USPEŠNO REALIZOVAN PRVI FESTIVAL “JELO I DELO“

jelo-i-delo-aleksandar-gatalica-i-milos-latinovicKulturnu septembarsku ponudu uz tradicionalno dobro posećene programe “Mokranjčevih dana”, ako je suditi po komentarima publike, definitivno je obeležio i festival “Jelo i delo” u organizaciji Narodne biblioteke “Dositej Novaković”. Ova prva po redu manifestacija ovog tipa odvijala se pod geslom “prava jela uz dobra dela”, a u dva dana festivala o remek delima svetske i domaće književnosti, uz gastronomski dobar zalogaj i kapljicu, ulepšali su književnici Aleksandar Gatalica i Miloš Latinović.

-Osnovna ideja je da na festivalu učestvuju vrsni poznavaoci književnosti koji su, uz to, i dobri kuvari. Po planu, književna dela treba da budu veoma poznata, jedno iz srpske književnosti a drugo iz svetske, a obavezni sastojak recepta za jelo bilo je negotinsko crveno vino. Dok sprema jelo, čija priprema bi trebalo da bude do 50 minuta, učesnik govori o izabranom književnom delu, klasičnom ili savremenom, ali vrlo –kaže Milorad Grbović, v.d. direktora negotinske Biblioteke.

jelo-i-delo-aleksandar-gatalicaU predivnom ambijentu restorana „Kod starog fijakera“  prvo festivalsko veče dobitnik NIN-ove nagrade Aleksandar Gatalica, književnik, prevodilac sa starogrčkog i muzički kritičar pripremao je “Toskansku piletinu” dovodeći ovo tradicionalno italijansko jelo u vezu sa “Hazarskim rečnikom” Milorada Pavića. Direktor BITEF-a, pisac i dramaturg Miloš Latinović, inače dobitnik nagrade Društva književnika Vojvodine i nagrade „Stevan Pešić“, “Jesen patrijarha” Gabrijela Garsije Markesa povezao je sa pravim gastronomskim užitkom grčkih ostrva i jelom “Specofai”, povezujući i na taj način specifičnost ovog jela i neočekivane jezičke obrte Markesovih rečenica.

-Osnovni ciljevi festivala, kao što su obogaćivanje kulturnog života zajednice, popularisanje knjige i književnosti, popularisanje vinske kulture i Krajinskog vinogorja, ali i značaj vina u ishrani i gastronomiji, unapređenje turističke ponude opštine kroz popularizaciju turističkih kapaciteta, kulturna decentralizacija zemlje postignuti su u potpunosti – ističe Grbović.

Sastavni deo ovog festivala bio je i prateći program nazvan simbolično “Knjigohranilište”, po uzoru na naziv biblioteke u vreme Jelene Anžujske Nemanjić. Obojica književnika rado su odgovarali na pitanja publike o svojim ranijim i knjigama koje će tek publikovati. U Biblioteci navode da su zadovoljni efektima ovog festivala koje je podržalaTuristička organizacija opštine Negotin i vinarija „Matalj“. Pokrovitelj festivala je Opština Negotin, a njegovu realizaciju su pomogli restoran „Kod starog fijakera“, vila „Deluks“ i kompanija „Tekijanka“.

Projekat „Negotin na putu transparentnog, ekonomskog, infrastrukturnog i stabilnog razvoja“ sufinansira Opština Negotin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *