NAŠA ISTORIJA,NAŠA SEĆANJA

U galeriji gradskog Doma kulture Kladovljane je u prošlost vratila  putujuća izložba “Naša istorija, naša sećanja”  koja je posvećena  sećanju na oslobađanje Srbije u jesen 1918. godine i na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu. Postavka sadrži svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francuskog instituta u Srbiji i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije, naglašeno je na otvaranju izložbe kojem je u ime lokalne samouprave prisustvovala Milena Velišić Božanović, član Privremenog organa opštine Kladovo.

– Foto – dokumentarna izložba deo je porodičnih sećanja, koja žive i posle jednog veka. Osećanja koja bude besede o oslobađanju Srbije od strane Istočne armije, sa francuskim i srpskim trupama u prvim redovima, ostaju u srcu zajedničkog sećanja, koje čuvaju mnogi srpski gradovi. I nakon sto godina, mnogo je srpskih porodica koje neguju uspomenu na one koji su se borili za slobodu, na frontu ili u
pozadini. Brojne su priče koje svedoče o posebnoj solidarnosti francuskih i srpskih civila i vojnika u to ratno doba- podsetio  je Žan Batist Kizen, direktor Francuskog instituta u Beogradu.

Izložba je realizovana u saradnji sa gradskim upravama, arhivima i muzejima u devet gradova.

– Izložba je od izuzetnog značaja i  na pravi način pokazuje strahote Velikog rata i trajno prijateljstvo savezničkih naroda. Ova izložba vraća nas u te istorijske dane, uz napomenu da su svedočanstva  prikupljana od marta do juna 1918 godine-istakao je autor dr Stanislav Sretenović.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *