DA SE NE ZABORAVE VOJNICI SELJACI

G. KamenicaU Gornjoj Kamnenici obeležen je Dan sećanja na stanovnike ovog sela, stradale u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

Pomen je služio je protojerer  Perica Božunović, a stanovnicima Gornje Kamenice, kraj spomenika u centru sela, obratio se i predsednik Skupštine opštine mr Miodrag Ivković.

 – Tradicija nam nalaže da se okupljamo i sećamo onih koji su dali živote za naše bolje danas i sutra. Ali, nije dovoljno da se sećamo prošlosti. Potrebno je da uložimo puno napora i rada da bi nam i budućnost bila bolja. Tri stuba daljeg razvoja opštine su poljoprivreda, turizam i mala i srednja preduzeća. Gornja Kamenica je izuzetno mesto za razvoj svih ovih oblasti – rekao je Ivković.

Ovaj dan je uspomena na 111 poginulih Srba vojnika, seljaka, koji su dali živote za svoju otadžbinu, podseća inicijator vidovdanskog okupljanja u Gornjoj Kamenici Vojkan Stanković.

 – Mnogim vojnicima nije na ratištu održan pomen. Osećali smo obavezu da to bude ovde. Naši stari napravili su pre 30 godina ovaj spomenik ispred koga možemo da stanemo, da budemo ponosni. Gotovo svaka kuća u selu ima nekog ko je stradao. Bol i beleg ostaju večno – poručio je Stanković.

Kraj spomenika, na kome su uklesana imena izginulih ratnika, u umetničkom programu učestvovali su oni koji treba da nastave tradiciju predaka – deca iz Škole folklora ”Kolo”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *