DESET GODINA ŠKOLE FOLKLORA

koloU knjaževačkom Domu kulture nedavno je priređen  veliki koncert narodnih igara, posvećen desetogodišnjici rada Škole folklora ”Kolo”. Pred brojnom pubilikom nastupilo je blizu stotinu igrača svih uzrasta.

Škola folklora, ili Ansambl ”Kolo” u knjaževačkom Domu kulture postoji i radi punih 10 godina. Čitavu deceniju umetnički rukovodilac Slavoljub Tomić preko pet stototina devojčica i dečaka, koji su kroz godine postajali devojke i mladići, učio je čuvanju tradicije.

-Za ovih deset godina, mada se nisam bavio statistikom, kroz školu je prošlo oko 500  do 600 dece. Imamo dvadesetak koreografija, neke su pravljene namenski, poput ciganskih i bugarskih. U poslednjih pet godina napravili smo sedam koreografija, što ne rade ni mnogo veća društva. Ja najviše volim ”Šumadiju”. Atraktivan je i ”Bosilegrad”…

Na jubilarnom koncertu svi ansambli, od najmlađih do najstarijih, vodili su nas u šetnju celom zemljom. Gromoglasnim aplauzima pozdravljene su različite varijante vlaških igara, folklor Crnorčja i Bosilegrada, čudesna Vranjanska svita i naravno po svemu specifične igre Torlaka. Za svaku koreografiju potrebna je nošnja, a novca nikad dovoljno. Potrebna su sredstva. Mi jedva izdvajamo neki dinar da napravimo neku nošnju. One koje su sašivene pre 10 godina treba da se obnove, a onda naiđemo na zid nezainteresovanosti – kazao je Tomić.

U Školu folklora, po pravilu se dolazi na preporuku drugara, a onda se, u okruženju pozitivne energije, i odrasta, kažu dugogodišnje članice Milica Stojić i Aleksandra Trifunović.

-Upisale smo se zbog društva, došle da vidimo da li je zabavno i uzbudljivo, kako su nam pričali, a onda smo ostale i srećne smo, zadovoljne i nasmejane -ističu Stojićka i Trifunovićka.

Sjajnih preko 120 minuta igre, gosti iz trubačkog orekstra ”Timočki veseljaci”, zahvalnice za vernost osnivačima i članovima, obeležili su 10 godina od osnivanja Škole folklora.

Bilo je to veče, kada je i pozornicom i publikom vladala pozitivna energija, kakvu retko srećemo u vremenu u kome živimo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *