POŽARI U KLADOVSKOM KRAJU POD KONTROLOM

Tropske temperature, sušan period, ali i nepažnja meštana koji pale biljne ostatke na otvorenom prostoru, uzroci su serije poljskih i šumskih požara koji su ovog leta priničili veliku materijalnu štetu u opštini Kladovo. Brojni apeli i upozorenja nisu imali efekta, jer su samo u julu i avgustu kladovski vatrogasci, uz podršku kolega iz drugih sredina, gasili 75 požara na otvorenom prostoru.

Najteže je bilo u ataru sela Kiloma, gde je posle višednevne borbe lokalizovan šumski požar na potezu “Štrbačko korito”. Na površini od oko 550 hektara, vatra je zahvatila livade, nisko rastinje, makiju i prostranstvo pod listopadnom šumom.Uprkos teško pristupačnom terenu i tropskim uslovima, vatrogasi spasioci iz gotovo svih kraje Srbije uspeli su da obuzdaju vatrenu stihiju.

-Vatru je gasilo gotovo 60 vatrogasaca sa 15 vozila, uz nesebičnu podršku lokalne samouoprave. Predstavnici opštine Kladovo prepoznali su ozbiljnost situacije i sve raspoložive tehničke resurse uključili su u gašenje požara. Osim vatrogasaca iz opština Borskog okruga, imali smo podršku kolega iz Beograda, Beočina, Pančeva, Novog Sada i drugih gradova Srbije – kazao je Miodrag Marković, načelnik Odeljenja za vanredne situacije PU Bor.

Mesto požara obišli su dr Dragan Budujkić, predsednik opštine Kladovo, i Radisav Čučulanović, opštinski menadžer.

– Svedoci smo da su ovog leta požari izbijali na razlišitim lokacijama, od polja i divljih deponija do šumskih prostranstava. Iskustva potvrđuju da su najčešći uzroci požara na otvorenom prostoru nemar i nepažnja. I, zato se više mora raditi na prevenciji – smatra prvi čovek opštine Kladovo.

Budujkić  je još jednom uputio apel meštanima kladovskog kraja da ne pale vatru na otvorenom prostor i podsetio da se ti prekršaji i sankcionišu u skladu sa odredbama zakona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *