VEĆE ZARADE U PU BAMBI, USTANOVAMA KULTURE I SOCIJALNE ZAŠTITE

DSC_0041Odbornici borskog lokalnog parlamenta usvojili su na današnjoj sednici prvi rebalans budžeta za ovu godinu, kojim je predviđeno uvećanje budžeta za 134 miliona dinara tako da on sada iznosi dve milijarde i 234 miliona dinara.

Rebalansom je omogućeno  povećanje zarada  ustanovama kulture, Predškolskoj ustanovi „Bambi“ kao i Centru za socijalni rad.

-Data je mogućnost za uvećanje mase za plate za pet odsto ustanovama kulture, toliko i ustanovama socijalne zaštite kao i za šest odsto predškolskim ustanovama. Ova mogućnost je pružena i Zakonom o budžetu republike Srbije kao i Zakonom o budžetskom sistemu. Ovim rebalansom se predlaže i uvećanje pozicija Uprave a na ime tekućeg održavanja poljskih puteva u iznosu od 5,6 miliona dinara i za tekuće održavanje lokalnih puteva u seoskim mesnim zajednicama u iznosu od 107,9 miliona dinara – kazala je Danijela Jovanović, načelnica Odeljenja za finansije.

Opozicija je imala primedbe na to što se značajna sredstva iz budžeta izdvajaju za nešto što je moglo ranije biti spečeno.

-Reč je o programu zdravstvene zaštite gde se navodi da za novčane kazne i penale po rešenju  sudova i to Dom zdravlja 11,4 miliona i ustanova Apoteke Bor 22,1 miliona dinara. Šta se čini vezano za rešavanje situacije u Apoteci. Ko je to doveo Apoteku Bor u katastrofalnu situaciju iz koje kao da nema izlaza-upitao je odbornik Dragan Marković.

Odbornik Srđan Marjanović naglasio je da budžet nije realan i da je teško ostvarljiv.

-Ovaj budžet je napravljen u svrhu rešavanja onog što se rešavalo uoči i posle izbora. Kada pričamo o zapošljavanju treba pružiti realnu viziju o tome. Ne možemo reći da  programi u sferi zapošljavanja koštaju 13 miliona od čega je pet miliona dinara predviđeno za javne radove. Kakvo je to unapređenje zapošljavanja. Kako ćemo rešiti problem nezaposlenosti tako što ćemo da potrošimo pet miliona dinara za javnih radova. To daje kratkotrajni efekat, obično se to dešava pred izbore a onda sve ostane kako ne treba i ostaje velika nezaposlenost – naglasio je Marjanović.

Odbornik Predrag Balašević istakao je da je  rebalans budžeta na brzinu skrojen što se ogleda u velikom broju štamparskih grešaka.

-Još u decembru kada je usvojen budžet za 2017 godinu naglasili smo da je nerealan naročito na prihodnoj strani,  i sigurno je da ćemo do kraja godine imati još jednom ili dvaput sednicu sa temom budžeta i verovatno će se umanjivati pozicije na prihodnoj strani. U povećanju zarade su nepravedno izostavljeni radnici lokalne samouprave i ti ljudi su u neravnopravnom položaju u odnosu na ljude koji rade u javnim preduzećima i drugim institucijama-rekao je Balašević.

Načelnica Opštinske uprave Ljubinka Jelić pružila je obrazloženje odbornicima za  predviđena izdvajanja u budžetu za Apotekarske ustanove i Dom zdravlja. Ona je naglasila je da je Opštinska uprava podnela krivičnu prijavu protiv odgovornih lica Osnovnom tužilaštvu u Boru kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za zatečeno stanje u Apotekarskoj ustanovi.

– Kada je reč o Domu zdravlja, 11 miliona dinara se odnosi na izvršna sudska rešenja iz prethodnog perioda, pre svega za neugovorene radnike. Ugovorene radnike plaća Fond zdravstvenog osiguranja a u Domu zdravlja je bilo više neugovorenih radnika i Fond zdravlja je zauzeo stav da te radnike neće prihvatiti niti im platiti ono što su radili, i radnici su svoju zaštitu potražili pred sudom i ostvarili ta svoja prava. Dobili smo izvršne sudske presude i lokalna samouprava kao osnivač Doma zdravlja je u obavezi da ta sredstva i namiri. Kada govorimo o Apotekarskoj ustanovi, predviđeno je 25 miliona dinara na toj poziciji , jer po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti možemo da finansiramo apoteci one troškove koji dolaze nakon izvršnih pravosudnih presuda, a sa druge strane možemo da finansiramo samo onu vrstu lekova nemedicinskih sredstava koje ne finansira Fond zdravstva. Na razne načine smo pokušavali da rešimo situaciju Apotekarskih ustanova i u saradnji sa nadležnim državnim organima do sada se država nije izjasnila šta će biti sa njima, i gotovo svakodnevno dobijamo izvršne sudske presude za zaposlene u Apotekarskoj ustanovi koje smo dužni i u obavezi da isplaćujemo. Moram da naglasim i da su odbornici su svake godine imali pred sobom i usvajali završne račune Apoteka– kazala je Jelićka.

Odbornici su tajnim glasanjem izabrali za članove Opštinskog veća: Sašu Videnovića, Sašku Milošević i Ljubišu Repedžića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *