FORMIRA SE SAVEZ ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

Predstavnici NALED-a, lokalne samouprave i nevladinog sektora razgovarali su u utorak o bitnim temama vezanim za ekologiju. Slobodan Krstojević, predstavnik NALED-a, najavio je ovom prilikom inicijative koje je ova organizacija pokrenula i važne projekte koje sprovode i koji su planirani za narednu godinu.

– Od naredne godine ćemo imati stručni savez u okviru same organizacije koji će se baviti ekološkim pitanjima, bitnim za građane, lokalnu samoupravu i privredu. Bavićemo se različitim temama zaštite životne sredine, najavili smo i pokretanje nekoliko projekata na ovu temu kao što su bolje upravljanje posebnih tokova otpada na lokalu i optimizacija procedure, izveštavanje i naplata naknade po ovom osnovu,  bolje upravljanje organskim otpadom koji ćemo raditi sa kompanijom iz Novog Sada, i tamošnjom gradskom upravom  a u najavi su projekti koji se tiču uvođenja subvencija za neke posebne tokove otpada koji sada ne postoje kao što su baterije i neki drugi tokovi kako bi se i ovaj otpad adekvatno sakupljao i radio tretman na teritoriji Republike Srbije. U razgovoru sa predstavnicima lokalne samouprave i  ekoloških udruženja dotakli smo se i drugih tema koje su bitne na nivou grada, što će biti tema našeg saveza  u 2019-. godini . Nadam se da ćemo biti dobar i konstruktivan partner Vladi Srbije za sva pitanja koja se budu iskristalisala u okviru rada Saveza – istakao je Krstojević.

On je naglasio da je NALED  najveća javno privatna asocijacija u Srbiji koja okuplja preko 300 članova iz redova lokalnih samouprava i privrede kao i da je u proteklih 12 godina kroz javno privatni dijalog članova institucija ove organizacije urađen veliki broj bitnih stvari za  društvo u celini.

– Radili smo na reformi sistema građevinskih dozvola i uvođenju elektronskog sistema , kao i preko 100 različitih administrativnih procedura koje su opterećivale privredu, građane i rad lokalne samouprave smo uspeli  da kroz sivu knjigu i neke druge mehanizme koje imamo, sprovedemo, i ovaj savez za zaštitu životne sredine je samo nadogradnja svega ovoga što smo do sada uradili. U okviru NALEDA imamo različite saveze kao što je savez za E- upravu kao jedna od bitnih tema i agendu koja je sada i na nivou Vlade jedna od prioritetnijih , savez za fer konkurenciju gde nam je cilj borba protiv sive ekonomije i uvođenje poslovanja u legalne tokove kroz adekvatne olakšice za postojeću privredu i preduzetnike , savez za zdravstvo , za imovinu i urbanizam, za hranu i poljoprivredu, a od naredne godine i savez za zaštitu životne sredine kao jedna od tema koja se sve više postavlja kao prioritet a znamo i koliko je zahtevna  u procesu pregovora za poglavlje 27. Dosta posla nas još čeka kako u harmonizaciji i usklađivanju zakonodavstva tako i u infrastrukturnim ulaganjima koji se procenjuju na preko 10 milijardi evra koje će morati u narednom periodu da se realizuju kako bi dostigli standarde koji se od nas očekuju. U Srbiji ima preko 11 hiljada obveznika koji godišnje plaćaju naknadu za posebne tokove otpada i primetili smo da polovina obveznika nikada ne plati ovu naknadu zato što je princip takav da se jednom godišnje izveštava pa se onda naplaćuje i dok ministarstvo pošalje rešenje, dok se sve naplati , polovina obveznika izbegne tu obavezu , neki i zatvore firme . Obezbedili smo 40 000 evra da unapredimo IT sistem i u Ministarstvu i Agenciji za zaštitu životne sredine kako bi sam taj proces izdavanja rešenja i procedure bio mnogo brži. Sa udruženjem reciklera  razvijamo jedan projekat koji  se tiče posebnih tokova otpada, edukacija građana o opasnom otpadu, to je i neki otpad koji svi mi imamo u našem podrumu, možda i stari televizori koji ako se nešto dogodi mogu da ugroze i neku hranu, a to sve da utiče na ljude, da ukažemo građanima gde sve mogu da odlože taj otpad. Pokrenućemo i pitanje Zelenog fonda koji je ranije postojao a onda je ukinut-dodao je Krstojević i pozvao nadležne da predlože programe koje bi ova organizacija mogla da podrži u njihovoj daljoj realizaciji.

Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora naglasio je da su u nacrtu budžeta za 2019. godinu duplo uvećana sredstva koja se izdvajaju za zaštitu životne sredine.

-Budžetom za 2019. godinu uvećali  smo sa sadašnjih  dva miliona i 500 hiljada dinara na 4,5 miliona dinara za monitoring i praćenje kvaliteta vazduha, vode i zemljišta.  Najbitniji razlog jeste zaštita životne sredine i ljudi koji žive u Boru. Neophodno je da kao lokalna samouprava obezbedimo kvalitetne uslove monitoringa i da formiramo jednu ekološku alijansu na teritoriji grada Bora kada je reč o zaštiti životne sredine. Učestvovaćemo kao partner i prepustiti  kasnije civilnom sektoru da diže svoje kapacitete a mi ćemo uvek ćemo biti na raspolaganju.   Kapaciteti NALED-a će biti stavljeni na raspolaganju lokalnim organizacijama koji se bave ovom oblašću i siguran sam da će i te organizacije biti spremnije i moći direktno da učestvuju kada je u pitanju  grad i svi zagađivači na teritoriji grada u zaštiti životne sredine – kazao je Milikić, koji je od pre mesec dana i zvanično postao član Izvršnog odbora NALED-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *