ČUČULANOVIĆ: BUDŽET JE PRAVLJEN PO MERI GRAĐANA

Radisav Čučulanović

Radisav Čučulanović

Na nedavno održanoj sednici Skupštine opštine (SO) Kladovo  usvojen je Izveštaj o realizaciji budžeta opštine  za prvih šest meseci  ove godine. Budžetski prihodi iznose 269,7 miliona dinara  i realizovani su sa 42,9 odsto od plana. Rashodi i izdaci budžeta opštine Kladovo u periodu januar- jun su manji za šest milona, jer iznose 263,7 miliona dinara odnosno 38,9 odsto od plana.

Prihodi od  poreza na zarade učestvuju sa  94.9 miliona dinara ili 45 odsto, dok je od nenamskih trasnsfera republike prihodovano   blizu 84 miliona dinara ili 49 odsto od plana. Od poreza na imovinu prihodna strana opštinske kase uvećana je za 31,7 miliona, a od uplata na ime komunalne takse na firmu u iznosu od  6,9  miliona dinara. Priliv  novca od  opštinske i gradske naknade na prihodnoj strani opštinskog budžeta  učestvuje sa blizu 14 miliona dinara. Sopstveni prihodi  budžetskih korisnika su 6.4 miliona dinara ili 24 odsto od plana.

U radu sednice učestvovalo je 18 odbornika jer su predstavnici DS na osnovu odluke Opštinskog odbora izašli iz sale  čime su izrazili protest zbog toga što  još nisu  dobili kancelariju, dok je odbornička grupa SPS  napustila salu jer  je, između ostalog, nezadovoljna izveštavanjem sa skupštinskih sednica, smatrajući da nema odgovarajući tretman , a deo je vlasti na državnom nivou.

– Demokrate će u najskorije vreme dobiti prostoriju za stranačke aktivnosti i to nije sporno. Odbornici su  ispoštovali odluku Opštinskog odbora DS u Kladovu a njihov izlazak nije poremetio regularan rad skupštinskog zasedanja. S druge strane socijalisti zaboravljaju da su u Kladovu opoziciona stranka i sa sedam odbornika ne mogu da uslovljavaju vladajuću koaliciju u kojoj je 20 odbornika. Kako su radili kao vlast, odgovor su dali građani na izborima, a to nas uverava  da oni više nikada neće biti vladajuća stranka u Kladovu.  Budžet je pravljen po meri građana i mi ćemo i nadalje insistirati na domaćinskom poslovanju – poručio je Radisav Čučulanović , predsednik opštine Kladovo.

Sa sednice SO KLadovo

Sa sednice SO Kladovo

Podršku odborničke većine dobile su  izmene i dopune Odluke o osnivanju JP “Jedinstvo” , JP ” Komunalac” i Direkcije za planiranje i izgradnju ” Kladovo” koje su usaglašene sa odredbama novog Zakona o javnim preduzećima. Osnivač tih preduzeća je opština Kladovo, a izmene definišu njihovu aktivnost od opšteg interesa.

Odbornici lokalnog parlamenta   usvojili su  izmene i dopune Odluke o komunalnim taksama na teritoriji opštine Kladovo kojom se regulišu uslovi o korišćenju prostora za prodaju poljoprivrednih i drugih proizvoda izvan za to određenih lokacija. Članovi  skupštine  dali su saglasnost o postavljanju Novice Šejnjanovića, diplomiranog ekonomiste za v.d. direktora JP Direkcija za planiranje i izgradnju “Kladovo”, jer je dosadašnji direktor Nenad Dumitrašković bio na funkciji vršioca dužnosti  u dva mandata, čime je ispunio limit  koji reguliše Zakon o javnim preduzećima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *