ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE 60 MILIONA DINARA

Odbornici Skupštine opštine Negotin na svojoj 24.sednici, koja je nedavno održana,  doneli su niz odluka, počev od izveštaja o radu javnih preduzeća i ustanova, preko Odluke o izmenama i dopunama Odluke o pijacama, do Odluke o usvajanju Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine opštine Negotin za ovu godinu, kojom se obezbeđuje plansko korišćenje sredstava za finansiranje aktivnosti koje su predviđene strateškim dokumentima iz oblasti zaštite životne sredine. Iz opštinske kase je, inače, za zaštitu životne sredine predviđeno 60 miliona dinara.

Iako je opozicija naglašavala da je krajnje vreme da se smanje stope poreza, lokalne, administrativne i boravišna taksa, jer se sve veći broj ljudi odlučuje da zemlju pokloni lokalnoj samoupravi, jer nemaju para da plate namete, većinom glasova članova vladajuće koalicije usvojene su izmene Odluke o stopi poreza na imovinu na teritoriji opštine Negotin, u delu koji se odnosi na visinu stope poreza na imovinu na prava na zemljištu kod obveznika koji ne vode poslovne knjige, kao i na prava na nepokretnosti poreskog obveznika koji ne vodi poslovne knjige, osim na zemljištu. Usvojene su i odluke o lokalnim administrativnim i komunalnim taksama u opštini Negotin i odluka o boravišnoj taksi opštine Negotin, koja je utvrđena na iznos od 70 dinara dnevno.

Odbornici su izglasali i odluku o novim autobuskim stajalištima koja će, uz postojeća, sada biti i kod Pedagoške akademije i sve tri gradske osnovne škole. Iako je opozicija insistirala da se odlukom o besplatnom prevozu određenih kategorija putnika na teritoriji opštine Negotin dodaju i trudnice, kao i zaposleni u školama i predškolskoj ustanovi, ona će se, odlukom odbornika odnositi na decu i njihove pratioce radi pohađanja pripremnog predškolskog programa na udaljenosti većoj od dva kilometra od sedišta škole, učenike osnovnih i srednjih škola na udaljenosti većoj od četiri kilometra od sedišta škole, decu i učenike sa smetnjama u razvoju, kao i njihove pratioce i zaposlene u školama.

Diskusije odbornika izazvala je i odluka o javnom okupljanju više od 20 lica radi izražavanja, ostvarivanja i promovisanja državnih, političkih, socijanih i nacionalnih uverenja i ciljeva, drugih sloboda i prava u demokratskom društvu. I ta je odluka, većinom glasova, usvojena, kao i odluke o  naknadama za korišćenje poslovnog prostora u svojini opštine Negotin,  o izradi izmena i dopuna Plana detaljne regulacije koridora dalekovoda 110kV između TS 110/35kV „Mosna“ i TS 110/35kV „Nikine vode“ i odluke kojom su pojedinci svoje nepokretnosti u katarstarskim opštinama Mokranje, Urovica i Brestovac preneli lokalnoj samoupravi.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *