USVOJEN BUDŽET ZA 2017. GODINU

dscf4284Odbornici Skupštine opštine Negotin, sa 35 glasova za, usvojili su budžet za narednu godinu u visini od 1.480.405.000 dinara. Prihodi i primanja, kao i rashodi i izdaci balansirani su u iznosu od 1.187.597.000 dinara, projekcija sopstvenih i drugih prihoda i rashoda budžetskih korisnika iznosi 292.808.000 dinara, objasnila je Valentina Đuričić, šef odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administraciju.

-Budžet za 2017. je sličan ovom iz 2016. Došlo je smanjenja na nekim pozicijama, ali to je usled obima realizovanih radova ove godine. Izdvojio bih kapitalne investicije, jer je to najvažnija stavka što se tiče budžeta i očekivanja građana. To su sredstva ukupna po svim stavkama koje smo planirali za sledeću godinu u iznosu od 246.550.000 dinara – rekao je u izjavi medijima Jovan Milovanović, predsednik opštine Negotin.

U okviru ove tačke dnevnog reda usvojen je i kadrovski plan opštine Negotin, koji su, istakla je načelnica Opštinske uprave Nadežda Todorović, lokalne samouprave u obavezi da usvoje u skladu sa Zakonom o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave.

dscf4262Većinom glasova odbornici su usvojili i odluku o lokalnim komunalnim taksama, koja je, obrazložili su nadležni, uglavnom na nivou cena iz ove godine. Najznačajnije smanjenje je kod držanja sredstava za igru, kod kojih lokalna komunalna taksa u 2017. iznosi po aparatu 10 dinara dnevno, umesto 55 kako je to bilo do sada.  Izmenjena je i taksa za isticanjefirme na poslovnom objektu kod obveznika koji svoju poslovnu delatnost obavljaju u više poslovnih objekata. Oni će pun iznos plaćati za jedan objekat, a za svaki naredni, do pet objekata, 50 odsto takse i preko pet objekata komunalnu taksu u visini od 20 odsto  od propisane takse. Predviđena je i taksa za zimske bašte u periodu od 1. novembra do kraja februara.

Usvojene su i odluke u osvajanju lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja izbeglih, interno raseljenih lica i povratnika po readmisiji i tražioca azila i migranata u potrebi bez utvrđenog statusa u opštini Negotin u periodu od 2017. do 2021. godine, odluka o izmenama i dopunama odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnog energijom, kao i odluka o izradi izmene i dopune plana generalne regulacije za naselje Negotin. Odbornici su dali saglasnost na odluku o promeni pretežne delatnosti JP za građevinsko zemljište, kao i na programe poslovanja za 2017. sa finansijskim planom Javnog komunalnog preduzeća “Badnjevo” i Turističke organizacije opštine Negotin.

-I ovoga puta je Skupština vrlo efikasno radila i ja sam zadovoljan time. Kao vrlo važna pitanja koja su usvojena na današnjoj sednici izdvajam usvajanje budžeta i lokalne komunalne takse. Zbog spleta okolnosti nismo budžet razmatrali do sada, ali je ova odluka ipak usvojena u zakonskom roku. Naravno, donošenje budžeta ne zavisi samo od nas, zavisi i od mnogih drugih faktora, pa je zbog toga došlo da u zadnjem momentu usvojimo budžet što je važno za finansiranje u narednoj godini – rekao je novinarima po završetku sednice predsednik SO Negotin, dr med Ljubisav Božilović i naveo da će do kraja godine biti održana još jedna sednica lokalnog parlamenta.

Projekat „Negotin na putu transparentnog, ekonomskog, infrastrukturnog i stabilnog razvoja“ sufinansira Opština Negotin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *