PUTEVI I PUTOKAZI KA CILJU

”Borski biseri turizma u timočkoj nisci”(2)

Foto: Putokazi

Foto: Putokazi

Nakon što je Skupština opštine Bor, 28.05.2013. godine, usvojila ”Strategiju lokalnog održivog razvoja opštine Bor: 2011. – 2021. godine”, razvoj turizma u opštini Bor postao je sastavni deo i čak, po rečima vodećih ljudi lokalne samouprave, prioritet i same strategije. Smatramo zato da je, i sa medijskog aspekta neophodno upoznati čitateljstvo sa suštinskim ciljevima, rokovima i načinom sprovođenja Strategije, jer i ona definiše da je nemoguće parcijalno pristupati razvoju opštine Bor, pa samim tim ni turizma:

”Participativni pristup poboljšava kvalitet donetih odluka time što omogućava  formiranje baze znanja za odgovoran proces donošenja odluka zasnovanih na činjenicama, široku bazu podrške za donesene odluke, kolektivno vlasništvo nad problemima i rešenjima problema, jačanje lokalnih kapaciteta za implementaciju projekata i omogućuje povratne informacije neophodne za kvalitetnije rukovođenje.”

”Cilj izrade Strategije lokalnog održivog razvoja opštine Bor bio je definisanje vizije opštine Bor radi poboljšanja spremnosti lokalne samouprave i pratećih stručnih institucija na teritoriji Opštine za nove izazove u oblasti održivog razvoja u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Izrađena u skladu sa standardima Evropske unije, ona predstavlja podlogu za određivanje razvojnih pravaca opštine Bor, održavanje stabilnog i održivog ekonomskog rasta i zapošljavanja, obezbeđivanje socijalnog napretka i smanjenje siromaštva, promovisanje inovacija, efikasnu zaštitu životne sredine i unapređenje sveobuhvatnog kvaliteta života građana, poštovanjem politike jednakih mogućnosti i ravnopravnim učešćem polova u svim fazama planiranja, donošenja i sprovođenja odluka  u svim oblastima društvenog života.

Strategija lokalnog održivog razvoja opštine Bor je dokument koji predstavlja rezultat zajedničkog rada lokalne samouprave, relevantnih opštinskih institucija, privrede, eksperata, civilnog sektora i građana.

Strategija objedinjuje postojeću stvarnost, realne mogućnosti i upravljanje promenama.

Ona sagledava celokupnu situaciju na teritoriji naše Opštine i određuje listu prioritetnih oblasti koje imaju najveći uticaj na lokalnu zajednicu.

Svima koji su pomogli izradu ovog sveobuhvatnog razvojnog dokumenta izražavamo zahvalnost i nadamo se ćemo zajednički raditi na realizaciji postavljenih ciljeva u skladu sa principima održivog razvoja.”

Foto: Putevi

Foto: Putevi

”Strategija održivog razvoja odnosi se na održivi razvoj života, rada i funkcionisanja na teritoriji opštine Bor i uvodi integrisani sistem planiranja koji obuhvata sva bitna pitanja lokalne zajednice, uključujući i pitanja od međusektorskog značaja (socijalnu inkluziju, opštu društvenu informisanost, zaštitu životne sredine i sl.). Metodologija je zasnovana na participativnom pristupu, što podrazumeva direktnu uključenost svih zainteresovanih javnih i privatnih strana u toku trajanja celokupnog procesa, i ne odnosi se samo na zajedničku izradu strateškog dokumenta i akcionog plana, nego omogućuje šire učešće zajednice i u identifikaciji, aktiviranju i koordinaciji partnerstava za implementaciju pojedinih aktivnosti i projekata.

Participativni pristup poboljšava kvalitet donetih odluka time što omogućava  formiranje baze znanja za odgovoran proces donošenja odluka zasnovanih na činjenicama, široku bazu podrške za donesene odluke, kolektivno vlasništvo nad problemima i rešenjima problema, jačanje lokalnih kapaciteta za implementaciju projekata i omogućuje povratne informacije neophodne za kvalitetnije rukovođenje. Različiti subjekti, poštujući politiku  jednakih  mogućnosti u svim oblastima društvenog života sa različitim ulogama i funkcijama su bili uključeni u proces izrade Strategije održivog razvoja počev od faze planiranja pa do faze definisanja realizacije projekata i upravljačkih aktivnosti, a izrada dokumenta se odvijala kroz tri tematske radne grupe: grupe za zaštitu životne sredine, grupe za društveni razvoj i grupe za ekonomski razvoj.

Proces izrade Strategije održivog razvoja sastojao se od 5 glavnih faza koje je neophodno ponoviti u budućim desetogodišnjim ciklusima:

tabela Tirizam 2Ciklus izrade Strategije održivog razvoja opštine počeo je izradom Analize tekućeg stanja – profilisanjem zajednice kojom se tekuće stanje i faktori održivosti u zajednici identifikovani i procenjeni. Kao sledeći korak sledi definisanje vizije, ciljeva i prioriteta u okviru Strateškog dokumenta na lokalnom nivou. Nakon ove faze, usledilo je definisanje aktivnosti i projekata u okviru lokalnog Akcionog plana. Na kraju radi postizanja rezultata u fazi implementacije projekata treba da je uspostavljen upravljački i monitoring sistem.”

Ako se decidno kaže da je: ”Strategija lokalnog održivog razvoja opštine Bor je dokument koji predstavlja rezultat zajedničkog rada lokalne samouprave, relevantnih opštinskih institucija, privrede, eksperata, civilnog sektora i građana.”, sa medijskog aspekta se nezaobilazno nameće pitanje koliko su građani upoznati sa realizaciojom ove strategije, koliko relevantne opštinske institucije, privreda, eksperti, civilno društvo?

Foto: Zapošljavanje

Foto: Zapošljavanje

Posebno je važno je dokle se odmaklo u realizaciji Strategije po fazama (pokretanje procesa strateškog planiranja,  analiza tekućeg stanja,  definisanje prioriteta, vizije i ciljeva,  programi i aktivnosti za određene rezultate  i implementacija, upravljanje, praćenje.), koja su prateća dokumenta usvojena (organizaciona struktura, izveštaj o održivosti, strateški dokument, akcioni plan, upravljački sistem.)?

Kako je Strategija ”izrađena u skladu sa standardima Evropske unije”, i kako ona ”predstavlja podlogu za određivanje razvojnih pravaca opštine Bor, održavanje stabilnog i održivog ekonomskog rasta i zapošljavanja, obezbeđivanje socijalnog napretka i smanjenje siromaštva, promovisanje inovacija, efikasnu zaštitu životne sredine i unapređenje sveobuhvatnog kvaliteta života građana, poštovanjem politike jednakih mogućnosti i ravnopravnim učešćem polova u svim fazama planiranja, donošenja i sprovođenja odluka  u svim oblastima društvenog života”, smatramo da je i osnovica za medijsku tezu kojoj težimo da samo održiv turizam u opštini Bor može doprineti povećanom zapošljavanju, stvaranje profita od razvoja infrastrukture i smeštajnih kapaciteta, podizanja komunalne infrastrukture oko već prirodom datih ”bisera borskog turizma”.

 

Redakcija ”Timočkih”

Izvor:”Strategija lokalnog održivog razvoja opštine Bor: 2011. – 2021. godina”

 Projekat “Borski biseri turizma u timočkoj nisci” sufinansira se sredstvima iz budžeta Optine Bor – “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *