ZA POLJOPRIVREDU VIŠE OD 18 MILIONA DINARA

Fond za razvoj poljoprivrede opštine Knjaževac raspisao je konkurse za subvencije poljoprivrednicima. Sredstva od ukupno 18.300.000 dinara, namenjena su razvoju mlečnog govedarstva, ovčarstva i kozarstva, kao i za nabavku mehanizacije i podizanje višegodišnjih zasada voća.

Raspisivanjem konkursa u oblasti mlečnog govedarstva, odnosno razvoja ovčarstva i kozarstva, počela je ovogodišnja realizacija opštinskih mera podrške poljoprivredi.

– Za mlečno govedarstvo subvencija iznosi 30.000 dinara po grlu, korisnik je u obavezi da zadrži postojeći fond, odnosno da ga uveća za broj grla za koja je ostvario subvenciju. U oblasti ovčarstva i kozarstva pružamo subvencije u odnosu 10:1, što znači za nabavku 10 ženskih i jednog muškog grla, a maksimalni iznos subvencije je 10.500 dinara po grlu – rekao je Dalibor Stanojević, predsednik UO Fonda za razvoj poljoprivrede opštine Knjaževac.

Početkom ove sedmice raspisana su još dva konkursa – za dodelu subvencija za nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme i za podizanje višegodišnjih zasada voća.

– Opredelili smo se da subvencionišemo nabavku sitnije mehanizacije i opreme, dok za onu veće vrednosti od 100 hiljada poljoprivrednicima pružamo usluge kompletiranja dokumentacije i konkurisanja kod Ministarstva poljoprivrede. Odredbama konkursa određeno je da subvencionišemo 50% vrednosti investicije, a najviše do 50.000 dinara. Konkurs za podizanje višegodišnjih zasada raspisan je za one poljoprivrednike koji su nabavili sadni materijal nakon završetka konkursa u prethodnoj godini, tako da pokriva jesenju sadnju 2015. i prolećnu u ovoj godini. Subvencionišemo 80% sadnog materijala, a maksimalno 80.000 dinara po zahtevu – napominje Stanojević.

Za sva četiri konkursa ukupno je opredeljeno 18.300.000 dinara. Poljoprivrednici koji konkurišu za subvencije moraju da imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo na teritoriji opštine Knjaževac. Kod podizanja zasada voća rok za podnošenje zahteva je do 11. jula, dok će se za preostala tri konkursa zahtevi primati do utroška sredstava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *