PODRŠKA POLJOPRIVREDNICIMA

U opštini Knjaževac potpisan je ugovor o saradnji lokalne samouprave i Agencije za ekonomski razvoj i preduzetništvo Pčinjskog okruga. Time praktično počinje realizacija projekta podrške poljoprivrednicima kroz beskamatne pozajmice za unapređenje proizvodnje. Sredstva za zajednički fond od 15 miliona dinara obezbedili su opština Knjaževac i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju SDC.

Švajcarska agencija SDC finansira program “Razvoj privatnog sektora u Srbiji” koji realizuje Agencija za razvoj Pčinjskog okruga. Današnjim potpisivanjem ugovora o saradnji sa opštinom Knjaževac praktično je počela realizacija projekta podrške poljoprivrednicima.

– Ovaj čin potpisivanja ugovora rezultat je dosta dugog rada i zahvalan sam partnerima iz Knjaževca na saradnji. Mislim da smo došli do rešenja dobrih za sve strane, a verujem da će proizvodi našeg minulog i budućeg rada moći da se vide u dvorištima vaših domaćina – rekao je Živko Ivanković, direktor Agencije za razvoj i preduzetništvo Pčinjskog okruga.

Pregovori o realizaciji ovog projekta trajali su godinu dana, a potpisivanjem ugovora stvoreni su uslovi da se oformi revolving fond iz koga će se poljoprivrednicima odobravati pozajmice pre svega za nabavku opreme. “Fond će biti “težak” 15 miliona dinara, obnavljaće se iz godine u godinu, a očekujemo da ćemo narednih godina imati od 50 do 100 korisnika. Sredstva će biti značajna, jer će omogućiti nabavku krupnije mehanizacije. Mi smo do sada odobravali sredstva u visini do 80.000, a na ovaj način moći će da se dobijaju pozajmice i do 10 puta veće, a najznačajnije je da će pozajmljeni novac moći da se vraća kroz poljoprivredne proizvode – izjavio je Dragan Milutinović, direktor Agencije za razvoj opštine Knjaževac.

Program podrške poljoprivredi, koji je opština Knjaževac realizovala u prethodnom periodu, dao je izvanredne rezultate, prepoznate i van granica opštine.

– Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su i međunarodni partneri, poput švajcarskog SDC-a, prepoznali kvalitet naših programa, tako da je i ovo potpisivanje ugovora svojevrsni dokaz da smo na pravom putu. Veliki broj poljoprivrednih proizvođača moći će da dobije značajnu finansijsku podršku kroz ovaj projekat, a time će se stvoriti i uslovi za značajno upošljavanje ljudi. Sredstva će biti bez kamate, vraćaće se u roku od pet godina i ubeđen sam da će predstavljati odličnu podršku svima koji se opredele za ozbiljniju proizvodnju u oblasti voćarstva, povrtarstva ili proizvodnju lekovitog bilja – istakao je Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac.

U narednoj fazi realizacije projekta biće raspisan konkurs za budućeg otkupljivača poljoprivrednih proizvoda, a prema najavama, zainteresovani poljoprivrednici za novčane pozajmice moći će da konkurišu od juna meseca.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *