POČELA ŽETVA SUNCOKRETA

NJOTI SUNCOKRETU opštini Kladovo  desetak dana ranije nego prethodnih godina počela je žetva ovogodišnjeg roda suncokreta. Žetvena kampanja te  kulture  krenula je na  peskovitim terenima u ataru sela Rtkovo. Tom uljaricom Nikola Verbunkić zasejao je 130 hektara i zadovoljan je prvim prinosima koji nagoveštavaju da će rod  biti bolji od prošlogodišnjeg.

-Na raniji početak žetvene kampanje  uticali su povoljni vremenski uslovi i maksimalna primena agrotehničkih mera. Zrno je dobrog kvaliteta , vlažnosti oko 9,5  prosečni prinosi su blizu  2700 kilograma po hektaru i bolji su od prošlogodišnjih- zadovoljan je Verbunkić.

Tržne viškove suncokreta i ove godine otkupiće ZZ “Nova Uljarica” iz Negotina. Iako nije poznata otkupna cena ratari očekuju da taj problem bude rešen u najkraćem roku.

-Imamo garanciju da će isplata početi onog trenutka kada bude formirana otkupna cena. To nas ohrabruje jer nam je novac potreban za jesenju setvu- dodaje Verbunkić, domaćin koji obrađuje blizu 500 hektara plodnih ključkih njiva.

Suncokret ovogodišnjeg roda predaje se na otkupnim mestima u Rtkovu i Kladovu. Ta uljarica u kladovskom kraju  posejana je na oko 800  hektara  u individualnom i zadružnom sektoru. Žetvena kampanja potrajaće desetak dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *