TRADICIJOM U EVROPU

_susreti-1Pod sloganom ”Tradicijom u Evropu”, u Knjaževcu su trećeg i četvrtog decembra održani Susreti etno udruženja i asocijacija Srbije, koje već jedanaest godina organizuje Udruženje za negovanje tradicije ”Izvor”.

Manifestacija, koju smo pokrenuli pre 11 godina, povezala je kreativne ljude iz cele zemlje, a pridružuju nam se i gosti iz regiona, kazala je na otvaranju Ljiljana Mihajlović, predsednica Udruženja za negovanje tradicije ”Izvor”.

– S ponosom ističem da je iz godine u godinu sve više muškaraca i žena koji svoju kreativnost i maštovitost stavljaju u funkciju čuvanja narodne baštine, običaja i navika predaka. Za sve njih, Susreti etno udruženja već 11 godina nezaobilazna su stanica. Naše napore da na ovaj način doprinesemo promociji kulturno – istorijskih i turističkih potencijala ovog dela Srbije, prepoznala je država, a podrška opštine nikada nije dolazila u pitanje. Udruženje ”Izvor”, kao organizator Susreta, ima sreću da postoji i radi u gradu u kome se zna koliko je važno prošlost sačuvati za budućnost i kako tradiciju iskoristiti za stvaranje novih vrednosti – rekla je Mihajlovićeva.

Briga o kulturi i tradiciji, mora da bude most koji će spojiti prošlost i budućnost, naglasio je predsednik opštine Milan Đokić.

– Gledajući svu ovu decu, sve mlade ljude, sve izlagače u holu Doma kulture, svi mi zajedno možemo da shvatimo koliko su ovakvi susreti važni. Oni povezuju prošlost sa budućnošću, povezuju ljude, gradove. Masovnost ovog skupa, koja je iz godine u godinu sve veća, govori nam da smo na dobrom pravcu. A dobar pravac je lako videti ako neko želi da pogleda šta je njegova prošlost, onda će nepogrešivo odabrati pravi put za budućnost. Tradicija mora da bude most, koji će spojiti lepu prošlost sa, nadam se, srećnom budućnošću – istakao je Đokić.

Na stotinak štandova svoje rukotvorine, stare zanate, kulinarska umeća, seoska turistička domaćinstva predstavila su udruženja iz 25 gradova i opština Srbije, te osnovne i srednje škole iz Knjaževca.

 

Program svečanog otvaranja organizovan je u velikoj dvorani Doma kulture, a pred punim gledalištem nastupili su ansambl ”Mala noćna muzika”, narodni pesnik Slađan Ilić, Škola folklora ”Kolo”, učenici Tehničke škole. Modnim revijama predstavila su se udruženja ”Radinost” iz Aleksinca i knjaževački ”Izvor”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *