USVOJEN DRUGI REBALANS BUDŽETA

Odbornici vladajuće koalicije usvojili su na devetoj redovnoj sednici Skupštine opštine Negotin drugi po redu rebalans budžeta. Sredstva su ostala nepromenjena u odnosu na prethodnu odluku, u visini od milijardu 882 miliona i 950 hiljada dinara, s tim što je promenjen deo budžeta koji se odnosi na finansiranje iz drugih izvora i to za 8,04 odsto, pa sada iznose 504,8 miliona.

S obzirom na donaciju kompanije “Eliksir” DOO Prahovo u visini od 22 miliona dinara za rekonstrukciju tamošnjih ulica da bi se pristupilo javnoj nabavci, istakla je Ljiljana Liculović, rukovodilac Odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administraciju, to je moralo da bude planirano rebalansom.

Razlozi za rebalans su i raspored neraspoređenih viška prihoda i neutrošenih sredstava iz donacija, takođe iz ranijih godina, koja su raspoređena na druge pozicije, pa je tako, između ostalih, za tri miliona uvećana pozicija za novčane kazne i penale zbog velikog broja pristiglih sudskih rešenja zbog ujeda pasa lutalica, a za pet miliona je povećana tekuća budžetska rezerva na osnovu Zakona o budžetskom sistemu.

Kako je Filmski centar Srbije dodelio Domu kulture 5,25 miliona dinara za kupovinu digitalnog projektora, učešće opštine u visini od 1,64 miliona, odnosno 17 odsto vrednosti projekta je, takođe, moralo da se planira rebalansom budžeta. Povećanje budžetskih sredstava izvršeno je i kod Centra za socijalni rad u visini od dva miliona na ime isplata jednokratnih pomoći i besplatnih užina za osnovce koji su lošeg materijalnog stanja.

Većinom glasova usvojen je i izveštaj o devetomesečnom utrošku sredstava iz opštinske kase. U periodu januar-septembar 2018. ostvareni su  prihodi u ukupnom iznosu od 742.04.473 dinara, odnosno 43,27 odsto od plana, a rashodi i izdaci u visini od 700.559.658 dinara, ili 37,73 odsto.

Odbornici su usvojili i novi cenovnik usluga grejanja i nove cene varijabilnog i fiksnog dela iznosa. Obe odluke obrazložio je za skupštinskom govornicom Dragan Mijucić, vršilac dužnosti direktora JKP „Badnjevo“, koji je neophodnost povećanja cene varijabilnog dela iznosa pravdao visokim cenama mazuta na tržištu.

-Cena po kojoj se do sada isporučivala toplotna energija korisnicima od strane JKP “Badnjevo” datira još iz novembra 2016. i ona je rađena po metodologiji Vlade Republike Srbije gde je striktno utvrđen način kako se dolazilo do cene, na bazi cene mazuta od 33,57 dinara. Ovaj predlog cene koji ste vi odbornici dobili rađen je na bazi cene od 48,72 dinara za jedan kilogram mazuta, a trenutna cena mazuta koji se nabavlja 62,21 dinar. To znači da je mazut poskupeo preko 85 odsto u odnosu na cenu mazuta po kojoj je rađena cena od 4,71 dinar, odnosno trenutna cena po kojoj se isporučuje toplotna energija-rekao je Dragan Mijucić, vršilac dužnosti direktora JKP “Badnjevo”.

Sa 29 glasova “za” odbornika vladajuće koalicije i pet “protiv” od strane opozicije usvojena je nova cena varijabilnog dela iznosa za grejanje, koja za korisnike stambenog prostora umesto 4,71 dinar po kilovat času sada iznosi 6,07, a za poslovni prostor i ustanove 7,59 dinara po kilovatčasu.

Fiksni deo cene je umanjen, pa za stambeni prostor iznosi 26,22 dinara po kvadratnom metru, umesto 26,70 kao do sada, a za  prostorni prostor i ustanove 32,78 (33,37 din/m2).

Odbornici su usvojili i odluku o razrešenju vršioca dužnosti direktora Doma kulture “Stevan Mokranjac” Vladimira Radića i imenovanje Jovanke Stefanović-Stanojević, diplomiranog politikologa, dugogodišnjeg novinara i glavnog i odgovornog urednika nekadašnje Radio televizije “Krajina” za novog vršioca dužnosti direktora.

Usvojen je i niz rešenja o razrešenju i imenovanju upravnih i nadzornih odbora Muzeja Krajine, Istorijskog arhiva Negotin, Doma kulture „Stevan Mokranjac“, Turističke organizacije opštine Negotin i Centra za socijalni rad Negotin, a odbornici su dali i podršku razvoju multimodalnog saobraćajnog koridora Istok.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *