U RADUJEVCU ZVANIČNO OTVORENO KOMASACIONO PODRUČJE

U Radujevcu kod Negotina, nakon dvogodišnjeg procesa komasacije, vredne 52 miliona dinara, prosečna veličina parcela ukrupljena je četiri puta, za koliko je smanjen i broj parcela. Prvobitno je ovaj veliki posao bio predviđen na površini od 283 hektara, ali je lokalna samouprava uz podršku resornog ministarstva poljoprivrede prepoznala značaj komasacije i područje proširila na oko 2.500 hektara, od kojih je čak 2.000 ha obradivo. Atar Radujevca pre komasacije obuhvatao je 9.993 parcele, a nakon što je ona, u okviru projekta „Unapređenje upravljanja zemljištem na lokalnom nivou u Republici Srbiji“ koji finansira Evropska unija, nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i naše Ministarstvo poljoprivrede, sprovedena ukupan broj parcela sveden je na 2.414.

 -Benefiti komasacije su više nego očigledni i ogledaju se pre svega u rešenim imovinsko-pravnim odnosima, sređenom katastru nepokretnosti od čega koristi pored meštana Radujevca ima i država. Uvećanje poseda i prosečne veličine parcele omogućava proizvođačima da primene sve agrotehničke mere i na taj način povećaju prinose, ostvare uštedu u gorivu, jer neće morati da obrađuju veliki broj relativno usitnjenih parcela razbacanih po ataru, već jednu ili dve parcele, znatno veće površine– istakao je Jovan Milovanović, predsednik Opštine Negotin na završnoj svečanosti povodom zvaničnog otvaranja komasacionog područja i obeležavanja uspešno sprovedene komasacije u katastarskoj opštini Radujevac.

 Svečanosti koja se odvijala u svečanoj sali “Negotinske gimnazije”, ali i u samom Radujevcu u kojem je otkrivena pregledna karta komasacionog područja Radujevac, pre i posle sprovedene komasacije, prisustvovali su i Zoran Rajić, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine kao i Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji.  O ovom velikom projektu, ali i izazovima koje je komasacija nosila govorili su Ana Virc, vođa projekta i Živojin Marković, predsednik Komisije za komasaciju. O efektima komasacije sve same hvale preneli su i meštani Radujevca.

 -Zadovoljni smo kako se odvija ovaj projekat koji inače obuhvat sedam opština istočne i jugoistočne Srbije. Komasacija se radila i ranijih godina, ali nije završena do kraja, pa je ovo prilika da se dozovemo pameti i ne dozvolimo da propadne tako dobra mera– zaključio je državni sekretar Zoran Rajić.

 Zvanično otvaranje komasacionog područja Radujevac uveličali su i hor “Negotinske gimnazije” kao i etno grupe “Ajduci” i “Marinika” pod upravom Danijele Stojkić Marković.

Projekat „Negotin na putu transparentnog, ekonomskog, infrastrukturnog i stabilnog razvoja“ sufinansira Opština Negotin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *