OSNIVA SE BUDŽETSKI FOND ZA PODSTICANJE RAĐANJA

ov 2205Opštinsko veće u Majdanpeku na ovonedeljnom zasedanju razmotrilo je stepen usklađenosti planiranih i ostvarenih aktivnosti javnih preduzeća tokom prvog kvartala ove godine i konstatovalo da su preduzeća uglavnom uspevala, ali uz velike subvencije Opštine i nenaplaćena potraživanja. Koliko je to ozbiljan problem, objasnio je Dejan Vagner, predsednik Opštine Majdanpek, rekavši da kada bi upola bila smanjena potraživanja, potreba za subvencijama bila bi znatno manja.

Imenovana je Komisija za realizaciju Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja, a biće objavljen  i konkurs za dodelu podsticaja i, kao i prošle godine trajati do kraja novembra, odnosno do utroška opredeljenih sredstava. I procedura za prijavljivanje poljoprivrednika i udruženja ista je kao prošlogodišnja, a nije nevažno da su predviđena sredstva veća od prošlogodišnjih i uvećana za nabavku stoke za sektor mleko sa 80 na 100 hiljada dinara po grlu, za pčelarstvo za koje sada iznose 80 hiljada dinara, a tu je sada i akvakultura sa predviđenim iznosima od 50 i 100 hiljada dinara.

Usvojen je predlog zaključka o prihvatanju učešća opštine Majdanpek u programu „Podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije – razvoj tržišta biomase“ Ministarstva energetike, što je bila prilika da se nešto više kaže o planovima vezano za sistem daljinskog grejanja, za koji se konačno rešenje još uvek traži. Ima interesovanja za izgradnjom kogenerativnog postrojenja što bi predstavljalo dugoročno i povoljno rešenje, ali se to veoma sporo odvija. U međuvremenu, i toplani i toplovodu su potrebne rekonstrukcije koje predstavljaju velike investicije izražene u milionima evra i u koje opština ne bi mogla da uđe bez velikog kreditnog zaduženja. Dok se do konačnog rešenja ne dođe, u pripremi za narednu grejnu sezonu trebalo bi da se obavi, kako je rečeno, ozbiljniji remont većeg kotla u postojećoj toplani i unapredi efikasnost rada još jednog broja podstanica.

Pokrenuta je inicijativa za podizanje spomen obeležja knezu Aleksandru Karađorđeviću, za vreme čije vladavine je doneta odluka da se državna topionica gvožđa i bakra izgradi u Majdanpeku, a i samo naselje na sadašnjoj lokaciji.

Opštinsko veće donelo je i odluku o osnivanju Budžetskog fonda za podsticanje rađanja dece na području opštine Majdanpek, što bi uz niz već postojećih mera podrške porodicama sa decom i rađanju trebalo da doprinese da se krajnje nepovoljna situacija u ovoj oblasti, bar donekle poboljša. Utvrđen je takođe, predlog merila i kriterijuma za i kategorizacija puteva i ulica na području opštine Majdanpek, čime su postojeće odluke usaglašene sa aktuelnom zakonskom regulativom u ovoj oblasti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *