REVITALIZACIJA ATARSKIH PUTEVA U KLADOVU I MAJDANPEKU

ATARSKI PUTEVIMinistarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odobrilo je opštini Kladovo 802.000 dinara za revitalizaciju atarskih puteva. Reč je o bespovratnim sredstvima  koja će biti utrošena za popravku 7500 kvadrata poljskih komunikacija u ataru sela  Velika Vrbica. Kako se planira, atarski putevi biće poravnati, posuti rizlom i tamponirani ,a to će doprineti  da ratari lakše stignu do svojih njiva, odnosno imaće bezbedniji i efikasniji pristup svojim imanjima i kvalitetniji transport poljoprivrednih proizvoda.

– Učešće Opštine je oko 1,2 miliona dinara i to će sa donacijom resornog ministarstva biti dovoljno za završetak davno započetih radova. U razgovoru sa ministarkom Snežanom Bogosavljavić Bošković pokrenuli smo inicijativu da se u funkciju dovedu sve njive na kojima sada raste korov. Dobili smo podršku, a revitalizacija atarskih puteva je prvi uslov za rešavanje tog problema- smatra Radisav Čučulanović predsednik opštine Kladovo.

Lokalna samouprava sa resornim ministarstvom potpisala je i ugovor  o finansiranju komasacije u opštini Kladovo  na površini od oko 9000  hektara u iznosu od 2,2 miliona dinara. Reč je o dva projekta.

– Komasacija mora da se sprovede u katastarskim opštinama Velika Vrbica, Rtkovo i Korbovo (5500 kekara), ali i u Brzopalanačkom ataru (3500 hektara). Za tu namenu iz Agrarnog fonda iz budžeta opštine Kladovo za 2016. godinu opredelil smo 1,5 milona dinara. Uz podršku države  posao može biti realizovan- uveren je Čučulanović.

Uz pomoć države opština Majdanpek ove će godine značajno revitalizovati ugrožene atarske puteve koji su najveća oštećenja pretrpeli tokom velikih vremenskih nepogoda posebno tokom 2014.godine. Ova lokalna samouprava je jedna od 61 u Srbiji sa čijim predstavnicima je sredinom prošle nedelje Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Srbije, Snežana Bogosavljević Bošković potpisala ugovore o korišćenju sredstava za uređenje poljskih puteva i komasacije. Ukupna vrednost projekata, čija se realizacija očekuje do kraja ove godine iznosi 754 miliona dinara, od čega će Ministarstvo isplatiti više od 348 miliona dinara.

Opština Majdanpek, prema ugovoru koji je tom prilikom potpisao njen predsednik Dejan Vagner, može da računa na 4,6 miliona dinara kao učešće države u projektima u toj oblasti vrednim 10 miliona dinara, pri čemu će najmanje 40 odsto odobrenog iznosa, a verovatnije nedostajuća sredstva do ukupno potrebnih, obezbediti opština.

Uređenje poljskih puteva će praktično, sanirati oštećenja koja su posledica vremenskih neprilika i omogućiće poljoprivrednicima i stanovnicima sela lakši pristup imanjima i trebalo bi da doprinese, kako kvalitetu njihove proizvodnje, tako i većoj bezbednosti u saobraćaju.

U Srbiji će realizacijom svih ovih projekata, ove godine biti uređeno 905 kilometara poljskih puteva i komasirano 12.652 hektara zenljišta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *