremljene, zakazuju se u redovnom postupku, tako da ima dovoljno vremena za razradu materijala i  upoznavanje sa svim problemima. Preko učešća naših predstavnika koji su članovi komisija i radnih grupa upoznati smo sa svim predlozima odluka za SG, imamo i zajedničke sastanke odborničkih grupa a bila je praksa i da predsednik Skupštine zakazuje sastanke sa šefovima odborničkih grupa, tako da mogu reći da je rad SG Zaječara konstruktivan. SPS ima dobre kadrove koji imaju dovoljno iskustva i zajedničkim delovanjem svakako da dajemo doprinos radu lokalnog parlamenta.

Da li skupštinski materijal dobijate na vreme i kako se pripremate za sednice SG Zaječara?

-Mislim da smo napravili iskorak po pitanju dostave skupštinskog materijala jer već izvesno vreme materijal dobijamo elektonskim putem što je skratilo vreme dostave, smanjilo troškove štampanja i vidim da su odbornici to prihvatili. To je svakako unapredilo rad Skupštine i njenu efikasnost i mislim da  ovu temu  vlast i opozicija ocenjuju kao veoma značajnu za rad lokalnog parlamenta. Što se tiče priprema za sednice, SPS ima svoje organe, Izvršni odbor, Predsedništvo, svaka tema se detaljno razmatra na partijskim organima, konsultujemo se i sa koalicionim partnerima i usaglašavamo stavove.

Da li se javljate za reč i da li se podnose amandmani, predlozi odluka?

– Amandmani prevashodno dolaze od strane opozicije što je i logično. Što se tiče javljanja za reč, učestvujem u radu SG više od ostalih odbornika SPS  jer sam i šef odborničke grupe. U zavisnosti od teme, volim da diskutujem naročito o pitanjima koji se tiču struke kojom se bavim, nekad je to pojašnjenje, ili dopuna za neki problem a i diskusija u replici sa predstavnicima opozicije i slično.

Da li ste član nekog radnog tela u SG Zaječara i da li se uvažavaju stavovi tih radnih tela?

-Nisam član nijednog radnog tela. SPS ima četiri odbornika u lokalnom parlamentu i na neki način se pripremaju za uključivanje u rad skupštinskih tela za neki budući saziv ovog parlamenta.

 

Na koji način komunicirate sa građanima?

-Ako izuzmemo medijske nastupe i društvene mreže, osnovna komunikacija je zastupljena u našim stranačkim prostorijama. Prostorije SPS u Zaječaru su otvorene svakodnevno za sve građane. Najznačajnija komunikacija je preko partijske mreže, SPS je 28 godina na političkoj sceni, imamo odbore u svim selima, u gradskim mesnim zajednicama, naši članovi su dugo godina u partiji, prepoznatljivi su po tome i upravo u toj širokoj mreži smo u stalnom kontaktu sa građanima, upoznajemo se sa problemima a to činimo i kroz naše redovne poslove.

 

Kakva je po Vašem mišljenju saradnja između odbornika pozicije i opozicije?

– Suprotstavljena su mišljenja i stavovi. Opozicija je tu da kritikuje, predlaže amandmane osporava odluke koje donosi vladajuća većina i to je legitimno. Često predstavnici opozicije zameraju odbornicima iz vlasti da su glasački aparat i da ne diskutuju. Važno je naglasiti da predstavnici vlasti imaju jedinstven stav, i uvek se bira najbolje rešenje koje  usvaja većina. Sa druge strane može se reći da je odnos između odbornika vlasti i opozicije korektan. To se najbolje može oceniti u holu tokom pauze, gde se odvija normalna komunikacija, ne postoji ostrašćenost, nema teških reči, niti bilo kakvih  sukoba.

Šta su prioriteti u razvoju grada Zaječara?

-Slažem se sa većinom koja je  istakla da su to zapošljavanje, nova radna mesta, pitanje nataliteta i ostanka ljudi u Zaječaru, što su  prioriteti gotovo svih mesta u Srbiji. Međutim, realno posmatrajući celokupnu situaciju mišljenja sam da trebamo maksimalno da radimo na povezivanju grada i sela. To se odnosi na održavanje putne mreže, saobraćaja, ambulanti, škola, pošte u seoskim sredinama.  Ne smemo zaboraviti stanovništvo na selu i trebamo pružiti podsticaj mladima da se tamo vrate, jer siguran sam da ima budućnosti u selima kroz razvoj poljoprivrede.  Drugi prioritet je svakako vodno bogatstvo grada Zaječara, počev od jezera, fabrike vode, česama do izvora banjskih i mineralnih voda i tu trebamo da nastavimo ulaganje i tom delu posvetimo više pažnje. U skorijoj budućnosti treba i da se ozbiljnije posvetimo grejanju grada, što je takođe jedan od prioriteta.

https://www.youtube.com/watch?v=y1fTxt-Dnpc&feature=youtu.be

Projekat  “Zaječar: Odbornici imate reč” sufinansira Grad Zaječar. “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *