VAKCINACIJA GOVEDA

kraveU knjaževačkoj opštini vakcinacija goveda protiv zarazne bolesti nodularnog dermatitisa završena je u rekordnom roku. U 14 dana veterinari su vakcinisali 2659 goveda svih kategorija. Veterinarska inspekcija upozorava da će na predstojećem vašaru biti dozvoljen promet svinja i ovaca, ali ne i goveda, za koje zabrana još uvek važi.

S obzirom da je Knjaževac proglašen ugroženim područjem. imali smo prednost u raspodeli vakcina, kaže Gradmir Živković, direktor veterinarske stanice ”Timovet” i član Opštinskog veća.

– Prve vakcine stigle su 28. juna i istog dana vakcinisali smo goveda u domaćinstivima koja imaju najveći broj grla. Za 14 dana vakcinisali smo 2659 goveda svih kategorija. Završena je i vakcinacija na teritoriji opštine Boljevac, za koju je ”Timovet” takođe nadležan. Za sada je epizootiološka situacija dobra, nema pojave nodularnog dermatita i ukoliko se ne pojavi neki izolovani slučaj, bićemo sigurni da smo područje zaštitili sto odsto-kazao je Živković.

U Knjaževcu se od drugog avgusta održava svetoilijski vašar, kada će, prema odluci veterinske inspekcije, biti dozvoljen promet svinja i ovaca, odnosno onih životinja koje  ne mogu da obole od nodularnog dermatitisa.

Na području opštine Majdanpek početkom ove nedelje privodila se kraju vakcinacija goveda protiv “nodularnog dermatitista” odnosno bolesti poznate kao “kvgrava koža”. Prema informaciji koju smo dobili od odgovornih lica u ovoj lokalnoj samoupravi preostalo je bilo da se ova akcija sprovede još samo na širem području Boljetina, dok su u drugim delovima opštine te aktivnosti kao deo mera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje ove zarazne bolesti, već završene. To je od izuzetnog značaja, ako se ima u vidu da se ova bolest pojavila i na području Borskog okruga, a u Majdanpeku su odmah nakon hitne sednice Saveta Borskog upravnog okruga i sednice Štaba za vanredne situacije, preduzeli potrebne mere.

Odmah je obezbeđena potrebna količina doza vakcine koja nije štetna za goveda i stvara odličnu otpornost na “nodularni dermatitis”, za vakcinaciju svih goveda na području opštine i krenulo se u akciju, pa su očekivanja da će ta zarazna bolest zaobići područje ove opštine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *