PRODAJE SA NEGOTINSKA ”KRAJINA-VINO”

Nekada nosilac razvoja vinogradarstva u Srbiji sa preko 3.000 kooperanata i godišnjim izvozom od 200 vagona vina na tržišta desetak zemalja, negotinsko “Krajina vino” sada čeka da njegovu preostalu imovinu kupi neki zainteresovani investitor.

Novosadska banka OTP Factoring D.O.O. oglasila je prodaju preostale imovine nekadašnjeg privrednog giganta, koja će se obaviti javnim prikupljanjem ponuda – tenderom. Procenjena vrednost imovine, nepokretnosti i opreme iznosi 1,8 miliona evra, u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu Narodne banke Srbije, a rok za dostavljanje ponuda je 26. oktobar do 12 sati.

Prodaje se objekat za proizvodnju vina i bezalkoholnih pića sa kancelarijskim prostorom, laboratorijama, kuhinjom i restoranom, ukupne površine 11.482 kvadrata, pomoćni objekti za proizvodnju vina i bezalkoholnih pića, cisterne, četiri tanka, pomoćne zgrade i nadstrešnica, ukupne površine od 7.165 metara kvadratnih, u ulici Miomira Radisavljevića Pikija broj 13 u Negotinu. Imovina se prodaje u viđenom stanju, bez prava na naknadnu reklamaciju kupca, a zainteresovani mogu da razgledaju objekte i dokumentaciju do 25.oktobra.

Kako se navodi u tekstu oglasa, depozit za učešće na tenderu iznosi 180.000 evra, u dinarskoj protivrednosti. Ponude će biti otvarane javno 26.oktobra u 12 sati i 15 minuta u prostorijama OTP Factoring D.O.O. u Novom Sadu.

“Krajina vino”, nažalost, podelilo je sudbinu brojnih preduzeća, ali za razliku od nekih kojima je država otpisala dugove, ovoj se to nije dogodilo, pa joj je zbog dugova prema državi za neisplaćene akcize, ali i vinogradarima za kupljeno grožđe iz čak nekoliko sezona, račun blokiran još 2004.

Iako je u tom trenutku firma posedovala 200 hektara vinograda, prodajne centre u Nišu i Lapovu, podrume u Mihajlovcu, Rajcu, Radujevcu i Negotinu u kojima je bilo skoro 2.000 vagona vina, ovo preduzeće se 2005. našlo u stečaju. Te su godine zbog nedostatka sredstava za angažovanje radnika, za energente i ostale potrebe vinogradi na “Bukovskom zlatnom brdu” po prvi put ostali neobrani. Plantaža su narednih godina zakupljivali norveški “Ju-Nor”, subotički “Insajder”, privatni zakupci… Znatan deo vinograda je iskrčen.

Brojna imovina “Krajina vina”, osnovanog 1890. godine, rasprodata je po sudskim presudama, jer zaposlenima, koji su i većinski vlasnici preduzeća, privatizovanog 2.000 godine po starom zakonu o privatizaciji, nisu bile namirene plate i doprinosi. Država je bila vlasnik 42,15 odsto imovine “Krajina vina”. U trenutku stečaja, radnici su se našli na birou za nezaposlene, sa neizmirenim zaradama i doprinosima i bez dinara otpremnina. I pored brojnih pokušaja da nađu kupca, to se nije dogodilo, već je firma koja je nekad bila za primer kako se raspolaže imovinom i stvara profit, prodavana parcijalno, pa sada tavori opustošena i čeka da se na njenu zlehudu sudbinu konačno stavi tačka.

One comment on “PRODAJE SA NEGOTINSKA ”KRAJINA-VINO”

  1. Viktor kaže:

    Dobar dan. Koji imate vina na veliko. Pakovania i cena.
    Pozz.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *