USVOJEN BUDŽET ZA 2017. GODINU

dsc_0897Među najznačajnijim odlukama koje su se našle na poslednjoj sednici skupštine opštine Bor za ovu godinu bile su rebalans budžeta za 2016. godinu, kao i odluka o budžetu za 2017.godinu. Prvobitno planiran ovogodišnji budžet od milijardu i 955 miliona dinara umanjen je za 212 miliona dinara, odnosno 12 odsto, dok će planirani budžet za narednu godinu iznositi dve milijarde i sto miliona dinara, sa prenetim sredstvima iz predhodne godine.

-Rebalans budžeta je realnije iskazivanje budžeta do kraja 2016.godine i naši korisnici su obavešteni da prikažu sve rashode koje do kraja godine neće izvršiti. Ovim rebalansom, planirani budžet je umanjen za 212 miliona dinara.  Što se tiče budžeta za 2017. godinu, s obzirom da postoje obaveze RTB od 12.marta  do kraja ove godine, kao i obaveze kojima će biti zadužen sledeće godine, uvećanje budžeta je dodatnih 596 miliona dinara, tako da će budžet za narednu godinu sa prenetim sredstvima iz ove godine biti dve milijarde i sto miliona dinara-rekla je Danijela Jovanović, načelnica Odeljenja za finansije Opštinske uprave Bor.

O Odluci o budžetu vođena je najveća rasprava. Opozicija smatra da  budžet opštine Bor nije razvojni već predizborni .

-Ne postoji nijedan objektivan razlog da ne predložite jedan realniji budžet koji će zaista biti onakav kakav treba da bude i kakav će biti do kraja godine. Koliko mi danas zaista imamo sredstava u Boru, imamo milijardu i 300 miliona dinara, nemamo dve milijarde. Budžet za 2017.se pravi na osnovu projekcije budžeta iz 2016.godine, i ako ga smanjujemo u ovoj godini,  onda treba da ga smanjimo i u narednoj godini, nema razloga da pravimo budžet od dve milijarde i to putem amandmana-rekao je Srđan Marjanović,odbornik u SO Bor.

Blagoje Spaskovski,šef odborničke grupe Srpske napredne stranke, istakao je da je budžet za 2017. godinu razvojni.

-Budžet je krajnje demokratski vođen, jer su građani na zborovima od Zlota do Bučja, od MZ Sever do MZ Novi gradski centar predlagali svoje ideje. Predstavnici lokalne samoupravi i ja ispred RTB-a kao društveno odgovorne kompanije, obilazili smo naše građane, jer RTB ne može a da ne pomogne ako je došao u Krivelj da “kopa” pored kuće Kriveljana. Nisu građani Krivelja i Slatine građani drugog reda-kazao je Spaskovski.

Na protekloj sednici SO Bor doneta je i odluka o prestanku mandata odborniku SPS-a Radiši Grujiću, a umesto njega izabrana je Nataša Jovanović, kao i odluka o prestanku mandata vršioca dižnosti direktora JP Zoološki vrt Bor Mirjane Marić, umesto koje je po konkursu imenovan Darko Dragijević, koji je podneo ostavku na mesto odbornika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *