„GERGINA“ ČUVA TRADICIJU

etno-grupa-gergina-na-obelezavanju-medjunarodnog-dana-ljudskih-pravaEtno grupa „Gergina“ iz Negotina predstavila je bogato nasleđe Vlaha istočne Srbije na sajmu koji je povodom 10.decembra Međunarodnog dana ljudskih prava u Beogradu organizovala Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, u saradnji sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Nacionalni savet Vlaha na ovoj manifestaciji, koja je organizovana pod sloganom “Mozaik Srbije” osim “Gergine”, koja je izvela splet vlaških pesama predstavljao je i orkestar “Serbia” Centra za kulturu iz Petrovca na Mlavi i folklorna grupa iz Ranovca, koja je, takođe, na zadovoljstvo svih prisutnih izvela splet vlaških kola.

Na sajmu su, inače, učestvovali predstavnici 15 nacionalnih saveta nacionalnih manjina, od aškalijskog, slovačkog, češkog, preko bunjevačkog, romskog, bošnjačkog do rumunskog, rusinskog, ukrajinskog i vlaškog. Svi oni su u bogatim i atraktivnim programima predstavili svoju kulturu i običaje, ali i folklor, izdavaštvo, ručnu radinost i gastronomske specijalitete.

Etno grupa “Gergina” koju čine Ljiljana Nestorović-Đokić, Žikica Maksimović, Elizabeta Dajić, Slobodanka Petrović, Danijela Stanković i Snežana Čelojević, u pratnji Jovice Miljkovića na harmonici, Vitomira Stanojevića na fruli i Bojana Borvičanovića na bubnju deo je i velikog svetskog projekta WOMEX, svojevrsnog sajma svetske etno muzike, koji je održan krajem oktobra u španskom gradu Santjago de Kompostela. Nosilac projekta “Srbija na WOMEX-u” je World Music asocijacija Srbije koja je na ovoj prestižnoj manifestaciji promovisala katalog “Muzička vokalna tradicija Srbije “ sa pratećim kompakt diskom na kojem je 25 tradicionalnih muzičkih numera sa prostora Srbije. Među njima je i pesma “Venji najka-l mjeu asara”, stara preko sto godina, u interpretaciji Etno grupe “Gergina”.

Projekat „Negotin na putu transparentnog, ekonomskog, infrastrukturnog i stabilnog razvoja“ sufinansira Opština Negotin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *