INKLUZIJA NIJE KONFUZIJA

Negotin centar, Zgrada opstine i crkva za tekst inkluzivni projektiOvog leta Asocijacija za razvoj opštine Negotin uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja realizovaće projekat „Inkluzija nije konfuzija“. Osim Asocijacije za razvoj, koja je nosilac projekta, u programe će biti uključeni i Dom za decu i omladinu “Stanko Paunović”, osnovna škola „12. septembar“, predstavnici lokalnih udruženja za osobe sa invaliditetom, ovdašnje škole, roditelji, porodice i mediji.

-Projekat se prvenstveno odnosi na inkluzivne procese, odnosno na lakšu integraciju osoba sa invaliditetom  u celokupni život zajednice. Posebno se to odnosi na decu, zato što su ona najviše stigmazitizovana, jer mnogi zbog prirode bolesti ne mogu da pohađaju redovnu nastavu. Zato ovaj program omogućuje da se deca iz redovne populacije i deca sa invaliditetom nađu na zajedničkim aktivnostima – ističe Ljiljana Đaković iz Asocijacije za razvoj opštine Negotin.

 Projekat “Inkluzija nije konfuzija” obuhvataće tri programa radne terapije u periodu od četiri meseca, kreativno –edukativne radionice, likovnu radionicu i korektivno – preventivne vežbe i igre a sve sa ciljem da se stvore uslove za poboljšanje položaja i kvaliteta života osoba sa invaliditetom i da se putem stimulativnih i inkluzivnih programa osnaže osobe sa invaliditetom kako bi prepoznale i jačale sopstvene potencijale i samopouzdanje.

Asocijacija za razvoj opštine Negotin realizuje na teritoriji opštine Negotin još jedan projekat, “Otvorena vrata – pomoć i nega u kući starim licima u Negotinu“, koga su podržale i Nacionalne službe zapošljavanja Bor i Negotin. U okviru ovog projekta biće angažovano šest osoba, jedan koordinator i pet gerontodomaćica za pomoć starim osobama i osobama sa invaliditetom u gradu i mesnim zajednicama Sikole i Radujevac. Javnim radom biće obuhvaćeno 25 korisnika koji nisu uključeni ni u jedan program podrške. Cilj ovog projekta je da stvori uslove za poboljšanje položaja i kvaliteta života starih samačkih, socijalno ugroženih, samohranih, osoba sa invaliditetom ili slabom socijalnom komunikacijom iznad 65 godina starosti. Projekat nastoji da poveća ponudu i kvalitet socijalnih usluga, da podstakne integraciju starih osoba u društvo, a sve u skladu sa Lokalnom  strategijom održivog razvoja opštine Negotin i Strategijom unapređenja položaja starih i osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji.

Projekat „Negotin na putu transparentnog, ekonomskog, infrastrukturnog i stabilnog razvoja“ sufinansira Opština Negotin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *