VEĆI PODSTICAJI POLJOPRIVREDI

ov 1 (1)Avgustovska sednica Opštinskog veća u Majdanpeku protekla je u znaku razmatranja zahteva za dodelu dodatnih i potrebnih sredstava za organizaciju određenih manifestacija koje se održavaju na području opštine Majdanpek, ali i priprema za obeležavanje 12.septembra, Dana opštine Majdanpek. Sagledavani su i  prvi rezultati Konkursa za realizaciju Programa mera investicija u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava koji je u toku do kraja oktobra.

Sve veći broj zahteva za dodelu dodatnih sredstava za realizaciju određenih manifestacija koje se ovog leta održavaju na području opštine Majdanpek upućuje na zaključak da bi u raspodeli predviđenih budžetskih sredstava trebalo usvojiti jasne kriterijume i načine po kojima bi se jedino sredstva mogla opredeljivati. Vezano za obeležavanje Dana opštine, Opštinsko veće je preuzelo obaveze organizacionog odbora i s tim u vezi najavilo zasedanja svake srede, kako se ništa ne bi prepustilo slučaju. Kako se čulo, pored svečane sednice SO i tradicionalnih manifestacija i ove će godine biti organizovan i koncert za sve građane. Opština, u okviru Programa mere podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja u 2016.godini, na osnovu  raspisanog Konkursa za realizaciju Programa mera investicije u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava (za nabavku kvalitetnih priplodnih junica mlečnih rasa ili simentalskog govečeta, nabavku kvalitetnih goveda,ovaca, koza i svinja tovnih rasa, zatim, nabavku novih pčelinjih društava, nabavku opreme za pčelarstvo, kao i nabavku nove opreme, ali i za nabavku polovne opreme ne starije od pet godina od ovlašćenih prodavaca), prema prvom preseku o kojem se govorilo ovom prilikom, podržala je 14 zahteva i odobrila 540 hiljada dinara kao podsticaje.

Kako je konkurs otvoren još puna dva meseca, odnosno do utroška predviđenih sredstava od čak 7,5 miliona dinara, a u međuvremenu će biti urađena još dva preseka, sigurno je da će u poljoprivredu, na ime podsticaja po ovom osnovu biti uloženo znatno više nego prošle godine, kada je bilo i manje zahteva i odobreno ukupno 460 hiljada dinara.

Iznos podsticaja po korisniku je do 30 odsto od ekonomske vrednosti za nabavku maksimalno tri grla goveda i povraćaj sredstava je maksimalno 80.000 dinara po grlu, dok je za nabavku sitne stoke maksimalan iznos  8.000 dinara, a maksimalan broj grla je 10 ovaca, pet koza i 10 svinja.

Za pčelare podsticaj je do polovine ukupne nabavne vrednosti bez PDV-a, a maksimalno 50.000 dinara. Za nabavljenu novu opremu odobrava se najviše do 50 odsto, odnosno, maksimalno  100.000 dinara,  dok je za polovnu opremu maksimalan iznos 50.000 dinara.

Da podsetimo, pravo podnošenja zahteva imaju registrovana poljoprivredna gazdinstava u skladu sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju koja ispunjavaju opšte i specifične kriterijume, a sredstva će biti dodeljena samo za jedan zahtev za predviđene mere Konkursom. Propisani obrazac zahteva može da se preuzme u kancelarijama Fondacije za lokalni ekonomski razvoj opštine, u Majdanpeku i Donjem Milanovcu kojoj se podnose i zahtevi, uz prateću dokumentaciju, a rok je do kraja oktobra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *