PROJEKTI VREDNI 2,2 MILIONA EVRA

?

Informacija o aktivnostima Opštine Majdanpek o učešću u IPA II programima prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije u okviru ciklusa 2014-2020, pokazala je da će ova sredina uz podršku EU moći da realizuje projekte vredne 2,2 miliona evra.

U toku je prvi poziv IPA II programa prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije, u okviru koga je za strateške projekte budžetirano skoro 22,5 miliona evra, dok je za ostale projekte planirano oko 27,8 miliona evra. Na pozivu za strateške projekte konkurisalo je 16, a za ostale projekte konkurisala su 193 projekta. Sa područja opštine Majdanpek nije bilo strateških projekata, dok se u okviru poziva za ostale projekte konkurisalo sa devet projekata, gde su drugu fazu selekcije prošla četiri.

Opština Majdanpek je vodeći partner u projektu “Unapređenje uslova za bolju zdravstvenu zaštitu”, a partneri su Okrug Mehedinci i mesna zajednica Pungina, dok je krajnji korisnik Dom zdravlja “Veroljub Cakić” Majdanpek. Planirane aktivnosti doprineće modernizaciji infrastrukture i opreme za Dom zdravlja u Majdanpeku, a i u selu Pungina (okrug Mehedinci) planirana je izgradnja Doma zdravlja. Predviđeni su sastanci medicinskih radnika iz okruga Mehedinci i Bor i izrada zajedničkog pristupa u prevenciji bolesti u prekograničnom pojasu i sprovođenje lokalnih kampanja u seoskim sredinama sa ciljem pružanja bolje primarne zdravstvene zaštite i unapređenja medicinske pismenosti.

Kroz ovaj projekat za majdanpečki Dom zdravlja treba da bude nabavljena medicinska oprema – stomatološke stolice, ortopan, mobilni ultrazvuk, laboratorijska oprema, dva specijalizovana medicinska vozila i jedno za prevoz pacijenata, ali i urađena sanacija krova. Vrednost projekta za majdanpečki deo iznosi 765.248 evra.

“Kreativni centri – Izgradnja kapaciteta za poslovni razvoj i umrežavanje u sektorima kulture i kreativne industrije” je projekat u kome je opština Majdanpek prateći partner u kome majdanpečki deo iznosi 766.615 evra. Ta sredstva predviđena su za rekonstrukciju bioskopske sale koja s prekidima traje dvadesetak godina. Osim rekonstrukcije, planira se nabavka audio-video opreme i potpuno opremanje prostora za manifestacije i druga dešavanja u kulturi, inkluziju osoba sa hendikepom i drugih marginalizovanih grupa.

Mesna zajednica Mosna je prateći partner na projektu “Efikasnost upravljanja u vanrednim situacijama” koji će omogućiti rekonstrukciju i dogradnju objekta doma kulture u selu i prevođenje njegove prioritetne namene u centar za upravljanje vanrednim situacijama, opremanje objekta potrebnom opremom i mobilijarom, IT uređajima, nabavku vatrogasnog vozila i potrebne opreme za 10 vatrogasaca volontera. Deo projekta koji se odnosi na opštinu Majdanpek iznosi 548.292 evra.

Drugu fazu selekcije prošao je i jedan po vrednosti manji projekat “Podrška socijalnoj inkluziji kroz sportske aktivnosti u okrugu Mehedinci i opštini Majdanpek” od oko 150.000 evra za opremanje fiskulturne sale u Rudnoj Glavi nabavkom opreme za teretanu i fitness, nabavku IT opreme za opštinu i jednog minibusa za prevoz sportskih klubova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *