GREJANJE “ZAGREJALO” RASPRAVU

so-2712cMajska i već 18.sednica SO Majdanpek u aktuelnom sazivu, počela je potvrđivanjem odborničkog mandata Bojanu Stikliću iz Crnajke, budući da je na prethodnom zasedanju opštinskog parlamenta Perica Paunović, odbornik vladajuće koalicije sa liste “Aleksandar Vučić – SNS” podneo ostavku. Potom je, na predlog odborničke grupe “ Za bolji Majdanpek”, Beti Janković razrešena članstva u Opštinskom veću, a na time upražnjeno mesto izabran Miodrag Ilić.

Prema očekivanjima, najviše rasprave vezano je za Predlog odluke o izmenama  i dopunama Odluke o uslovima i načinu plaćanja toplotne energije koju su odbornici  opozicije ocenili  kao štetnu za potrošače. Zbog određenih nedefinisanih prava i obaveza, bilo je predloga da se ova odluka povuče sa dnevnog reda i odloži za narednu, ali je na predlog Dejana Vagnera, predsednika opštine Majdanpek, većinom glasova predlog usvojen. Posebno je komentarisan  stav da je za isključenje korisnika usluga sa toplovodne mreže neophodna izrada elaborate koju treba platiti 60 hiljada dinara, što je po mišljenju većine učesnika u diskusiji neprihvatljivo, pa  je traženo da se izbriše, odnosno, ukine.

Dosta rasprave usledilo je povodom Predloga odluke o Opštinskoj upravi, odnosno usklađivanja sa zakonom, po kojem je predviđeno osnivanje  Kabineta predsednika Opštine,  koji je, takođe, na kraju prihvaćen. Zamerke su, međutim, pored odbornika opozicije imali i pojedinci iz vladajuće koalicije. Pored godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, usvojen je Program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja opštine za 2017.godinu. “Zeleno svetlo” dobili su izveštaji o realizaciji godišnjih programa  centara za kulturu u Majdanpeku i Donjem Milanovcu, a saglasnost  i predlog Odluke o uspostavljanju saradnje između opštine Majdanpek i rumunskog grada Fokšanj, sa čijim zvaničnicima je potpisan akt, povelja o bratinljenju. Time je Majdanpek spisku gradova sa kojima ih vezuju povelje o bratimljenju i prijateljstvu, pored Krezoa u Francuskoj, Kavale u Grčkoj i Čelinca u Republici Srpskoj pridridodao i ovaj grad, sedište okruga Vranča.  Saradnja ima za cilj stvaranje povoljnijih uslova za razradu i realizaciju programa od zajedničkog interesa.

Ni ovom prilikom sa dnevnog reda nisu izostala kadrovska pitanja, pa je na mesto predsednika Nadzornog odbora Turističke organizacije opštine izabran Nenad Filipović, a došlo je i do izmena u pojedinim školskim odborima. Čula su se i odbornička pitanja, šta se dešava i zbog čega ne radi školski internat u Donjem Milanovcu, pa osnovci stanuju privatno, kao i zašto se  vlasnicima opasnih pasa u Majdanpeku ne nametne obaveza da se pridržavaju pravila koja važe za tu oblast i primenjuju se dosledno u drugim sredinama.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *