ZA POLJOPRIVREDU SEDAM MILIONA DINARA

Poljoprivredno zemljiste, oranje (3)Na području Boljevca ima oko tri hiljade poljoprivrednih domaćinstava, a dve hiljade i dvesta je upisano u registar gazdinstava. S obzirom na uslove, kvalitet zemljišta i tradicionalnu zastupljenost pojedinih vidova proizvodnje, poput ratarstva i stočarstva, opština Boljevac već nekoliko godina unazad stimuliše proizvođače, kako bi postigli kvalitetniju proizvodnju.

Programom  mera za podsticaj poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, ove godine je u opštinskom Fondu za poljoprivredu opredeljeno sedam miliona dinara. Mere obuhvataju podsticaje za proizvođače mleka, mesa, za nabavku poljoprivredne mehanizacije, formiranje novih, ili obnavljanje starih zasada voća .

– Upravo zahvaljujući ovim merama, za poslednnje četiri godine, formirani su novi zasadi na površini od 80 hektara, a najčeće se radi o višnji, šljivi, dunji, a interesovanje među proizvođačima je prisutno i za uzgoj lešnika. Značajan doprinos u podsticaju voćarstva imale su i donacije svetske organizacije FAO, ističu u odeljenju za privredu i poljoprivredu.

Osim pojedinačnih subvencija, programom Fonda je predviđeno i stimulisanje zadrugarstva, kao i pomoć poljoprivrednim udruženjima.

Pored finansijske podrške, lokalna samouprava organizuje i stručne obuke za proizvođače, koje se organizujeu u okviru zimske škole  u saradnji sa poljoprivrednim stručnim službama.

Projekat „Poljoprivreda, selo, mladi: ko ne seje – neće ni žeti“ sufinansira Opština Boljevac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *