DANI VIŠNJE U VASILJU

VisnjeU čast i slavu višnje, voća koje dominira u vasiljskim voćnjacima, pod motom ”Višnjičica rod rodila”, organiziju se u ovom selu ”Dani višnje”. Drugi po redu održani su u subotu, trećeg juna.

Manifestacija koja je pokrenuta prošle i ove godine je okupila proizvođače, domaćice i domaćine sa poslasticama, pripremljenim od višanja, čuvare narodne tradicije. Otvaraćiji ”Dane višnje” predsednik opštine Milan Đokić podsetio je da je reč o voću po kome smo prepoznatljivi i u evropskim okvirima: ”U prethodnih nekoliko godina učetvorostručene su površine pod višnjim. Kada sva ta višnja bude počela da rađa, bićemo među prvih deset opština u Evropi”, naglasio je Đokić.

Većina stanovnika Vasilja živi od višnje, kaže  Marko Petrović, jedan od proizvođača: ”Prošle godine smo pokrenuli ovu manifestaciju kako bismo se zahvalili ljudima u Vasilju koji žive od višnje. To je proizvod koji održava ovo selo.”

U programu, koji je pripremljen za ovu priliku, nastupili su učenici Osnovne škole ”Vuk Karadžić”, odeljenje u Vasilju, Škola folklora ”Kolo”, frulaš Zlatko Viličić i narodni pesnik Slađan Ilić.  Svi oni imali su podršku Udruženja za negovanje tradicije ”Izvor”. Manifestaciju su organizovali mesna zajednica Vasilj i opština Knjaževac.

Projekat “Podrška poljoprivredi, turizmu i maloj privredi : kreativnost i inovativnost u praksi”   – “Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *