U SLAVU BOŽJEG NEKTARA

Manastir Bukovo sa svojim Kaberne sovinjonom iz 2013. i Vinarija „Jović“ iz Knjaževca sa Sovinjonom blank iz 2014. apsolutni su pobednici jedanaestog Međunarodnog sajma vina u Negotinu, u konkurenciji od 73 vina, odlučio je stručni žiri u sastavu: profesor dr Aleksandar Petrović, predsednik komisije, dipl. inž. Đurđa Katić i Maja Popović.

-Manastir proizvodi vino još od 1891. kada je na našem imanju osnovana poljoprivredna škola, pa neprekidno do 1940. Vinograd crne tamnjanike, kabernea, šardonea i ostalih sorti obnovili smo 2009. Naše prvo i glavno vino je crna tamnjanika koja je takoreći nepoznata u smislu prerade i tehnologije, jer je gotovo izumrla. Istražujemo je, pravimo poluslatka,suvavina i radujemo se jer znamo da će to jednog dana biti vrhunsko vino – kaže otac Kozma, iguman Manastira Bukovo.

Pojedinačno, u kategoriji belih vina i rozea zlatna medalja je pripala knjaževačkoj vinariji braće Jović, koji su sedma generacija vinara u svojoj porodici, a u kategoriji crvenih vina Vinariji manastira Bukovo. Najbolje desertno vino je lanjski “Crni bermet” Vinarije “Ravnica” iz Inđije kome je pripala srebrna medalja negotinskog međunarodnog sajma vina. Vinarija “Vinzu mare” iz Rumunije dobitnik je nagrade za najbolje uređeni štand na Sajmu.

-Nismo komercijalna vinarija. Nama je interes kvalitet, a to se pokazuje baš onako kako želimo jer svake godine neka druga vina dobijaju nagrade, sada sovinjon u belim vinima, prošle godine rizling – kaže Saša Jović iz knjaževačke vinarije “Jović”.

Međunarodni sajam meda i vina u Negotinu ove godine okupio je 120 izlagača. Vina su izložili vinari i proizvođači iz svih srpskih vinskih regija, ali i njihove kolege iz Bugarske i Rumunije.

-Sajam je potpuno opravdao naša očekivanja. Zadovoljni smo i odzivom vinara i pčelara, ali i posetama građana koji su dva dana imali priliku da se druže sa našim gostima i uživaju u njihovim proizvodima – kaže Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Negotin, organizator ove manifestacije u saradnji sa Društvom pčelara “Hajduk Veljko” i Udruženjem proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla “Negotinska Krajina”.

Pokrovitelj smotre u okviru koje su održani izuzetni koncerti beogradskih “Stubova pop kulture”, knjaževačkog “Drim benda”, “Negotinskih kavaljera”, a uprkos jakoj kiši i sjajan nastup Aca Pejovića, je opština Negotin. Osim u muzici, brojni posetioci sajma mogli su da prisustvuju i predavanjima eminentnih stručnjaka, promociji knjige “VinoGrad”, prof. dr Zorana Đukanovića, da se druže sa prvim župskim vitezom vina i majstorom dva viteška reda Radomirom Veličkovićem Surijem, ali i da uživaju u vinima, medu i narodnim rukotvorinama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *